5 συνήθειες των ανθρώπων που υπεραναλύουν τα πάντα

5 συνήθειες των ανθρώπων που υπεραναλύουν τα πάντα

«Τί εννοούσε με αυτό που είπε;».

«Γιατί το έκανε αυτό; Μήπως…»

Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να αναλύει τα πράγματα τόσο πολύ ώστε στο τέλος να νιώθεις πιο μπερδεμένη από ποτέ; Μήπως κολλάς περισσότερο στα αρνητικά, ξεχνώντας τα θετικά; Όταν υπεραναλύουμε τα πάντα, αυτόματα ίσως διογκώνουμε τα μικρά αρνητικά πουμας συμβαίνουν, προσπερνώντας τα θετικά που όμως είναι απαραίτητα για να απολαύσουμε τη ζωή. Γενικά, δεν είναι κακό να σκέφτεσαι λίγο παραπάνω, μήπως όμως το παρακάνεις;

 

Προσπαθείς να έχεις σε όλα τον έλεγχο

Η υπερανάλυση πολλές φορές προκύπτει από την τάση να έχεις τον απόλυτο έλεγχο της ζωής σου. Φοβάσαι τις αλλαγές και προσπαθείς να κατευθύνεις την καθημερινότητά σου με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην βρεθείς προ εκπλήξεως. Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως όσο και να βάλεις σε κουτάκια τις σκέψεις και τις αποφάσεις σου, πάντα θα υπάρχει το ενδεχόμενο τα πράγματα να μην πάνε έτσι όπως τα περιμένεις. Με το να υπεραναλύεις καθετί που σου συμβαίνει ή πρόκειται να συμβεί χάνεις πολύτιμες στιγμές του τώρα. Χρειάζεται να αφεθείς για να απολαύσεις και να εκτιμήσεις όσα έχεις.

Αγχώνεσαι …σε σημείο που δεν μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ

Όταν κάτι τριβελίζει το μυαλό μας είναι αδύνατο να μην το σκεφτόμαστε παντού και πάντα και, ειδικά πριν κοιμηθούμε. Όταν αφήνεις τις αρνητικές σκέψεις να σε απορροφήσουν, αντί να αφήσεις στον εαυτό σου περιθώριο να ξεκουραστείς, αδυνατείς να δεις τα πράγματα καθαρά. Αυτό οδηγεί σε περισσότερες αμφιβολίες και σε μπερδεύει περισσότερο. Χρειάζεται να αποστασιοποιηθείς για λίγο από ένα πρόβλημα, βάζοντας φρένο στα όσα σκέφτεσαι για να βρεις τη λύση. Πριν κοιμηθείς… βάλε στο αθόρυβο, όσα σε απασχολούν. Μόνο έτσι θα ηρεμήσεις και θα σκεφτείς πιο απλά και καθαρά.

Ανησυχείς για το τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα

Όλοι επηρεαζόμαστε από τον περίγυρό μας και όλοι θα θέλαμε ιδανικά να είμαστε αρεστοί. Κάτι τέτοιο όμως, δεν είναι πάντα εφικτό. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται συνεχώς τι μπορείς να πεις ή να κάνεις προκειμένου να εξασφαλίσεις μια καλή κριτική, ήρθε η ώρα να σταματήσεις. Αντί να εστιάζεις στην γνώμη των άλλων για σένα, δοκίμασε να εστιάσεις σε σένα και με ποιους τρόπους αισθάνεσαι καλά χωρίς να σε νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι γι΄αυτό.

Αποκτάς εμμονή με ένα συγκεκριμένο γεγονός…

… και το σκέφτεσαι ακόμη κι αν έχει συμβεί στο παρελθόν. «Παίζεις» την ίδια σκηνή στο μυαλό σου ξανά και ξανά, προσπαθώντας να βρεις τι θα άλλαζες, πλάθοντας διαφορετικά σενάρια. Όταν κολλάς στις ίδιες κακές σκέψεις, αυτές οι σκέψεις γίνονται όλο και πιο αρνητικές με αποτέλεσμα να σου προκαλούν άγχος και δυσφορία.

Αργείς να πάρεις αποφάσεις…

…επειδή δεν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Καθημερινά καλούμαστε να αποφασίσουμε για τα πιο απλά και τα πιο σημαντικά ζητήματα της ζωής μας. Η διαδικασία όμως της απόφασης δεν είναι εύκολη, καθώς συχνά αμφιταλαντευόμαστε ανάμεσα στο «σωστό» και το «λάθος» στο τί μας συμφέρει και τί όχι. Πολλές φορές μάλιστα βασανιζόμαστε τόσο πολύ από τις σκέψεις μας, που τελικά δεν φτάνουμε ποτέ στο επιθυμητό για μας αποτέλεσμα. Οι στιγμές αυτές μας κάνουν να νιώθουμε αδύναμοι και ανεπαρκείς. Το γεγονός ότι ζούμε σε μια εποχή που πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και να μην επαναπαυόμαστε, το να αργούμε να αποφασίσουμε θεωρείται μεγάλο μειονέκτημα. Αυτή η κατάσταση αυξάνει το άγχος και δημιουργεί περισσότερες αμφιβολίες. Όταν υπεραναλύουμε τα πράγματα χάνουμε πολύτιμο χρόνο, τον οποίο θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε διαφορετικά. Κάποιες αποφάσεις μας θα είναι λανθασμένες και κάποιες σωστές. Το σημαντικό είναι να μαθαίνουμε από αυτές και να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα.

v