Γιατί τα παιδιά που κάνουν κάμπινγκ είναι πιο υγιή και ευτυχισμένα

Γιατί τα παιδιά που κάνουν κάμπινγκ είναι πιο υγιή και ευτυχισμένα

Το κάμπινγκ, είτε οργανωμένο είτε ελεύθερο, είναι πάντα μία μοναδική και ιδιαίτερη εμπειρία που δεν ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους! Κάποιοι προτιμούν να συνδυάζουν τις διακοπές τους με ένα άνετο ξενοδοχείο ή μια οικογενειακή πανσιόν. Άλλοι, πάλι, δεν αλλάζουν με τίποτα τη σκηνή και την άμεση επαφή με την φύση!

Όσοι, λοιπόν, ανήκετε στην δεύτερη κατηγορία, μάθετε πως, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που διεξήχθη σε περίπου 600 οικογένειες κατασκηνωτών, τα παιδιά σας θα αποκτήσουν επιπλέον εκπαιδευτικά, ψυχολογικά και κοινωνικά οφέλη από την υπαίθρια αυτή συνήθειά σας!

Συγκεκριμένα, τα παιδιά που κάνουν κάμπινγκ είναι πιο υγιή, πιο χαρούμενα αλλά και καλύτεροι μαθητές!  

Έρχονται πιο κοντά στη φύση

Το 98% των γονιών ισχυρίζεται ότι το κάμπινγκ κάνει τα παιδιά να αγαπούν και να έρχονται πιο κοντά στη φύση. Η άμεση επαφή με τη θάλασσα, τα δέντρα αλλά και το χώμα βοηθά τα παιδιά στο να εξοικειώνονται με την χλωρίδα αλλά και την πανίδα. Τα έντομα και τα υπόλοιπα παράξενα ζώα που συναντά ένας κατασκηνωτής του κινούν το ενδιαφέρον και απομακρύνουν το φόβο για τα άγνωστα αυτά πλάσματα.

Δεν είναι τυχαίο πως οι άνθρωποι που κάνουν για χρόνια κάμπινγκ, έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία με θέματα οικολογικού ενδιαφέροντος ενώ φροντίζουν το περιβάλλον όσο περισσότερο μπορούν.

Μένουν για λίγο μακριά από την τεχνολογία

Το ελεύθερο (αλλά συχνά και το οργανωμένο) κάμπινγκ δεν διαθέτει wi-fi! Μία συνθήκη που πλέον συναντάμε πολύ σπάνια αφού όπου κι αν πάμε, η πρώτη μας ανησυχία είναι να συνδεθούμε με το διαδίκτυο. Τα παιδιά ξεχνούν για λίγο το κινητό και το tablet και περνούν την ημέρα τους με δραστηριότητες και παιχνίδια που δεν σχετίζονται με την τεχνολογία.

Μια πραγματικότητα την οποία δεν έχουν γνωρίσει τα παιδιά μας αφού το διαδίκτυο είναι γι’ αυτά κάτι δεδομένο και βαθιά ενταγμένο στην καθημερινότητά τους. Στο κάμπινγκ, ωστόσο, τους δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν τη ζωή χωρίς internet, όπως άλλωστε ήταν και η δική μας παιδική ηλικία.

Είναι πιο χαρούμενα

Το 95% λέει, ότι τα παιδιά είναι πιο χαρούμενα στο κάμπινγκ, μια θεωρεία που ευσταθεί απόλυτα εάν σκεφτούμε πως τα παιδιά στο κάμπινγκ κάνουν νέους φίλους, παίζουν καινούρια παιχνίδια, κολυμπούν ή ανακαλύπτουν τη μαγεία του βουνού καθημερινά και συνεχόμενα, ενώ καλλιεργούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, το 80% των παιδιών απολαμβάνει βόλτες στη φύση χάρη στο κάμπινγκ ενώ το 83% παίζει ελεύθερα και ανενόχλητα μέσα στο κάμπινγκ.

Εξάλλου, ένας άνθρωπος για να νιώσει ευτυχισμένος αρκεί να ασχολείται με πράγματα που αγαπά και που είναι παραγωγικά και διασκεδαστικά.

Βελτιώνουν τις σχολικές τους επιδόσεις

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, περισσότεροι από 4 στους 5 γονείς πιστεύουν, ότι το κάμπινγκ έχει θετικό αντίκτυπο στις σχολικές επιδόσεις των παιδιών, ενώ τα μαθήματα στα οποία ωφελούνται περισσότερο τα παιδιά που κάνουν κάμπινγκ είναι: Γεωγραφία, Φυσική, Ιστορία, Γλώσσα, Μαθηματικά.

Τα παιδιά στο κάμπινγκ, μπορούν να δουν σε άμεση εφαρμογή όλα εκείνα που διδάσκονται σε θεωρητικό επίπεδο στο σχολείο ενώ μακριά από την τεχνολογία έχουν περισσότερες ευκαιρίες να διαβάσουν ένα βιβλίο, να συζητήσουν ή να έρθουν σε επαφή με τον μαγικό κόσμο των χαρτών! Ένα ζωντανό σχολείο που βελτιώνει όχι μόνο τις σχολικές τους επιδόσεις, αλλά καλλιεργεί και ενδυναμώνει χαρακτηριστικά όπως η υπομονή, η επιμονή, η υπευθυνότητα και η ωριμότητα.

Σε γενικές γραμμές το κάμπινγκ, και ειδικά το ελεύθερο, διδάσκει στους κατασκηνωτές κάτι πολύτιμο: την υπεύθυνη ελευθερία!

v