Δεν είναι ντροπή να απευθυνθείτε σε σύμβουλο γάμου για να δώσετε μια ευκαιρία στη σχέση σας

Δεν είναι ντροπή να απευθυνθείτε σε σύμβουλο γάμου για να δώσετε μια ευκαιρία στη σχέση σας

Σε κάθε γάμο, έρχονται στιγμές κρίσιμες που η σχέση του ζευγαριού δοκιμάζεται. Κάποιες φορές, το ζευγάρι βρίσκει τον τρόπο να τις ξεπεράσει, είτε συζητώντας ειλικρινά είτε θάβοντας το πρόβλημα με την ελπίδα να μην είναι τόσο σημαντικό ώστε να προκύψει ξανά.  Όταν το ζευγάρι κουράζεται ή παύει να εξελίσσει την σχέση του εντός του γάμου, τότε τα προβλήματα φαντάζουν άλυτα και το σπίτι οδηγείται σταδιακά στη διάλυση.

Εκτός και αν συντρέχουν λόγοι συντριπτικοί, όμως, δύο άνθρωποι που έχουν μοιραστεί έναν μακροχρόνιο δεσμό και έναν γάμο δεν παύουν ποτέ να έχουν μια κοινή βάση πάνω στην οποία μπορούν να ξαναχτίσουν τη σχέση τους. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται θέληση, κουράγιο και καθαρό μυαλό και από τις δύο πλευρές, πράγμα καθόλου εύκολο για όποιον βρίσκεται καθηλωμένος στη μέση του προβλήματος. Και εδώ ακριβώς, είναι το σημείο που ένας σύμβουλος γάμου μπορεί ν’ αποδειχθεί πολύτιμος.

Ας δούμε γιατί:

Το ουδέτερο έδαφος ενθαρρύνει την ειλικρίνεια

Σε μια σύγκρουση μεταξύ πληγωμένων εγωισμών, ο χώρος έχει μεγάλη σημασία. Έξω από τον χώρο-έδρα του γάμου που τίθεται σε “διεκδίκηση”, οι δύο πλευρές απελευθερώνονται από την ανάγκη να καλύψουν τις αδυναμίες τους και να επιβάλλουν την ερμηνεία τους για το τι έχει πάει στραβά. Σε ουδέτερο έδαφος, ενώπιον ενός ανθρώπου που συντονίζει, απλώς, τη διαπραγμάτευση μεταξύ τους χωρίς να τους γνωρίζει και να τους κρίνει, οι άνθρωποι ωθούνται να γίνουν πιο ειλικρινείς και σταδιακά λιγότερο επιεικείς με τον εαυτό τους και περισσότερο με τον άλλον.

Όσα βγάλουν από μέσα τους, ο πόνος, η απογοήτευση, ο θυμός, εκτονώνονται πολύ πιο ήπια απ’ ότι σε μια κατ’ ιδίαν συζήτηση. Έτσι, το έδαφος γίνεται πρόσφορο για μια επαναπροσέγγιση με νέους όρους.

Τα ογκώδη ζητήματα παίρνουν τις πραγματικές διαστάσεις τους

Όταν υπάρχουν ζητήματα μεγάλα, όπως η απιστία, είναι αδύνατο για τον θιγμένο να βρει την ψυχραιμία να εξετάσει κάτω από ποιες συνθήκες, με ποια αφορμή και σε τι βαθμό συνέβη ότι συνέβη. Θέματα που αντιμετωπίζουμε αντανακλαστικά ως άσπρο-μαύρο, απαιτούν πολύ υπομονή και την κατάλληλη προδιάθεση για να διερευνήσουμε βήμα-βήμα τον ενδιάμεσο χώρο που καταλαμβάνει το γκρίζο.

Με τη βοήθεια του συμβούλου, γίνονται οι κατάλληλες ερωτήσεις ώστε να δοθούν ειλικρινείς και, πάνω απ’ όλα, ακριβείς απαντήσεις. Ξεκαθαρίζοντας τα γεγονότα, το ζευγάρι μπορεί να κοιτάξει ψύχραιμα προς τα πίσω ώστε να ξεκαθαρίσει και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτά.

Η συζήτηση στρέφεται σε όσα ενώνουν το ζευγάρι

Την ώρα της φουρτούνας, οι άνθρωποι δεν έχουν τη δύναμη να κοιτάξουν πέρα απ’ όσα τους χωρίζουν τη δεδομένη στιγμή, έχοντας ως κύριο σημείο αναφοράς όσα τους έφεραν μαζί εξ αρχής. Είναι όμως ένα κεφάλαιο που δεν μπορεί να μείνει ανεκμετάλλευτο και μια σημαντική πηγή δύναμης και ελπίδας για δύο ανθρώπους που έχουν τη θέληση να σώσουν τη σχέση και κατ’ επέκταση τον γάμο τους.

Όταν όλα μοιάζουν πολύ δύσκολα, ο σύμβουλος μπορεί να καθοδηγήσει το ζευγάρι μακριά από την τρικυμία ώστε, σε ήρεμα νερά πια, να αξιολογήσουν όσα τους ενώνουν. Πατώντας σε αυτά, θα μπορέσουν να αφήσουν πίσω την οποιαδήποτε κρίση και ξαναφτιάξουν τη ζωή τους μαζί.

Ο σύμβουλος γάμου είναι ειδικός στη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων και όχι κάποιος δικαστής. Δεν βγάζει ετυμηγορίες και δεν κρίνει το ζευγάρι, είναι εκεί για να προκρίνει την ειλικρινή συζήτηση και τη σταδιακή επίλυση των προβλημάτων που εμποδίζουν την εκάστοτε σχέση να εξελιχθεί. Συνεπώς, η επίκληση της βοήθειας του δεν αποτελεί παραδοχή κάποιας ήττας ούτε λόγο να ντρέπεται κανείς. Το αντίθετο μάλιστα, είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι δύο άνθρωποι θέλουν να διεκδικήσουν με αξιώσεις το δικαίωμά τους στην ευτυχία με τον άνθρωπο που αγάπησαν και τους αγάπησε.

v