4 πεντανόστιμες πίτες για τις μέρες της νηστείας

4 πεντανόστιμες πίτες για τις μέρες της νηστείας

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι για τους περισσότερους η εβδομάδα της νηστείας. Το κρέας, λοιπόν, βγαίνει από το μενού κι έτσι περιορίζονται οι συνταγές που μπορούμε να φτιάξουμε. Μια καλή και χορταστική λύση είναι οι νηστίσιμες πίτες που δεν υστερούν πουθενά, ούτε σε γεύση ούτε σε θρεπτικά συστατικά. Δεν χάνετε κάτι να τις δοκιμάσετε!

Χορτόπιτα

Τι θα χρειαστείτε

Για το φύλλο

300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

150 γραμμάρια νερό

1 κουταλιά της σούπας ξίδι από λευκό κρασί

Αλάτι

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

500 γραμμάρια διάφορα χόρτα (σπανάκι, μυρώνια, καυκαλήθρες, βλήτα)

2 πράσα

1 σκελίδα σκόρδο

2 φρέσκα κρεμμύδια

1 κρεμμύδι ξερό

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλάκι του γλυκού μαραθόσπορο

Αλάτι και πιπέρι

Ξύσμα από 1 λεμόνι και χυμό από ½ λεμόνι

¼ ματσάκι άνηθο

½ ματσάκι δυόσμο

Για τη σύνθεση

60 γραμμάρια ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας σουσάμι

Τι πρέπει να κάνετε

Για το φύλλο

Στον κάδο του μίξερ βάζετε το αλεύρι, το νερό, το ξίδι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και χτυπάτε για 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφαιρείτε από τον κάδο και τυλίγετε με διάφανη μεμβράνη. Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο να «ξεκουραστεί» για 30-60 λεπτά. Μπορείτε να την αφήσετε στο ψυγείο μέχρι 2 μέρες.

Για τη γέμιση

Τοποθετείτε μια κατσαρόλα με νερό στη φωτιά για να βράσει. Κόβετε τα χόρτα σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζετε στην κατσαρόλα. Ρίχνετε αλάτι και αφήνετε 2 λεπτά μέχρι να φύγει η πικρή γεύση τους. Έπειτα, τα σουρώνετε και τα αφήνετε στην άκρη. Στη συνέχεια, τοποθετείτε ένα μεγάλο τηγάνι στη φωτιά. Κόβετε τα πράσα σε μικρά κυβάκια, ψιλοκόβετε το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμύδια και κόβετε σε χοντρά κομμάτια το ξερό κρεμμύδι. Βάζετε ελαιόλαδο στο τηγάνι, προσθέτετε τον μαραθόσπορο, τα λαχανικά, το αλάτι και το πιπέρι και σοτάρετε για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, προσθέτετε στο τηγάνι τα χόρτα, το αλάτι, το πιπέρι, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι και ανακατεύετε. Αφαιρείτε από τη φωτιά και ρίχνετε τον άνηθο και τον δυόσμο.

Για τη σύνθεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα. Κόβετε το ζυμάρι στη μέση και ανοίγετε το ένα κομμάτι με τον πλάστη. Αν το ζυμάρι κολλάει στον πάγκο εργασίας, πασπαλίστε με λίγο αλεύρι. Φροντίστε να το ανοίξετε λίγο περισσότερο από τη διάμετρο του ταψιού μας. Έπειτα, ρίχνετε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα ταψί με διάμετρο 30 εκατοστών και απλώνετε το ζυμάρι. Βάζετε από πάνω όλη τη γέμιση και απλώνετε καλά σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Ανοίγετε το δεύτερο φύλλο ακολουθώντας την ίδια διαδικασία και καλύπτετε τη γέμιση. Έπειτα, γυρίζετε τις άκρες προς τα μέσα για να δημιουργήσετε τον κόθρο της πίτας. Χαράζετε με ένα μαχαίρι σε 12 κομμάτια και απλώνετε 30 γραμμάρια ελαιόλαδο και το σουσάμι. Ψήνετε σε υψηλή σχάρα για 1 ώρα και 15 λεπτά. Αφήνετε την πίτα να κρυώσει για 30 λεπτά και σερβίρετε.

Πηγή: akispetretzikis.com

Μανιταρόπιτα

*Φωτογραφία: argiro.gr

Τι θα χρειαστείτε

1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ή 6 χωριάτικα σπιτικά φύλλα

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κιλό φρέσκα ανάμεικτα μανιτάρια (κομμένα σε φέτες)

3 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)

1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη

1 ψιλοκομμένη ντομάτα χωρίς σπόρους

Αλάτι και πιπέρι

1 κουταλάκι της σούπας μπούκοβο

1 ½ φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα

2 κουταλιές της σούπας σουσάμι ή λιναρόσπορο αλεσμένο

Λίγο μοσχοκάρυδο ή λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο για άρωμα

