Πώς η ελληνική μυθολογία βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τη φαντασία τους

Πώς η ελληνική μυθολογία βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τη φαντασία τους

Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία συνήθως δεν ενθουσιάζουν τα παιδιά. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο με τη μυθολογία την οποία βρίσκουν πολύ πιο ενδιαφέρουσα και περιπετειώδη. Η ελληνική μυθολογία, λοιπόν, εκτός του ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με την αρχαιότητα, τα βοηθά να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να αναπτύξουν τη φαντασία τους. Πώς το καταφέρνουν αυτό;

Ο πραγματικός κόσμος «παντρεύεται» με τον φανταστικό

Άνθρωποι, ήρωες, θεοί, ημίθεοι, θρύλοι ακόμα και τέρατα πρωταγωνιστούν στους μύθους των αρχαίων Ελλήνων. Η πραγματικότητα μπλέκεται με τη φαντασία με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας καινούριος ξεχωριστός κόσμος που όμως δεν μοιάζει πάντα απόλυτα ψεύτικος. Από τη μία, συναντάμε τα πάθη, τις αδυναμίες και την ευρηματικότητα των ανθρώπων και από την άλλη βλέπουμε ποια είναι τα σχέδια και η πραγματική βούληση των θεών.

«Φτιάχνουν» με το μυαλό τους καινούριες εικόνες

Οι ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας αυτόματα βάζουν τα παιδιά αλλά και εμάς στη διαδικασία να πλάσουμε νοητά τις εικόνες που μας δημιουργούνται διαβάζοντας ή ακούγοντάς τις. Ασυναίσθητα ταξιδεύουμε με το μυαλό μας στην αρχαία Ελλάδα, πλάθουμε με τη φαντασία μας την εικόνα των ηρώων που γνωρίζουμε σε κάθε μύθο και σκηνοθετούμε όπως θέλουμε τα σκηνικά γύρω από τα οποία εκτυλίσσεται κάθε ιστορία.

Τα παιδιά μπαίνουν στη θέση των ηρώων

Τα διλήμματα και οι δύσκολες αποφάσεις των ηρώων είναι βασικό χαρακτηριστικό των αρχαίων ελληνικών μύθων και ο κύριος λόγος που τους κάνει τόσο ξεχωριστούς. Τα παιδιά μπαίνουν στη θέση των πρωταγωνιστών και φαντάζονται τι θα έκαναν. Μάλιστα, αν τα ρωτήσετε «ποιος ήρωας θα ήθελες να ήσουν σ’ αυτή την ιστορία;», το πιθανότερο είναι η απάντησή τους να περιλαμβάνει κάποιους από τους Δώδεκα Θεούς του Ολύμπου που τους ιντριγκάρουν λόγω των ξεχωριστών ικανοτήτων τους.

Για να κάνετε τη διαδικασία ακόμα πιο διασκεδαστική, μπορείτε να αναπαραστήσετε τις ιστορίες που διαβάζετε παίζοντας και φυσικά οι πρωταγωνιστές δεν μπορεί να είναι άλλοι από τους… ίδιους τους Θεούς του Ολύμπου. Με τις φιγούρες του Δία, της Ήρας, της Αφροδίτης και των υπόλοιπων θεών από την Playmobil μπορείτε να στήσετε το σκηνικό της ιστορίας σας και να ζωντανέψετε τους αγαπημένους μύθους των παιδιών. Εκείνα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και να αλλάξουν την έκβαση της ιστορίας, δίνοντάς της διαφορετικό τέλος κάθε φορά. Ταυτόχρονα, είναι μια ευκαιρία να κάνουν επανάληψη αυτό το μάθημα της ιστορίας αφού οι φιγούρες συνοδεύονται από κάρτες με πληροφορίες. Ακόμα κι αν εσείς μπερδεύεστε και δεν είστε σίγουροι αν η Ήρα ήταν η προστάτιδα του γάμου και η Εστία η προστάτιδα της οικογένειας, μπορείτε να το επιβεβαιώσετε εκείνη την ώρα χωρίς να το μάθουν τα παιδιά!

Μαθαίνουν ότι τίποτα δεν είναι απίθανο

Ένα από τα μαθήματα που παίρνουν τα παιδιά από την ελληνική μυθολογία είναι ότι μπορείς να καταφέρεις τα πάντα με πολλή προσπάθεια και φυσικά με το μυαλό σου, το οποίο πολλές φορές αποδεικνύεται το πιο πολύτιμό εργαλείο των ηρώων, ακόμα και απέναντι στους θεούς. Οι πρωταγωνιστές εξάλλου είναι συνήθως θνητοί οι οποίοι χρησιμοποιούν την οξυδέρκεια και τις ικανότητές τους για να ξεπεράσουν τα εμπόδια που βρίσκονται μπροστά τους και να πετύχουν τον στόχο τους.

v