«Το να έχεις κόρη είναι πολλά περισσότερα από ροζ φορέματα και τσιμπιδάκια στα μαλλιά»

«Το να έχεις κόρη είναι πολλά περισσότερα από ροζ φορέματα και τσιμπιδάκια στα μαλλιά»

Όταν ακούς τη λέξη «κόρη», το μυαλό σου πάει κατευθείαν σε όμορφα ρουχαλάκια, ροζ αρκουδάκια, ψώνια στα μαγαζιά και ένα σπίτι γεμάτο κοριτσάκια να παίζουν με τις κούκλες τους. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πως όλα αυτά είναι ένα πολύ μικρό μέρος της καθημερινότητάς σου με την κόρη σου. 

Το να έχεις κόρη σημαίνει πρώτα απ' όλα να μπορέσεις να την κάνεις δυνατή και αυτόνομη, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε έναν κόσμο που ακόμα κουβαλά φυλετικά στερεότυπα. Ή, όπως λέει και η μαμά παρακάτω, το να έχεις κόρη σημαίνει:

«Την στιγμή που ο γιατρός φώναξε "Είναι κοριτσάκι", το μυαλό μου πήγε αμέσως σε όμορφα φορεματάκια, βόλτες στα μαγαζιά και χρωματιστά τσιμπιδάκια για τα μαλλιά...

Το να έχεις κόρη, όμως, είναι κάτι πολύ παραπάνω απ' αυτό!

Το να έχεις κόρη σημαίνει ότι πρέπει να της τονίζεις την αξία της ξανά και ξανά (και ξανά!). 

Να της λες συνέχεια πως είναι ικανή. Ικανή να καταφέρει τα πάντα. Ικανή να κάνει πράξη τα όνειρά της. Ικανή να καταφέρει στόχους που κάποιοι θα της πουν πως δεν μπορεί (ή δεν επιτρέπεται) επειδή είναι κορίτσι. Ικανή να ζήσει σύμφωνα με τις επιθυμίες και τα «θέλω» της, ακόμα κι αν κάποιοι προσπαθήσουν να την εμποδίσουν. 

Να την πείσεις πως είναι δυνατή!

Δυνατή σωματικά, αλλά και συναισθηματικά. Δυνατή να μείνει ακλόνητη στα πιστεύω της, να υπερασπίζεται τις αξίες της, να "ακούει" τους άλλους με την καρδιά και όχι με το μυαλό. Δυνατή να υπάρχει σ' έναν κόσμο που θα αμφισβητήσει πολλές φορές τη δύναμή της μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα. 

Να ενθαρρύνεις την καρδιά της να έχει πίστη. 

Πίστη στον εαυτό της και στις επιλογές της. Να ξέρει πως όταν η ζωή γίνεται δύσκολη, μπορεί να ξαποστάσει και να ζητήσει βοήθεια. Να έχει αυτοπεποίθηση και να επιμένει στις αποφάσεις της ακόμα κι όταν την αμφισβητούν. Να έχει το θάρρος να κάνει πίσω όταν ξέρει πως έκανε λάθος. 

Να αγαπά το σώμα της. 

Να της θυμίζεις διαρκώς πως το σώμα της είναι δικό της και πρέπει να το φροντίζει και να το αγαπά ακόμα κι αν κάποιοι προσπαθήσουν να της πουν το αντίθετο. Ακόμα κι αν κάποιοι βρουν ψεγάδια που θα της τα "χτυπήσουν" με την πρώτη ευκαιρία για να την μειώσουν. 

Να αγαπά το σώμα της και να μην αφήσει κανέναν να το αγγίξει αν εκείνη δεν θέλει!

Το να έχεις κόρη δεν είναι πολλά περισσότερα από όμορφα φορέματα και ροζ τσιμπιδάκια. Και είναι τέλειο!»

Ελεύθερη μετάφραση από herviewfromhome.com

v