5 αλήθειες για τους εσωστρεφείς γονείς

5 αλήθειες για τους εσωστρεφείς γονείς

Όλοι εμείς οι εσωστρεφείς άνθρωποι ίσως φαινόμαστε στους άλλους σαν μια ξεχωριστή και λίγο παράξενη φυλή. Πολλές φορές μας αποκαλούν μοναχικούς ή κοινωνικά απομονωμένους, ενώ συχνά μας θεωρούν απόμακρους ή και σνομπ. Οι άνθρωποι δύσκολα κατανοούν τον λόγο που απορρίπτουμε προτάσεις για βραδινές εξόδους και νιώθουν αμήχανα όταν δεν σηκώνουμε το τηλέφωνο που χτυπά σαν δαιμονισμένο.

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο όταν γινόμαστε γονείς και η κοινωνική μας ζωή εμπλουτίζεται όχι μόνο από τις αξιολάτρευτες φωνούλες των παιδιών μας, αλλά και εκείνες των φίλων τους και των μαμάδων τους. Μία κατάσταση στην οποία οφείλουμε να προσαρμοστούμε, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να ισορροπήσουμε αναζητώντας λίγες στιγμές απομόνωσης και εσωστρέφειας.

Και όλες όσες έχετε μια δόση εσωστρέφειας, μάλλον θα ταυτιστείτε και θα νιώσετε ότι δεν είστε μόνες διαβάζοντας τις παρακάτω αλήθειες.

Το να έχετε άλλα παιδιά στο σπίτι είναι ευχή και κατάρα μαζί

Περιμένετε πώς και πώς την ημέρα που θα έρθουν οι φίλοι των παιδιών σας στο σπίτι. Αυτό σημαίνει πως για μερικές ώρες το αγγελούδι σας θα παίζει με τα υπόλοιπα παιδάκια, ενώ εσείς θα έχετε ξαφνικά μπόλικο χρόνο για τον εαυτό σας! Μοιάζει ονειρεμένο αφού μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο σας, να περάσετε χρόνο κοιτάζοντας το ταβάνι ή να μην χρειαστεί να μιλήσετε σε κανέναν. Ωστόσο, το όνειρο καταστρέφεται όταν η μοναξιά σας δεν συνοδεύεται με ησυχία και ηρεμία. Οι παιδικές φωνές είναι πολλές, ενίοτε δυνατές, ενώ όλο και κάποιο πιτσιρίκι θα σας ζητάει νερό, κάτι να φάει ή να μεσολαβήσετε στους καβγάδες που θα προκύπτουν.

Το αγαπημένο σας δωμάτιο είναι το μπάνιο

Η αλήθεια είναι πως το μπάνιο ήταν το αγαπημένο μου δωμάτιο από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Τα (πολλά!) μέλη της οικογένειάς μου σεβόντουσαν την ιδιωτικότητα του συγκεκριμένου δωματίου και δεν με ενοχλούσαν ποτέ. Εκεί μπορούσα να απομονωθώ με ησυχία, να ησυχάσω, να σκεφτώ και να μείνω μόνη μου. Αφού έκανα οικογένεια και παιδιά, το μπάνιο εξακολουθεί να είναι το αγαπημένο μου μέρος αφού εκεί, ακόμα και ο βασιλιάς πάει μόνος του!

Βρίσκετε τις καλύτερες δικαιολογίες για να αποφεύγετε εξόδους με άλλους γονείς

Όταν ο κοινωνικός σας κύκλος είναι μικρός και προσεχτικά επιλεγμένος ώστε να μπορεί να κατανοεί την ανάγκη σας για μοναξιά αλλά και τις.. εσωστρεφείς ιδιαιτερότητές σας, είναι πολύ δύσκολο να αρχίζετε πάλι από την αρχή με τους γονείς των φίλων των παιδιών σας. Ίσως θαυμάζετε τις μαμάδες που είναι κοινωνικές, εκλέγονται στο Σύλλογο Γονέων του σχολείου και βρίσκουν κοινά ενδιαφέροντα με όλους, όμως εσείς δεν ανήκετε σ’ αυτήν την κατηγορία και το έχετε αποδεχτεί. Όποτε, λοιπόν, οι άλλες μαμάδες σας καλούν σε βραδινές εξόδους ή ημερήσιες εκδρομές νιώθετε αμηχανία. Είναι ξεκάθαρο πως δεν έχετε την παραμικρή διάθεση να ακολουθήσετε και να βρεθείτε ανάμεσα σε πολύ κόσμο που θα συζητά και θα γελάει έντονα. Βρίσκετε πάντα τις πιο πειστικές και ευφάνταστες δικαιολογίες για να μην πάτε και τελικά κάνετε αυτό που σας αρέσει: περνάτε μια ήσυχη μέρα με το παιδί και τον άντρα σας. Σας καταλαβαίνω!

Προσπαθείτε πάντα να ξεκλέψετε 5 λεπτά παραπάνω μοναξιάς

Είτε πρόκειται για πέντε λεπτά χουζούρι ακόμα ή πέντε λεπτά ακόμα με το αγαπημένο σας βιβλίο, το γεγονός είναι ένα: η εξοικονόμηση των παραπάνω πέντε λεπτών μοναξιάς είναι ένα καθημερινό και διαρκές κυνήγι που σας ισορροπεί και σας καθιστά ικανή να αντεπεξέλθετε στις κοινωνικές σας υποχρεώσεις. Γιατί η ζωή μίας μαμάς είναι συνήθως γεμάτη, φασαριόζικη και κάποιες φορές εξαντλητική. Τα πέντε λεπτά ακόμα, λοιπόν, είναι το φάρμακό σας!    

Όταν μένετε μόνες στο σπίτι, πανηγυρίζετε!

Έχω ακούσει για μαμάδες που εάν μείνουν μόνες στο σπίτι για λίγες ώρες, είτε στεναχωριούνται και νιώθουν μοναξιά, είτε σπεύδουν να συναντήσουν τους φίλους τους. Εμείς οι εσωστρεφείς γονείς, διαφέρουμε και σ’ αυτό. Εάν για τον οποιοδήποτε λόγο μείνουμε σπίτι ολομόναχοι για μερικές ώρες, πανηγυρίζουμε! Κατεβάζουμε τηλέφωνα, κλείνουμε υπολογιστές και κινητά και απολαμβάνουμε την παρέα του εαυτού μας. Η μοναξιά δεν είναι κάτι κακό ή θλιβερό – είναι καταφύγιο και λύτρωση. Για εμάς τους εσωστρεφείς, είναι ο καλύτερος τρόπος για ανασυγκρότηση, αυτοκυριαρχία και ψυχαγωγία!
v