7 βιβλία που μαθαίνουν στα παιδιά ότι μπορούν να καταφέρουν τα πάντα!

7 βιβλία που μαθαίνουν στα παιδιά ότι μπορούν να καταφέρουν τα πάντα!

Ο Walt Disney είχε πει «όλα τα όνειρά μας μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, αν έχουμε το θάρρος να τα πετύχουμε.» Μια απλή φράση που περικλείει μέσα της ένα βαθύ νόημα για τη δύναμη της θέλησης και του πείσματος που πρέπει να δείχνουμε καθημερινά στη ζωή μας. Είναι σημαντικό να καλλιεργήσουμε αυτές τις αξίες στα παιδιά μας, έτσι ώστε να γίνουν κύριοι του εαυτού τους και να μην δειλιάζουν στις δυσκολίες. Αυτά τα βιβλία θα τους δείξουν τον δρόμο…

Το κίτρινο πουλάκι

Συγγραφέας: Olga de Dios

Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη

Ηλικία: 3+

Ένα μικρό πουλάκι μοιάζει τόσο πολύ με τα υπόλοιπα πτηνά, όμως, στην πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετικό. Δεν έχει μεγάλα και δυνατά φτερά για να πετάξει και να γνωρίσει τον κόσμο. Βλέπει τους φίλους του να πετούν μακριά και να μεταναστεύουν και στενοχωριέται που δεν μπορεί να τους ακολουθήσει. Παρόλο που τα φτερά του δεν ήταν δυνατά, είχε πολύ δυνατό μυαλό! Ήξερε να επιδιορθώνει τα πάντα και έφτιαχνε τις πιο απίθανες εφευρέσεις. Όταν βλέπει ότι έχει έρθει η ώρα να μεταναστεύσει, κατασκευάζει μια απίστευτη συσκευή για να πετάξει. Είναι μια εξαιρετική ιστορία που εξυμνεί την δύναμη της θέλησης. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο αν το θελήσουμε πραγματικά.

Μαρί Κιουρί

Συγγραφέας: Sanchez Vegara Isabel M

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Ηλικία: 4+

Το βιβλίο ανήκει στη σειρά ιστοριών «Μικρά κορίτσια με μεγάλες ιδέες» και  αφηγείται μέσα από έξυπνα στιχάκια και όμορφα σκίτσα την αληθινή ιστορία μιας γυναίκας που πραγματικά άλλαξε τον κόσμο: της Μαρί Κιουρί. Παρά τις αντιξοότητες, η Μαρί Κιουρί δεν το έβαλε ποτέ κάτω! Αντίθετα συνέχισε να διαπρέπει στον χώρο της επιστήμης: ανακάλυψε το ράδιο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα στην Γαλλία που είχε δική της έδρα στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης! Οι μελέτες τις σχετικά με την ραδιενέργεια βοήθησαν τόσο στον χώρο της χημείας, όσο και της ιατρικής.

Η Σαραμπέλα και το καπέλο της σκέψης

Συγγραφέας: Judy Schachner

Εκδόσεις: Διόπτρα

Ηλικία: 5+

H Σαραμπέλα μπορεί να είναι μικρή, όμως, της αρέσει να ονειρεύεται. Μάλιστα, έχει ταλέντο στο να φτιάχνει καινούριες λέξεις σχεδόν καθημερινά. Δυστυχώς, όμως, αυτό την εμποδίζει να συγκεντρωθεί στα μαθήματα και τις εργασίες της. Καθημερινά νιώθει να «πνίγεται» τόσο από τους απαιτητικούς της δασκάλους, όσο και από τα ίδιες της τις σκέψεις. Μια πρωτότυπη εργασία, όμως, θα της δώσει την ευκαιρία που πάντα έψαχνε: να δείξει στους άλλους το ταλέντο της! Μετά από αυτήν την εργασία, η μικρή Σαραμπέλα αποφασίζει να κυνηγήσει το όνειρό της...

