5 πολύτιμες συμβουλές για ήρεμες και ευτυχισμένες μέρες με το… νήπιό σας!

5 πολύτιμες συμβουλές για ήρεμες και ευτυχισμένες μέρες με το… νήπιό σας!

Οι υπερπροστευτικοί γονείς, ως γνωστόν, επιφέρουν στα παιδιά τα αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα που επιθυμούν! Εάν, για παράδειγμα, θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ψαλίδι της χειροτεχνίας ενώ δεν είναι ακόμα στην κατάλληλη ηλικία, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τα βοηθήσετε να μην κινδυνεύσουν χωρίς, όμως, να τα γεμίσετε απαγορεύσεις που μακροχρόνια θα βλάψουν τον ψυχισμό τους.

Πολλές φορές, όμως, δεν το καταλαβαίνουμε πως γινόμαστε υπερπροστευτικοί γονείς! Ίσως, λοιπόν, οι συμβουλές που ακολουθούν και οι οποίες προέρχονται από την μαμά, ψυχολόγο μας βοηθήσουν να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και τα παιδιά μας πιο ανεξάρτητα.

«Η Άννα Μπύκοβα, ψυχολόγος και συγγραφέας πολλών βιβλίων, υποστηρίζει μια παιδαγωγική μέριμνα που είναι το αντίθετο της υπερπροστασίας. Μοιραζόμαστε μαζί σας κάποιες από τις συμβουλές της, οι οποίες έχουν διευκολύνει ήδη τη ζωή πολλών γονέων.  

 Πώς να εμποδίσετε ένα παιδί από το να παίζει με επικίνδυνα αντικείμενα

  • Κρύψτε όλα τα πράγματα που δεν πρέπει να αγγίζει το παιδί ώστε να αποφευχθούν οι καβγάδες και τα κλάματα.  
  • Εάν παρόλα αυτά βρεθεί μπροστά του ένα αντικείμενο επικίνδυνο για την ηλικία του, αποσπάστε την προσοχή του με κάτι πιο εντυπωσιακό. Πάντα έχω μαζί μου φούσκες, ένα μπαλόνι που μπορώ να φουσκώσω σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή μικρά και φτηνά παιχνίδια.
  • Εάν δεν πιάσει ούτε αυτό και εξακολουθεί το παιδί να ζητάει ένα ψαλίδι για παράδειγμα, είναι προτιμότερο να του το επιτρέψετε να το κρατήσει για λίγο με την στενή παρακολούθησή σας. Εξάλλου, οι συνεχόμενες απαγορεύσεις περιορίζουν και την ανάπτυξή τους.  

Πώς να παροτρύνετε το παιδί να σταματήσει το παιχνίδι για να φάει ή να κοιμηθεί

  • Αν χρειαστεί να σταματήσετε ένα παιχνίδι γιατί είναι η ώρα του φαγητού, κάντε το στο πλαίσιο του παιχνιδιού. Για παράδειγμα, αν θέλετε το μικρό σας να σταματήσει να χτίζει σπίτια με τα τουβλάκια του για να κοιμηθεί, μην του πείτε “άσε τα παιχνίδια σου και πάμε για ύπνο”. Ανακοινώστε του απλά ότι η κατασκευαστική ομάδα χριάζεται να κάνει ένα μεσημεριανό διάλειμμα για να ξεκουραστεί.
  • Εάν είναι η ώρα της βόλτας αλλά το αγγελούδι σας επιμένει να παίξετε στο σπίτι, δοκιμάστε την προσέγγιση: «φυσικά θα παίξουμε, αλλά λίγο αργότερα”. Εντάξτε την επιθυμία του στο ημερήσιο πρόγραμμα και θα συνεργαστεί μαζί σας ευκολότερα.

Πώς να διαχειριστείτε την κακή συμπεριφορά του παιδιού

  • Εάν τα πράγματα έχουν φτάσει στο σημείο που το παιδί έχει χάσει την ψυχραιμία του και συμπεριφέρεται με κλάματα και φωνές, μπορείτε να κάνετε τα εξής:
  • Αποσπάστε του την προσοχή με κάτι που το ευχαριστεί.
  • Εφαρμόστε την τη συνήθεια που ηρεμεί το παιδί. Οι περισσότερες οικογένειες, αναπτύσσουν τη δική τους ρουτίνα και τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας. Μπορεί ένα τραγούδι, ένα παιχνίδι ή το να  σκουπίστε τα δάκρυά του να λειτουργεί καθησυχαστικά επάνω του.
  • Εάν έχετε δοκιμάσει πολλές μεθόδους και δεν πιάνει καμία, αφήστε το παιδί να ξεσπάσει. Πείτε του τρυφερά “νομίζω πως έχεις την ανάγκη να κλάψεις τώρα…” και επιτρέψτε του να εκτονώσει το θυμό ή τη λύπη του ούσα δίπλα του. Όταν τα δάκρυα γίνουν παρελθόν, μπορείτε είτε να το συζητήσετε είτε να κάνετε κάτι διασκεδαστικό.

