«Γιατί, μαμά;»: Πώς να απαντάτε στα χιλιάδες «γιατί» των παιδιών

«Γιατί, μαμά;»: Πώς να απαντάτε στα χιλιάδες «γιατί» των παιδιών

Μετά τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής τους, τα παιδιά κάνουν χιλιάδες ερωτήσεις για τα πάντα ενώ, μετά τα 5 χρόνια, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο, αφού οι απλοϊκές απαντήσεις μας δεν τους καλύπτουν και γεννούν νέες, ακόμα πιο περίπλοκες απορίες!

Γιατί βρέχει, γιατί τα ψάρια ζουν στη θάλασσα, γιατί ο ουρανός είναι γαλάζιος, γιατί οι δεινόσαυροι έχουν τόσο μεγάλη ουρά και άλλα ευφάνταστα και εμπνευσμένα ερωτήματα που, συχνά, μας πιάνουν αδιάβαστους και αδυνατούμε να δώσουμε μια επαρκή απάντηση. Ωστόσο, είναι καλό να επιβραβεύουμε την περιέργειά τους και να τροφοδοτούμε συνεχώς τη φαντασία τους δίνοντας μεγάλη προσοχή τόσο στις ερωτήσεις τους, όσο και στις απαντήσεις μας.

Μην αποφεύγετε τις ερωτήσεις τους

Κάποιες φορές, τα «γιατί» και τα «πώς» των παιδιών είναι επαναλαμβανόμενα και μας κουράζουν. Ακόμα και τότε, όμως, οφείλουμε να σεβόμαστε τις απορίες τους και να τους δίνουμε σαφείς και κατανοητές απαντήσεις. Όσο πιο απλά απαντάμε σε ένα παιδί, τόσο πιο ξεκάθαρο είναι το μήνυμά μας.

Δεν χρειάζονται εγκυκλοπαιδικές αναλύσεις ή επιστημονικές γνώσεις για να εξηγήσουμε «τι είναι ηλιοβασίλεμα». Όταν χρησιμοποιούμε λέξεις και παραδείγματα που γνωρίζει και μπορεί να καταλάβει το παιδί, του προσφέρουμε τις βάσεις για να ερμηνεύσει τη φύση και τον κόσμο μέσα από τη λογική και την επιστήμη.

Εάν δεν γνωρίζουμε την απάντηση, το «Δεν ξέρω, μπορούμε, όμως, να το ψάξουμε μαζί» είναι αρκετό.  

Εξοπλιστείτε με βιβλία

Τα βιβλία ήταν, είναι και θα είναι ο προθάλαμος της γνώσης, της λογικής και της φαντασίας. Είναι πολύ σημαντικό να εμπλουτίζουμε συνεχώς την παιδική βιβλιοθήκη δίνοντας στα παιδιά την ευκαιρία να βρίσκουν τις απαντήσεις που ζητούν, να αναπτύσσουν την κριτική τους ικανότητα μέσα από τα δικά τους φίλτρα και να διευρύνουν συνεχώς το πνεύμα τους.

Εάν, για παράδειγμα, οι ανησυχίες του 6χρονου σχετίζονται με τον κόσμο που μας περιβάλλει, η σειρά «Ο υπέροχος πλανήτης μας» θα του δώσει με σαφήνεια μια εικόνα για τη φύση και τις επιστήμες ενθαρρύνοντάς το να εξελίξει τις απορίες του, να ανακαλύψει τον κόσμο και, το σημαντικότερο, να εξοικειωθεί με τα βιβλία μέσα από εντυπωσιακές εικόνες και διασκεδαστικές κατασκευές. Εάν, πάλι, οι ερωτήσεις έρχονται από παιδιά μικρότερης ηλικίας, θα βρείτε και πάλι βιβλία που βοηθούν τα μικρά μας να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για το σώμα μας, το διάστημα, τα επαγγέλματα κτλ και να παίρνουν τις απαντήσεις που χρειάζονται με απλό και ξεκάθαρο τρόπο.

Καλό το διαδίκτυο και οι αναζητήσεις στο Google, αλλά, εκτός του ότι πλέον παραμονεύει ο εθισμός της οθόνης σε κάθε τους βήμα, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την υπέροχη εικονογράφηση και τη ροή ενός παιδικού βιβλίου. Περάστε, λοιπόν, χρόνο μαζί και, ξεφυλλίζοντας παιδικά βιβλία, δώστε τους τις απαντήσεις που γυρεύουν.

«Εσύ τι νομίζεις;»

Απαντήστε στις διαδοχικές ερωτήσεις των παιδιών με την ερώτηση «Εσύ τι νομίζεις;». Δώστε τους την ευκαιρία να σκεφτούν μόνα τους μία λογική εξήγηση βοηθώντας τα να μάθουν να φιλτράρουν τις σκέψεις τους και να αναπτύσσουν την κριτική τους ικανότητα. Το πιθανότερο είναι πως θα εκπλαγείτε από το βάθος και τον πλούτο των σκέψεων και της φαντασίας τους.

Καλό είναι να μην ξεχνάμε πως τα παιδιά διαθέτουν αδιανόητο εσωτερικό πλούτο τον οποίον οφείλουμε, ως γονείς, να τον εξελίσσουμε συνεχώς. Όταν δείχνουμε ειλικρινές ενδιαφέρον για τη γνώμη τους, εκτός του ότι τονώνουμε την αυτοπεποίθησή τους, τα κινητροδοτούμε να μάθουν περισσότερα, να βελτιώνονται συνεχώς και να ξεπερνούν ακόμα και τον ίδιο τους τον εαυτό!

Μη μένετε μόνο στις ερωτήσεις τους 

Εκμεταλλευτείτε τις απορίες των παιδιών και ανοίξτε μαζί τους απολαυστικές συζητήσεις! Μιλήστε μαζί τους για τα πάντα ενθαρρύνοντάς τα να εξελίξουν τη σκέψη τους, να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους και να διευρύνουν το πνεύμα τους. Το ένα «γιατί» φέρνει το επόμενο και, όταν ρωτάμε τα σωστά «γιατί», η ροή των σκέψεων μάς οδηγεί σε αδιάβατα και συναρπαστικά μονοπάτια.

Εξάλλου, ολόκληρη η εξέλιξη της επιστήμης βασίζεται στα αναρίθμητα «γιατί» των ανήσυχων πνευμάτων αυτού του κόσμου!

v