«Mεγαλώνω σωστούς γιους που θα κάνουν τις γυναίκες τους ευτυχισμένες»

«Mεγαλώνω σωστούς γιους που θα κάνουν τις γυναίκες τους ευτυχισμένες»

Όταν είσαι μαμά είτε έχεις αγόρια, είτε κορίτσια το μοναδικό πράγμα που σε ενδιαφέρει είναι το παιδί σου να είναι γερό και καλότυχο. Το άγχος και οι ανησυχίες να είναι ευτυχισμένο είναι ίδιες ανεξαρτήτως φύλου. Υπάρχουν ωστόσο, αρκετές διαφορές στην ανατροφή!

Αυτή η μαμά στο παρακάτω άρθρο της μιλάει για το πόσο δύσκολο και σημαντικό είναι να μεγαλώνεις αγόρια, ώστε να γίνουν σωστοί άντρες στο μέλλον. Και, κακά τα ψέματα, όσες έχουμε γιους καταλαβαίνουμε απόλυτα τι εννοεί.

«Είμαι μαμά δύο αγοριών, ηλικίας 8 και 13 χρονών. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που, ο μόνος άντρας στο σπίτι ήταν ο πατέρας μου, και όπως καταλαβαίνετε, δεν είχα ιδέα για το πώς είναι να έχεις στο σπίτι σου μόνο άντρες.

Πάντα έχω στο μυαλό μου ότι μεγαλώνω δυο αξιολάτρευτα αγοράκια που στο μέλλον όμως θα γίνουν άντρες. Στην εποχή μας, πιο πολύ από ποτέ, νιώθω ότι είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικές ως μητέρες αγοριών στο μεγάλωμά τους. Είναι χρέος μας να βεβαιωθούμε από μικρή ηλικία ότι θα γίνουν σωστοί άντρες με ευγένεια στη ψυχή τους που αργότερα θα κάνουν μια γυναίκα ευτυχισμένη και όχι δυστυχισμένη.

Τις προάλλες διάβασα μια δημοσίευση ενός πατέρα, η οποία με συγκίνησε πάρα πολύ. Έγραφε ότι αυτός ο κόσμος έχει χορτάσει από ''σκληρούς'' και βάναυσους άντρες που δεν ξέρουν πώς να φερθούν σε μια γυναίκα και που όχι μόνο δεν τη σέβονται, αλλά και την υποτιμούν με τη συμπεριφορά τους. Συνέχιζε λέγοντας ότι είναι χρέος των γονιών να μάθουμε στα αγόρια μας βασικές αξίες και να ''φτιάξουμε'' άντρες δυναμικούς, αλλά ευγενικούς και συμπονετικούς ταυτόχρονα.

Όταν το διάβασα σκεφτόμουν, πώς θα το πετύχω αυτό! Πώς θα τα καταφέρω, έτσι ώστε στο μέλλον οι νύφες μου να μου πουν ότι είναι ευτυχισμένες στο πλευρό των αγοριών μου κι ότι νιώθουν τυχερές.

Αποφάσισα, λοιπόν, να τους μάθω από νωρίς βασικά (και πολύτιμα!) μαθήματα που θα τους είναι απαραίτητα στο μέλλον.

Το ''όχι'' σημαίνει ''όχι''

Από τα πιο σημαντικά μαθήματα στη ζωή ενός ανθρώπου είναι να κατανοήσει τη διαφορά ανάμεσα στη συναίνεση και στον εξαναγκασμό. Είναι θέμα σεβασμού και ανθρωπιάς! Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να αγγίξουν το σώμα κάποιου άλλου, όταν εκείνος δεν θέλει. Αλλά ότι το ίδιο ισχύει και για τα ίδια. Αν, λοιπόν, οι γιοι μου δεν θέλουν να τους αγκαλιάσω, το δέχομαι και δεν τους πιέζω.

Οι δουλειές του σπιτιού δεν είναι γένους θηλυκού

Η φροντίδα του σπιτιού δεν είναι κάτι που γίνεται αποκλειστικά από γυναίκες. Και επειδή οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τις λέξεις πρέπει να δώσουμε το αντίστοιχο παράδειγμα. Οι δουλειές μοιράζονται ανάμεσα στο ζευγάρι, γιατί το να είναι το σπίτι καθαρό αφορά και τους δυο. Προσωπικά, ενθαρρύνω τα αγόρια μου να με βοηθούν καθώς πιστεύω ότι έτσι στο μέλλον θα βλέπουν ισότιμα τη σχέση των δυο φύλων.

Τους λέω ότι οι άντρες κλαίνε

Το στερεότυπο που θέλει τους άντρες σκληρούς, λογικούς και που να μην κλαίνε δημιουργεί πολλά προβλήματα στην ψυχοσύνθεσή τους. Είναι πολύ σημαντικό τα αγόρια να μάθουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, έτσι ώστε όχι μόνο να ξεσπούν και να ανακουφίζεται η ψυχή τους, αλλά και για να μην γίνουν συναισθηματικά απόμακροι. Το κλάμα δεν έχει γένος και πάντα μας κάνει πιο δυνατούς.

Η τρυφερότητα φέρνει ευτυχία 

Το να διδάξουμε στα αγόρια μας να κατανοούν τους άλλους και να φέρονται τρυφερά σ' αυτούς που έχουν ανάγκη είναι ίσως το ιερό δισκοπότηρο της ανατροφής τους. Αν μπορείς να διδάξεις ένα αγόρι πώς πρέπει να φέρεται απέναντι σε κάποιον που είναι στεναχωρημένος, είμαι απολύτως βέβαιη ότι μπορείς να μεταμορφώσεις την επόμενη γενιά αντρών.»

 

v