Mετασυνουσιακή θλίψη: Τι είναι και πού οφείλεται;

Mετασυνουσιακή θλίψη: Τι είναι και πού οφείλεται;

Θα έλεγε κανείς ότι το σεξ και η θλίψη είναι δύο έννοιες εξ ορισμού αντίθετες μεταξύ τους. Οι περισσότεροι μετά την σεξουαλική πράξη νιώθουν ικανοποίηση και ένα αίσθημα ευφορίας. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για όλους. Κάποιοι αισθάνονται μελαγχολία και μάλιστα, εκτονώνονται μέσω του κλάματος.

Συχνά, ο «ένοχος» για αυτήν την δυσάρεστη κατάσταση ονομάζεται μετασυνουσιακή δυσφορία και είναι ένα φαινόμενο υπαρκτό που ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό αντρών και γυναικών παγκοσμίως. Τι είναι όμως και που οφείλεται;

Τι είναι η μετασυνουσιακή δυσφορία

Ως μετασυνουσιακή δυσφορία χαρακτηρίζονται τα έντονα αρνητικά συναισθήματα που βιώνει κάποιος μετά την ολοκλήρωση της ερωτικής πράξης, ακόμη και αν αυτή ήταν ικανοποιητική. Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία κυριαρχεί η θλίψη, το άγχος, η μελαγχολία και η ευερεθιστότητα και μπορεί να διαρκέσει ακόμη και δύο ώρες μετά το σεξ. 

Σε ποιους συμβαίνει και πώς εκδηλώνεται

Αυτή η δυσφορία μπορεί να συμβεί στον καθένα ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2015 , το 46% από τους 230 συμμετέχοντες δήλωσε ότι έχει βιώσει θλίψη μετά το σεξ τουλάχιστον 1 φορά στην ζωή τους, ενώ σε έρευνα του 2018 που απευθυνόταν αποκλειστικά σε άντρες, το 41% από τους 1.208 παραδέχτηκε ότι του έχει συμβεί παραπάνω από δύο φορές.

Ανάλογα με τον άνθρωπο εκδηλώνεται διαφορετικά. Κάποιοι ξεσπούν σε κλάματα και νιώθουν μοναξιά, ενώ άλλοι νιώθουν την ανάγκη να καυγαδίσουν με τον σύντροφό τους προκειμένου να εκτονώσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα.

Γιατί συμβαίνει

Κατά την διάρκεια της ερωτικής πράξης το σώμα παράγει ντοπαμίνη, μια ορμόνη που αυξάνει την σεξουαλική διέγερση. Μετά τον οργασμό, όμως, προκειμένου ο οργανισμός να ξαναγυρίσει στην πρότερη κατάσταση του, παράγει μια άλλη ορμόνη, την προλακτίνη.

Αυτή η απότομη αλλαγή μεταξύ των δύο ορμονών φαίνεται να προκαλεί την εμφάνιση δυσφορικών συναισθημάτων όπως:

  • Τάση για απομόνωση.
  • Ντροπή και ενοχές: για το πώς εκφράστηκε κατά την διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Πολλοί ερευνητές υποθέτουν ότι πάνω στο πάθος μπορούν να ειπωθούν λόγια που δεν εννοούνται και ενδεχομένως ο εκάστοτε σύντροφος να μετανιώνει για αυτά.
  • Αποξένωση από τον σύντροφό του.

Παίζει ρόλο κάποιο ψυχικό τραύμα;

Ένα παλιό ψυχικό τραύμα όπως η σεξουαλική ή συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να σχετίζονται με την μετασυνουσιακή δυσφορία. Ακόμη και αν το σεξ είναι συναινετικό και υπάρχει αγάπη και έλξη μεταξύ των συντρόφων, η ερωτική πράξη μπορεί να φέρει στην επιφάνεια προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες.

Μέχρι σήμερα αυτό το φαινόμενο εξετάζεται από την επιστημονική κοινότητα σεξολόγων και ψυχιάτρων προκειμένου να βγάλουν συμπεράσματα και να προβούν σε προτάσεις θεραπευτικών λύσεων. Ωστόσο, συμβουλεύουν όποιον το βιώνει, να μην αισθάνεται ότι έχει πρόβλημα ο ίδιος ή η σχέση του και συνιστούν να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό.

Πληροφορίες: askitis.gr

v