10 συμβουλές κατά της εξάντλησης των νέων μαμάδων

10 συμβουλές κατά της εξάντλησης των νέων μαμάδων

Οι πρώτες εβδομάδες με το μωρό είναι συγκλονιστικές, γεμάτες πρωτόγνωρα συναισθήματα και μοναδικές εμπειρίες που θα θέλατε για πάντα να χαραχτούν στη μνήμη. Είναι, όμως, και αφάνταστα εξαντλητικές –ειδικά για τις γυναίκες που γίνονται πρώτη φορά μαμάδες.

Δεν γίνεται -και δεν πρέπει- όμως να τις αποφύγετε. Οι παρακάτω συμβουλές σκοπό έχουν απλά να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε κάπως καλύτερα την κούραση για να απολαύσετε περισσότερο τις στιγμές με το μωρό σας.

Με το «πάσο» σας

Ζούμε στον κόσμο της ταχύτητας. Τα μωρά, όμως, έχουν τους δικούς τους, πολύ πιο αργούς ρυθμούς. Δώστε τους, λοιπόν, τον χρόνο που χρειάζονται και συμβαδίστε.

Περιορίστε τις άλλες σας υποχρεώσεις

Μόνο μερικούς μήνες στην ζωή του έχει κανείς την ευκαιρία να είναι νέος γονιός. Σκεφτείτε πώς θα αξιοποιήσετε αυτό το γεγονός με τον καλύτερο τρόπο.

Κοιμηθείτε όποτε μπορείτε

Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε όταν το μωρό κοιμάται ή βρίσκεται υπό την φροντίδα κάποιου άλλου. Μπορεί ο ύπνος να σας ακούγεται χάσιμο χρόνου όταν έχετε τόσα άλλα πράγματα να κάνετε, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να καταφέρετε να τα κάνετε.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Καταβάλετε τεράστια ενέργεια ως λεχώνα. Είναι σημαντικό να φορτίζετε τις μπαταρίες σας, π.χ. με ένα μισάωρο μούλιασμα στη μπανιέρα, λίγο ελεύθερο χρόνο για να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να βγείτε βόλτα με μια φίλη. Σκεφτείτε μερικά πράγματα που θα σας έκαναν να χαλαρώσετε και που δεν διαρκούν πολλή ώρα και βάλτε τα στο πρόγραμμα.

Σκεφτείτε το κλάμα του μωρού σας ως μέσο επικοινωνίας

Το μωρό σας πρέπει να μάθει ότι ο κόσμος είναι ένα μέρος αξιόπιστο –μόνο έτσι θα μπορέσει να αναπτυχθεί και να μάθει σε αυτόν. Μερικές φορές, λοιπόν, μπορεί να κλαίει απλά επειδή χρειάζεται την αγκαλιά σας για να νιώσει ασφάλεια και σιγουριά.

Διατηρήστε μετριασμένες προσδοκίες

Πολλά ζευγάρια που, πριν τεκνοποιήσουν, εργάζονταν εκτός σπιτιού βλέπουν την έλευση του μωρού ως μία καλή ευκαιρία να κάνουν μερικές δουλειές που έχουν μείνει πίσω στο σπίτι. Προσπαθήστε να μην θέτετε τέτοιους υψηλούς στόχους αυτή την περίοδο, αν δεν θέλετε να νιώσετε εξάντληση και απογοήτευση. Βάλτε, λοιπόν, στην άκρη τις δουλειές που μπορούν να περιμένουν.

Δεχθείτε κάθε πιθανή βοήθεια

Τόσο για να κερδίσετε λίγο χρόνο εσείς όσο και για να δώσετε στους άλλους την ικανοποίηση ότι μπορούν να σας φανούν χρήσιμοι και να σας βοηθήσουν.

Ζητήστε βοήθεια

Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι γύρω σας που μπορεί να ενδιαφέρονται να σας βοηθήσουν αλλά δεν ξέρουν πώς. Ζητήστε τους ευγενικά αυτό που θέλετε από αυτούς.

Ελάτε σε επαφή με άλλους νέους γονείς

Μπορεί να πιστεύετε ότι είστε οι μόνοι που νιώθετε τέτοια εξάντληση και σύγχυση. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι όλοι οι νέοι γονείς σαστίζουν τις πρώτες εβδομάδες με το μωρό. Βρείτε άλλα τέτοια ζευγάρια και μοιραστείτε μαζί τους τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σας –θα νιώσετε τρομερή ανακούφιση.

Αποδεχτείτε ότι νιώθετε ευάλωτοι

Ο ερχομός του νέου μωρού στην οικογένεια θα σας αλλάξει για πάντα. Τα συναισθήματά σας θα βαθύνουν και τα δάκρυα πολύ συχνά θα έρχονται στην επιφάνεια –πολλές φορές χωρίς φαινομενικά να υπάρχει λόγος. Αν αποδεχθείτε πως αυτοί οι συναισθηματισμοί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του νέου γονιού θα καταφέρετε να χαλαρώσετε, να τους ανεχθείτε, ακόμα και να τους απολαύσετε.

Πηγή: iVillage

v