Τι πρέπει να κάνετε

Αρχικά, ψήνετε δυο χωριάτικα φύλλα για να «μαζέψουν» τα υγρά και να γίνει πιο νόστιμη η πίτα. Έπειτα, τα απλώνετε σε 2 λαμαρίνες και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά, μέχρι να στεγνώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς. Τα αφήνετε να κρυώσουν και μετά τα θρυμματίζετε σε ακανόνιστα κομμάτια. Στη συνέχεια, καθαρίζετε τα μανιτάρια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ποικιλία από άγρια φρέσκα μανιτάρια, ασπρομανίταρα και πόρτο μπέλο. Τα κόβετε σε φέτες και τα αφήνετε στην άκρη.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ή πλασωτέ κατσαρόλα. Το προσθέτετε και αφήνετε τα μανιτάρια να ροδίσουν σε δυνατή φωτιά πάντα, για 4-5 λεπτά μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους. Ρίχνετε τα κρεμμύδια με το σπασμένο σκόρδο και τα σοτάρετε μέχρι να μαραθούν για 3-4 λεπτά και προσθέτετε τη ντομάτα (χωρίς τα υγρά της), το αλάτι, το πιπέρι και το μπούκοβο. Μετά, βράζετε τη γέμιση για λίγα λεπτά, μέχρι να πιει τα υγρά της. Αφού κρυώσει η γέμιση ελαφρά, προσθέτετε το καρύδι και το σουσάμι και ανακατεύετε. Αν σας αρέσει το μοσχοκάρυδο, μπορείτε να ρίξετε 2-3 πρέζες γιατί ταιριάζει πολύ με τα μανιτάρια. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Αλείφετε ένα ταψί 40 εκατοστών με λίγο ελαιόλαδο και στρώνετε δύο φύλλα έτοιμο χωριάτικο ή σπιτικό φύλλο, ραντίζοντας ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο. Σκορπάτε μέσα τα σπασμένα ψημένα φύλλα και αδειάζετε πάνω τη γέμιση μανιταριών. Γυρίζετε τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί πάνω στη γέμιση και καλύπτετε την πίτα με τα δυο τελευταία, λαδωμένα ενδιάμεσα, φύλλα. Φροντίζετε να τα στρώνετε με αρκετές πτυχές έτσι ώστε να είναι τσαλακωμένα. Χαράζετε την πίτα στην επιφάνεια, την λαδώνουμε καλά και τη ραντίζετε με λίγο νερό.

Ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στην αντίσταση για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα και να ξεκολλήσει από το ταψί.

Πηγή: argiro.gr

Πατατόπιτα

*Φωτογραφία: yiannislucacos.gr

Τι θα χρειαστείτε

Για την πίτα

1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο

γέμιση

80 γραμμάρια ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

1 κιλό πουρέ πατάτας

200 γραμμάρια πάστα από ελιές Καλαμών

200 γραμμάρια ελιές Καλαμών, ψιλοκομμένες

4 γραμμάρια ρίγανη

4 γραμμάρια σκόρδο ψιλοκομμένο

80 γραμμάρια καρύδια ψιλοκομμένα

80 γραμμάρια ελαιόλαδο

14 γραμμάρια αλάτι

2 γραμμάρια πιπέρι

Τι πρέπει να κάνετε

Για την πίτα

Λαδώνετε ελαφρά το ταψί και απλώνετε το πρώτο φύλλο έτσι ώστε να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, στον πάτο και στα τοιχώματα του σκεύους, φροντίζοντας να προεξέχει από την επιφάνειά του. Το λαδώνετε και τοποθετείτε από πάνω άλλα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο, λαδώνοντάς τα ένα-ένα. Στην επιφάνεια του τρίτου φύλλου, στρώνετε ομοιόμορφα τη γέμιση και διπλώνετε μέσα τις άκρες των φύλλων. Απλώνετε από πάνω 4 φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, λαδώνοντάς τα ένα-ένα και σπρώχνετε τις άκρες έτσι ώστε να μπουν μέσα. Με ένα μαχαίρι χαράζετε την πίτα και αλείφετε με ελαιόλαδο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο χωρίς αέρα στους 160 βαθμούς μέχρι η πίτα να πάρει χρυσαφένιο χρώμα, περίπου για 45 λεπτά.

Για τη γέμιση

Σε ένα μπολ πολτοποιείτε με ένα πιρούνι τις βρασμένες πατάτες. Προσθέτετε την πάστα από ελιές Καλαμών, τις ελιές Καλαμών, τη ρίγανη, το σκόρδο, τα καρύδια, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύετε.

Πηγή: yiannislucacos.gr

Χταποδόπιτα

*Φωτογραφία: wowamazing.com

Τι θα χρειαστείτε

6 χωριάτικα φύλλα Ζύμη Ψαχνών

1 χταπόδι περίπου 1 κιλό

50 ml ελαιόλαδο

700 γραμμάρια σπανάκι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα

1 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο

1 φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες

3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

200 ml ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μαραθόσπορος ξερός (για το πασπάλισμα)

Τι πρέπει να κάνετε

Βάζετε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα και το αφήνετε να βράσει σε σιγανή φωτιά για 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, ρίχνετε το ελαιόλαδο για να ζεσταθεί καλά. Προσθέτετε το φινόκιο και σοτάρετε για 6-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε τα κρεμμυδάκια και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα. Ρίχνετε όλα τα χορταρικά μαζί (ή σε δόσεις αν δεν χωράνε) και σοτάρετε μέχρι να πέσει ο όγκος τους. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τα χορταρικά να βράσουν για 5 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να μισοκρυώσουν. Βγάζετε το χταπόδι από την κατσαρόλα, το κόβετε σε μικρά κομμάτια και το ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε τα σοταρισμένα χορταρικά, ανακατεύετε και δοκιμάζετε για να δείτε αν χρειάζεται αλατοπιπέρο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώνετε ένα ταψάκι 24-26 εκατοστών και στρώνετε 3 χωριάτικα φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Αδειάζετε τη γέμιση και την ισιώνετε με ένα κουτάλι για να σκορπιστεί παντού. Σκεπάζετε με άλλα 3 χωριάτικα φύλλα λαδωμένα μεταξύ τους. Χαράζετε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια, ραντίζετε με όσο ελαιόλαδο έχει απομείνει και πασπαλίζετε με μαραθόσπορο. Ψήνετε την πίτα για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου. Αφήνετε την πίτα να «σταθεί» για 15 λεπτά, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Πηγή: dinanikolaou.gr

v