Πώς θα πείσετε το παιδί να τρώει τα πάντα

Μερικά φαγητά είναι ιδιαίτερα αγαπητά στα παιδιά. Κάποια άλλα, όμως, κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά, αρνούνται πεισματικά να τα δοκιμάσουν. Ωστόσο, για μια ισορροπημένη διατροφή, τα παιδιά χρειάζεται να τρώνε τα πάντα.

  • Όταν ο στόχος σας είναι να προσφέρετε στο παιδί ένα πλούσιο και πλήρες γεύμα, το σημαντικότερο είναι να το πείσετε να τρώει τα πάντα με την ίδια ευκολία. Πριν σερβίρετε, λοιπόν, πειστείτε πως το παιδί είναι πραγματικά πεινασμένο! Έτσι, όχι μόνο θα δοκιμάσει με μεγαλύτερη ευκολία περισσότερες τροφές αλλά θα τις ευχαριστηθεί κιόλας!
  • Αν αφήσετε το παιδί να πάρει μέρος στη διαδικασία της μαγειρικής, να του δώσετε την ευκαιρία να δοκιμάσει διαφορετικά συστατικά ή να επιλέξετε κάποια προϊόντα στο σούπερ μάρκετ, έχετε περισσότερες πιθανότητες να μην αντιμετωπίσετε δυσκολία με το φαγητό του.
  • Εάν δεν θέλει να φάει κάποια φαγητά όπως, για παράδειγμα το μπρόκολο, χωρίς να το έχει καν δοκιμάσει, μην το πιέσετε. Πείτε του απλά “εντάξει, μην το φας” και γυρίστε στο πιάτο σας. Το σημαντικό εδώ είναι να μην αντικαταστήσετε το μπρόκολο με κάποιο φαγητό της αρεσκείας του! Εάν πειστεί πως αυτό είναι το φαγητό της ημέρας και πως αν δεν το φάει θα μείνει νηστικό, τελικά θα πεινάσει και θα το φάει.  

 Πώς να βάλετε το παιδί για ύπνο

Πολλά μικρά παιδιά παρουσιάζουν δυσκολίες στον ύπνο. Αυτό συχνά  συμβαίνει γιατί πάνε για ύπνο κλαίγοντας και τους δημιουργείται η πεποίθηση πως είναι ένα είδος τιμωρίας. Παρακάτω, η Άννα Μπύκοβα μοιράζετε μαζί μας τις μεθόδους που χρησιμοποίησε όταν εργάστηκε σε μία τάξη νηπιαγωγείου.

  • Κάθισα στην καρέκλα δίπλα στο κρεβάτι του παιδιού. Έβαλα το ένα χέρι στο πόδι και το άλλο στον ώμο του, χαϊδεύοντάς τα με πολύ απαλές κινήσεις. Αυτή η τεχνική επιτυγχάνει μυϊκή χαλάρωση ενώ ηρεμεί το νευρικό σύστημα.
  • Με τα χέρια μου στο σώμα του παιδιού, προσπάθησα να μιμηθώ την αναπνοή του. Σταδιακά άρχισα να αναπνέω βαθύτερα. Χάρη στην αργή βαθιά αναπνοή και τις απαλές κινήσεις, το παιδί κοιμάται γρήγορα και ήρεμα.
  • Όταν του διάβαζα ένα βιβλίο, εισήγαγα φράσεις για να χαλαρώσουν το παιδί, όπως: «και τότε η αρκούδα είπε - Θα καθίσω στο κούτσουρο – θα φάω την πίτα μου – θα ξαπλώσω στο γρασίδι – θα κοιμηθώ». Είναι σημαντικό να διαβάζετε αργά και με παύσεις για να κάνετε την αναπνοή σας ομαλή και σταδιακά να επιβραδύνετε το ρυθμό της ομιλίας σας. Αν το κάνετε σωστά, θα παρατηρήσετε μια επιβράδυνση στην αναπνοή των ακροατών σας.»

Πηγή: brightside.me

v