Τι έχει ανάγκη ένα μωρό τους πρώτους 3 μήνες

Τι έχει ανάγκη ένα μωρό τους πρώτους 3 μήνες

Το τέταρτο τρίμηνο όπως ονομάζονται αλλιώς οι 3 πρώτοι μήνες ζωής ενός μωρού είναι δύσκολοι αλλά και μαγικοί. Το μωρό μας μαθαίνει και το μαθαίνουμε ενώ προσπαθεί να προσαρμοστεί σε έναν εντελώς καινούριο κόσμο. Εκτός από την αγάπη μας, λοιπόν, τι άλλο έχει ανάγκη από εμάς; Πώς μπορούμε να το… καταλάβουμε αν τα κάνουμε όλα για πρώτη φορά;

Η ώρα του φαγητού

Όσο ήταν στη μήτρα, οι ανάγκες του μωρού καλύπτονταν αυτόματα. Δεν ένιωθε το αίσθημα της πείνας ή της δίψας αφού τρεφόταν με το αμνιακό υγρό ανάλογα φυσικά με το τι είχατε φάει κι εσείς. Μετά την γέννα, το αίσθημα της πείνας είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα μωρά, τα οποία δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτή την περίεργη «κατάσταση» και μόλις νιώσουν ότι πεινούν, ανυπομονούν να φάνε. Προτού κλάψουν, μπορεί να σας δείξουν ότι πεινάνε βγάζοντας τη γλώσσα έξω απ’ το στόμα τους ή φέρνοντας κοντά σας το κεφαλάκι τους όταν τα κρατάτε αγκαλιά.

Οι αγκαλιές

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μωρό σας είχε συνηθίσει να ζει σε έναν πολύ περιορισμένο χώρο που έμοιαζε με μια διαρκή αγκαλιά. Αφού ήρθε στον κόσμο, όμως αυτή η διαρκής «αγκαλιά» χάθηκε και για πρώτη φορά απέκτησε την αίσθηση του χώρου. Η κίνηση που κάνουν τα νεογέννητα μωρά μόλις γεννιούνται, όταν ανοίγουν ξαφνικά δηλαδή τα άκρα τους , είναι μια φυσιολογική αντίδραση στην αλλαγή του περιβάλλοντος. Φυσικά δεν γίνεται να ξανανιώσουν την ίδια αίσθηση που ένιωθαν μέσα στη μήτρα, ωαστόσο η αγκαλιά μας θα αρχίσει να τους αρέσει όλο και περισσότερο γιατί τα ηρεμεί και τα βοηθά να νιώσουν ασφάλεια.

Ζεστά και άνετα ρούχα

Μέσα στη μήτρα το μωρό ήταν συνέχεια ζεστό παρά το ότι ήταν γυμνό. Η αίσθηση του κρύου είναι για ακόμα μια φορά πρωτόγνωρη για εκείνο, γι’ αυτό και κάποιες φορές όταν το ντύνετε ή το ξεντύνετε, θα έχετε παρατηρήσει ότι μπορεί να ανατριχιάζει είτε λόγω του κρύου είτε γιατί δεν έχει συνηθίσει την αίσθηση του ρούχου πάνω του. Τους πρώτους μήνες, μπορείτε να προτιμήσετε τα φορμάκια με το φερμουάρ στο πλάι έτσι ώστε να κάνετε τη διαδικασία του ντυσίματος πιο εύκολη για εσάς και κυρίως λιγότερο ενοχλητική για το παιδί. Φροντίστε, επίσης, να κόψετε τα ταμπελάκια για να αποτρέψετε το ενδεχόμενο ερεθισμού ή αλλεργίας.

Η κίνηση

*Φωτογραφία: s3-ap-southeast-2.amazonaws.com

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα μωρά συνηθίζουν στις κινήσεις που κάνει η μαμά τους και γι’ αυτά είναι ένας τρόπος να ηρεμήσουν. Πολλές φορές, λοιπόν, μπορεί να δυσκολεύονται να βολευτούν ή να κοιμηθούν στο κρεβατάκι ή την κούνια. Γι’ αυτό, μπορείτε, να τα αφήνετε να… χαλαρώσουν κάποιες ώρες μέσα στη μέρα στο λίκνο ή το relax.

Ο… «λευκός» θόρυβος

Έχει αποδειχθεί πως τα μωρά ακούν ήδη από την 18η εβδομάδα κύησης ενώ από την 25η εβδομάδα αντιδρούν στους εξωτερικούς ήχους, αυτούς δηλαδή που προέρχονται έξω από τη μήτρα. Λευκός θόρυβος ονομάζεται ακριβώς αυτό: οι ήχοι του περιβάλλοντος όπως τους «ακούνε» και τους αντιλαμβάνονται τα μωρά στη μήτρα. Μην απορήσετε λοιπόν αν το μωράκι σας ηρεμεί όταν σας ακούει να σιγοψιθυρίζετε ή όταν έχετε σε πολύ χαμηλή ένταση την τηλεόραση!

Πηγή: gurgle.com

v