Πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά να βλέπουν Game Of Thrones;

Πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά να βλέπουν Game Of Thrones;

Υπάρχει ένα παραμύθι που έχει κλέψει τις καρδιές μας εδώ και οχτώ, σχεδόν, χρόνια. Ένα παραμύθι που έχει βασιλιάδες και πριγκίπισσες, κάστρα και φυλακές, δράκους, μάντεις, μαγικά δάση, σκοτεινή ατμόσφαιρα και φαντασμαγορικά κοστούμια. Το παραμύθι αυτό δεν είναι άλλο από το «Game of Thrones» της ΗΒΟ, του οποίου ο τελευταίος και πολυαναμενόμενος κύκλος έκανε πρεμιέρα στις 14 Απριλίου και άδειασε τους δρόμους της πόλης.

Μπορεί πολλοί από εμάς να απολαμβάνουμε τη συγκεκριμένη σειρά σε σημείο εθισμού, όμως το ερώτημα εάν πρέπει να την βλέπουν τα παιδιά μας αιωρείται, ακόμα, αναπάντητο.

Γιατί η σειρά ασκεί τέτοια δύναμη στους νέους;

Καταρχάς, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός πως το Game Of Thrones είναι έτσι φτιαγμένο που δεν μπορεί παρά να δελεάσει μικρούς και μεγάλους. Οι χαρακτήρες -αλλά και οι επιλεγμένοι πολυτάλαντοι και στην πλειονότητά τους όμορφοι ηθοποιοί- είναι δομημένοι με τέτοιον τρόπο ώστε είναι δύσκολο να μην ταυτιστείς με κάποιον από αυτούς. Τα κοστούμια, τα πολλά και διαφορετικά σκηνικά αλλά και η μεσαιωνική ατμόσφαιρα συνθέτουν έναν κόσμο ανεξερεύνητο που τα παιδιά θέλουν να γνωρίσουν.

Μπορεί οι δράκοι και τα απόκοσμα πλάσματα να παραπέμπουν σε παραμύθι, όμως δεν παύουν να αποτελούν έναν ακόμα λόγο για τη δημοφιλία της σειράς. Οι μάχες είναι συγκλονιστικές ενώ δεν λείπει η περιπέτεια και το σασπένς.

Το πιο δυνατό χαρτί της, όμως, είναι η πλοκή η οποία ανατρέπει τα χολιγουντιανά κατεστημένα και κρατά τους θεατές σε μόνιμη αγωνία. Είναι, ίσως, η πρώτη σειρά που σκοτώνει τους αγαπημένους ήρωες του κοινού ενώ δεν διστάζει να τους θέσει ηθικά διλήμματα και να αναδομήσει τα στερεότυπα του ηρωισμού και της ακεραιότητας. Πρόκειται για μία σειρά με γήινους χαρακτήρες, ανθρώπινες αδυναμίες, απρόσμενες συμπεριφορές και έντονες ανατροπές που, όλες μαζί, συνθέτουν μία ιστορία που σου κόβει (κυριολεκτικά) την ανάσα!

Γιατί είναι δύσκολο να αποκόψεις το παιδί από την τόσο δημοφιλή σειρά

Αυτή η ιστορία, λοιπόν, τραβάει τους νέους σαν μαγνήτης και για έναν επιπρόσθετο και σημαντικότατο λόγο: συζητούν γι’ αυτήν οι πάντες! Είναι πολύ δύσκολο, λοιπόν, να αποκλείσεις ένα παιδί από το να την γνωρίζει έστω και σαν όνομα. Δεν είναι τυχαίο πως παιδιά του δημοτικού γνωρίζουν τον τίτλο της σειράς και, σε αρκετές περιπτώσεις, ζητούν από τους γονείς τους να την δουν. Βέβαια, όταν πρόκειται για παιδιά δημοτικού είναι εύκολο να πεις «όχι» - σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα που η απαγόρευση δεν είναι ούτε αποτελεσματική αλλά ούτε και η καλύτερη λύση.

Το σημαντικό, ωστόσο, είναι όχι να τους απαγορεύσουμε να βλέπουν Game Of Thrones. Ως γνωστόν, η απαγόρευση και κυρίως στην εφηβεία φέρνει συνήθως τα αντίθετα αποτελέσματα. Το ζητούμενο είναι να τους εξηγήσουμε τους λόγους που δεν συνιστάται η συγκεκριμένη σειρά για την ηλικία τους, ώστε να την αποφύγουν με δική τους πρωτοβουλία.

Γιατί δεν συνιστάται το Game Of Thrones για τα παιδιά προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας

Το προφανές είναι η ακατάσχετη βία και οι σκληρές ερωτικές σκηνές  που απευθύνεται σε ενήλικες με ηθικά φίλτρα και κριτική σκέψη. Η επαφή των παιδιών με τέτοιου είδους θεάματα τα επηρεάζει αρνητικά αφού δεν έχουν αναπτύξει ακόμα τις απαραίτητες άμυνες για να μπορέσουν να προστατευθούν και να μην μείνουν ανεπηρέαστα.  

Σε βαθύτερο επίπεδο, όμως, η βλάβη που μπορεί να προκαλέσει το Game Of Thrones στους νέους είναι ακόμη σημαντικότερη, αφού προβάλλει ρόλους πρόθυμους να αγνοήσουν τις ηθικές αρχές τους και να ζητήσουν μανιασμένα εκδίκηση.

Ο πόλεμος, η ανασφάλεια, η δίψα για εξουσία και ο πόνος που προκαλεί ο ένας ήρωας στον άλλον, είναι μηνύματα που τα νέα παιδιά δεν είναι έτοιμα να επεξεργαστούν σωστά. Το ηθικό και το ανήθικο δεν είναι ξεκάθαρα και εναλλάσσονται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Κάθε πράξη προκαλεί και μια αντίδραση και ο «καλός» θα γίνει με μεγάλη ευκολία «κακός» για να αντεπιτεθεί ή να προστατευθεί. Όλα αυτά, όμως, για να μπορέσει κάποιος να τα κατανοήσει και να εμβαθύνει στους χαρακτήρες και τα κίνητρά τους, πρέπει να είναι ώριμος και να έχει αποκτήσει άμυνες που θα προστατεύσουν τις αρχές και τις αξίες του.

Σε διαφορετική περίπτωση μπερδεύεται, ψάχνει το καλό εκεί που δεν υπάρχει και, τελικά, τα μηνύματα που λαμβάνει είναι διαστρεβλωτικά και τον αποπροσανατολίζουν. Όταν, λοιπόν, ένα παιδί που ακόμα δεν έχει διαμορφώσει και θωρακίσει σωστά τον χαρακτήρα του εθιστεί σε μία τέτοια σειρά, ενδέχεται να αποκτήσει λάθος πρότυπα και να θέσει λάθος στόχους στη ζωή του.

Εν κατακλείδι…

Το Game Of Thrones θεωρείται από πολλούς μία συναρπαστική σειρά την οποία, όμως, είναι καλό να κρατήσουμε μακριά από τα παιδιά μας. Εξάλλου, η σειρά δεν θα πάει πουθενά. Μπορούν να την δουν και να την απολαύσουν μερικά χρόνια αργότερα, όταν θα έχουν αποκτήσει τα κατάλληλα εφόδια ώστε να κρατήσουν μόνο τα ωφέλημα μνήματα.

v