6 εναλλακτικές συνταγές για BBQ ή πικ-νικ

6 εναλλακτικές συνταγές για BBQ ή πικ-νικ

Πρωτοτυπήστε στο επόμενο BBQ και αντί για μπριζόλες και λουκάνικα ψήστε θαλασσινά, καλαμπόκια και τυριά που θα λατρέψουν όλοι και συνοδεύστε με μία λαχταριστή τάρτα. Μπορείτε ακόμα, αφού τα ετοιμάσετε όλα, να τα πάρετε μαζί σας στο πικ-νικ, καθώς τα παρακάτω πιάτα δεν χρειάζονται καν σερβίρισμα.

Τάρτα με τομάτα, μέντα και ρικότα

Πανεύκολη τάρτα που τρώγεται ζεστή και κρύα, για την οποία μπορείτε να πάρετε έτοιμη ζύμη.

Τι θα χρειαστείτε
1 πακέτο ζύμη για τάρτα
250 γρ. ντομάτες, ψιλοκομμένες
200 γρ. ρικότα
200 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
2 κ.σ. φρέσκια μέντα
Αλάτι

Τι θα κάνετε: Αλείψτε με λάδι ένα ταψί, τοποθετήστε την ζύμη, αναμείξτε την ρικότα με τη μέντα και ρίξτε τα από πάνω. Προσθέστε την ντομάτα την οποία μπορείτε να έχετε αλατίσει και ολοκληρώστε με την παρμεζάνα. Ψήστε για 15-20 λεπτά στους 200 βαθμούς, μέχρι η τάρτα να γίνει τραγανή.

Χτένια με σoς μάνγκο

Προτιμήστε χτένια για το BBQ, τα οποία ψήνονται πανεύκολα και θα τα λατρέψουν οι vegetarians της παρέας.

Τι θα χρειαστείτε
16 χτένια, καθαρισμένα από το κέλυφος
Λάδι για τηγάνισμα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
Μία χούφτα φρέσκο κόλλιανδρο

Για τη σος
2 ώριμα μάνγκο, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
150 γρ. ντοματάκια τσέρι, ψιλοκομμένα
1 αγγούρι από το οποίο έχουν αφαιρεθεί τα σπόρια
Χυμό από μισό λεμόνι

Τι θα κάνετε: Αναμείξτε όλα τα υλικά για την σως αμέσως πριν ψήσετε τα χτένια (η σως αυτή πρέπει να φαγωθεί αμέσως, οπότε μην την ετοιμάσετε πολύ νωρίς. Για να ψήσετε τα χτένια, απλά τοποθετήστε τα στη σχάρα, πάνω από ζεστό BBQ, για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Σερβίρετέ τα περιχύνοντάς τα με την δροσερή σως.

Πικάντικες γαρίδες καλαμάκι

Πεντανόστιμες, πανεύκολες και ιδανικές για bbq με φίλους. Μαγειρεύονται πανεύκολα και για δεν χρειάζονται καν πιάτα για να σερβιριστούν.

Τι θα χρειαστείτε
24 μεγάλες γαρίδες
2 κ.σ. σπόρους κόλλιανδρου
2 κ.σ. σπόρους κύμινο
1 κ.σ. νιφάδες τσίλι
Αλάτι
3 κ.σ. ηλιέλαιο
8 ξυλάκια για σουβλάκι

Τι θα κάνετε: Μουσκέψτε τα ξυλάκια σε κρύο νερό για τουλάχιστον 20 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα καούν στο BBQ. Βάλτε τους σπόρους των μπαχαρικών σε ένα στεγνό, ζεστό τηγάνι για να ξεραθούν καλά αλλά όχι να καούν για μερικά δευτερόλεπτα. Όταν θα μυρίσουν θα είναι έτοιμοι. Λιώστε τους σε ένα γουδί μέχρι να γίνουν σκόνη και ανακατέψτε τους με το τσίλι και λίγο αλάτι. Βουτήξτε τις γαρίδες στο λάδι, έπειτα στο μίγμα των μπαχαρικών, έτσι ώστε να απλωθεί παντού, βάλτε από τρεις σε κάθε ξυλάκι και αφήστε τις να μαριναριστούν στο ψυγείο για μία ώρα. Όταν θα είναι έτοιμες ψήστε τις στο BBQ για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Όταν θα γίνουν ροζ είναι έτοιμες να τις απολαύσετε.

Γεμιστό καλαμάρι

Το καλαμάρι είναι οικονομικό, πεντανόστιμο και πολύ εύκολο στο μαγείρεμα, ειδικά αν το ψήσετε στο BBQ. Η δε γέμιση βασίζεται στο ρύζι, στο οποίο έχει προστεθεί λίγο μπέικον, που ταιριάζει ιδανικά με το καλαμάρι.

Τι θα χρειαστείτε
4 ολόκληρα καλαμάρια, καλά καθαρισμένα
4 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένο
Μία χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κόκκινο τσίλι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
4 οδοντογλυφίδες βουτηγμένες στο νερό
400 γρ. βρασμένο ρύζι
2 σέλερι, ψιλοκομμένα
1 κόκκινη πιπεριά, καθαρισμένη και ψιλοκομμένη
2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες

Τι θα κάνετε: Σοτάρετε το μπέικον μέχρι να γίνει τραγανό σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το σκόρδο, το τσίλι και μετά από 30 δευτερόλεπτα το σέλερι και την πιπεριά. Όταν αυτά θα αρχίσουν να μαλακώνουν αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά και αναμείξτε το μίγμα με το βρασμένο ρύζι και τον μαϊντανό. Γεμίστε το κάθε καλαμάρι με το ρύζι και «κλείστε» τον στην άκρη με μία οδοντογλυφίδα. Ψήστε τα καλαμάρια στο BBQ για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.

Καλαμπόκι με σως βουτύρου

Άλλο ένα πανεύκολο σνακ για το BBQ που θα λατρέψουν όλοι. Μπορείτε να έχετε μαγειρέψει τη σως βουτύρου από μέρες και να την διατηρείτε στο ψυγείο.

Τι θα χρειαστείτε
200 γρ. φρέσκο βούτυρο
3 τσίλι, καθαρισμένα από σπόρια και ψιλοκομμένα
Μία χούφτα φρέσκο, ψιλοκομμένα κόλλιανδρο
8 φρέσκα καλαμπόκια από τα οποία έχουν αφαιρεθεί τα φύλλα

Τι θα κάνετε: Αναμείξτε όλα τα υλικά με το βούτυρο σε ένα μπλέντερ. Αλείψτε το κάθε καλαμπόκι με την σως βουτύρου και τυλίξτε το σε αλουμινόχαρτο. Ψήστε τα στο BBQ για 10-12 λεπτά, περιστρέφοντάς τα τακτικά από όλες τις πλευρές.

Χαλούμι με lime

Το χαλούμι είναι από τα τυριά που αρέσουν σε όλους, ενώ όταν ψήνεται γίνεται ακόμα πιο νόστιμο. Και επειδή είναι πολύ αλμυρό δεν χρειάζεται να συνοδευτεί με αλάτι, αλλά με δροσερό lime.

Τι θα χρειαστείτε
2 κεφαλάκια χαλούμι που θα κόψετε σε φετούλες του ενός εκατοστού
2 lime

Τι θα κάνετε: Ψήστε τις φετούλες του χαλουμιού στο BBQ για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά και έπειτα περιχύστε την με τον χυμό από τα lime. Τόσο απλά!

Πηγή: iVillage

v