Η μπαλαρίνα που δεν χόρευε

Συγγραφέας: Μηναδάκη Ελπίδα

Εκδόσεις: Φιλύρα

Ηλικία: 3-6 ετών

Ένα χορευτικό στραβοπάτημα ήταν αρκετό για να αλλάξει την ζωή της Μάιρας, της μικρής μπαλαρίνας. Εξαιτίας αυτού του ατυχήματος αναγκάζεται να αποχωρήσει από τον χώρο του μπαλέτου και να απαρνηθεί αυτό που με πάθος αγαπούσε. Όλα γύρω της έμοιαζαν να καταρρέουν μέχρι που ένας κύριος…Ντεγκά που ζωγραφίζει συνέχεια μπαλαρίνες αρχίζει και την επισκέπτεται. Βλέπονται, όμως, στον αληθινό κόσμο ή μήπως στον κόσμο των ονείρων; Πολλές φορές το μόνο που χρειάζεται είναι ένας αληθινός φίλος για να μας βοηθήσει να καταλάβουμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα όταν έχουμε την υποστήριξη ανθρώπων που αγαπάμε.

Μαριάννα το κορίτσι που πετάει

Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Εκδόσεις: Πατάκη

Ηλικία: 7+

Η Μαριάννα έχει χαρακτηριστικές μακριές κοτσίδες. Η Μαριάννα έχει έρθει από ξένη χώρα και δυσκολεύεται πολύ να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Ωστόσο παρά τις δυσκολίες είναι πάντα έτοιμη για νέες περιπέτειες και διαθέτει ένα μοναδικό ταλέντο: πετάει! Οι κοτσίδες της την πηγαίνουν όπου τους ζητήσει. 

Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο

Συγγραφέας: Kamkwamba William-Mealer Bryan

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Ηλικία: 10+

Το βιβλίο «Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο» μιλάει για την συγκλονιστική ιστορία ενός έφηβου από την Αφρική που χρησιμοποίησε τους λιγοστούς πόρους που είχε στην διάθεσή του για να χτίσει έναν ανεμόμυλο και να βελτιώσει κατ’ επέκταση τη ζωή των ανθρώπων της κοινότητάς του. Αρκεί μόνο η θέληση για να πραγματοποιήσει κανείς τα όνειρά του; Μάλλον ναι, αν σκεφτούμε ότι ο έφηβος Γουίλιαμ γεννήθηκε σε μια χώρα που βασίλευε η μαγεία και οι δεισιδαιμονίες ενώ η επιστήμη αποτελούσε μυστήριο. Ο πρωταγωνιστής , όμως, δεν το βάζει κάτω! Βρίσκει κάτι ξεχασμένα εγχειρίδια στην βιβλιοθήκη του χωριού και με οδηγό την αποφασιστικότητά του καταφέρνει το ακατόρθωτο: τον πρώτο ανεμόμυλο στο Μαλάουι.

Το όνειρο του Ιωάννη

Συγγραφέας: Μυρογιάννη Έλσα

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

Ηλικία: 11+

Ο Ιωάννης είχε καλή μόρφωση και σημαντικούς γονείς. Η ζωή του, όμως, δεν ήταν εύκολη! Ξαφνικά βρίσκεται μακριά από την πατρίδα του, χωρίς φίλους και αναγκάζεται κάποια στιγμή να εγκαταλείψει και την καριέρα του. Τίποτα δεν έμοιαζε να πηγαίνει καλά μέχρι την στιγμή που όλα άλλαξαν εν μία νυκτί. Ο Ιωάννης εκλέγεται Κυβερνήτης της Ελλάδας και πρέπει να χρησιμοποιήσει το πείσμα, την ευφυΐα και κάθε του σταγόνα θέλησης για να βοηθήσει την πολυαγαπημένη του χώρα να ανακάμψει. Τα κατάφερε και μέχρι σήμερα μιλάμε για τον Ιωάννη Καποδίστρια.

 

v