Μήπως είμαι κακή μαμά;

Μήπως είμαι κακή μαμά;

Από παιδιά ακούμε ότι οι γυναίκες γεννιούνται με μητρικό ένστικτο, κάτι που κάνει πολλές νέες μαμάδες που δεν νιώθουν αμέσως αυτό το δέσιμο με το βρέφος τους, να ανησυχούν ότι δεν είναι καλές μάνες. Η αλήθεια, όμως, είναι πως αν νιώσετε ότι αγκαλιάζετε κάτι άγνωστο, την πρώτη φορά που θα πάρετε στα χέρια το μωρό σας, δεν σημαίνει ότι είστε κακή μάνα.

Η κακή και η τέλεια μάνα

Η μητρότητα υποτίθεται πως είναι μία από τις πιο ευτυχισμένες συνθήκες στην ζωή της γυναίκας, όμως δεν είναι και εύκολη. Και η ιδέα ότι έρχεται φυσικά, με την απόκτηση του μωρού, δεν ισχύει απολύτως. Δεν γεννιόμαστε μαμάδες –γινόμαστε μαμάδες.

Πολλές μαμάδες πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στην αυταπάτη της τέλειας μητέρας και αναπόφευκτα καταλήγουν αν εξαντλούνται. Μη νιώθετε ενοχές αν δυσκολεύεστε να επικοινωνήσετε με το μωρό σας –δεν είστε μόνη.

Μητρικοί προβληματισμοί σε αριθμούς

Σύμφωνα με έρευνες, από τις 75.000 νέες μαμάδες, το 10% αναφέρει ότι νιώθει ανασφάλεια για το μέλλον (πέρα από την επιλόχειο κατάθλιψη που έτσι κι αλλιώς επηρεάζει τις μισές νέες μαμάδες). Το να θέτουμε υψηλά πρότυπα για στόχους, ότι π.χ. θα γίνουμε οι τέλειες μάνες, μας δημιουργεί ένα μόνιμο άγχος για το αν θα καταφέρουμε να πλησιάσουμε αυτά τα πρότυπα. Οι ειδικοί, λοιπόν, θυμίζουν ότι η μητρότητα δεν έρχεται με έναν κατάλογο από κανόνες, όσο κι αν θα θέλαμε να είναι έτσι.

Υπάρχει η τέλεια μαμά;

Είστε υπερπροστατευτική ή απόμακρη; Πολύ αυστηρή ή πολύ ‘μαλακιά’; Τι γνώμη έχετε για τον θηλασμό; Για τον ύπνο του μωρού στο κρεβάτι σας; Όλα αυτά τα ερωτήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η νέα μαμά την κάνουν συνεχώς να ασκεί κριτική στον εαυτό της. Δεν γίνεται, όμως, πάντα να ικανοποιεί τους πάντες. Αυτό που γίνεται είναι να βρίσκει αυτό που είναι καλό για την ίδια.

Οι νέες μαμάδες συχνά νιώθουν τύψεις που δεν γίνονται όπως ήθελαν ή ήλπιζαν να γίνουν, όμως οι τύψεις αυτές σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Η υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό, αλλά και τους μήνες που ακολουθούν, για να ανταποκριθούν πλήρως στις απαιτήσεις του μωρού, κάποια στιγμή τις εξαντλεί και ταυτόχρονα τις κάνει να νιώσουν ακόμα περισσότερες τύψεις, καθώς και έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Όλα αυτά τα συναισθήματα, όμως, μόνο αρνητικό αντίκτυπο μπορεί να έχουν στο μωρό τους. Μην πανικοβάλλεστε. Το σημαντικότερο είναι να μιλάτε για αυτά που νιώθετε πριν αρχίσουν να σας βαραίνουν υπερβολικά.

Η ιδέα της ιδανικής μητέρας είναι μία φαντασίωση που μόνο χειρότερα μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε, λένε οι ειδικοί. Το πιο δύσκολο για τους νέους γονείς είναι αποδεχτούν τα όριά τους. Επιπλέον, το μωρό θα «πλαστεί» μέσα από τις «αποτυχίες» των γονιών του και με αυτόν τον τρόπο θα μάθει να αποκτά την ανεξαρτησία του. Όλες οι μαμάδες κάνουν λάθη και αυτό δεν είναι κακό.

9 μήνες προετοιμασίας

Η εγκυμοσύνη διαφέρει από την μητρότητα. Πολλές έγκυες αδυνατούν να φανταστούν πώς θα είναι το παιδί που κουβαλούν για εννέα μήνες. Άλλες τον φαντάζονται κάπως –αλλά τελικά είναι τελείως διαφορετικό όταν γεννηθεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πρώτες ημέρες στο σπίτι με το μωρό είναι τρελές –πρόκειται για μία κατάσταση πανικού που δεν έχετε ξαναβιώσει με τις επαναλαμβανόμενες ανάγκες του μωρού να εξαντλούν και τους δύο γονείς, αλλά πολύ περισσότερο την έτσι κι αλλιώς ταλαιπωρημένη λεχώνα.

Το πρώτο αυτό διάστημα η μητέρα χρειάζεται βοήθεια από οποιονδήποτε πρόθυμο να την προσφέρει, αλλά χρειάζεται και ψυχολογική στήριξη. Ένα άτομο που θα της θυμίζει ότι δεν χρειάζεται να τα κάνει όλα τέλεια.

Κι ακόμα κι αν έρθουν στιγμές που θα νιώσει απόσταση από το μωρό της, ακόμα κι αν δεν το ερωτευτεί με την πρώτη ματιά, είναι απόλυτα δικαιολογημένο. Η λεχώνα έχει ανάγκη πρώτα να φροντίσει τον εαυτό της, να φάει, να κοιμηθεί, να πάρει καθαρό αέρα, για να νιώσει καλύτερα και αρκετά δυνατή για να αφοσιωθεί στο μωρό. Άλλωστε, υπάρχει πάντα και ο μπαμπάς που οφείλει να βοηθήσει την κατάσταση και να δώσει χρόνο στη μητέρα, αναλαμβάνοντας και εκείνος κάποιες ευθύνες.

Πηγή: sofeminine

v