Γιατί λένε ψέματα τα παιδιά και πώς να τo αντιμετωπίσετε

Γιατί λένε ψέματα τα παιδιά και πώς να τo αντιμετωπίσετε

Όλα τα παιδιά έχουν πει ψέματα. Είναι στη φύση τους –το έκανε βιβλίο και ο Carlo Collodi, με τον κατεργάρη Πινόκιο. Το ζήτημα είναι να ξέρουμε γιατί «αναγκάζονται» να επιλέγουν αυτή την τακτική προσέγγισης μιας κατάστασης, αλλά και πώς πρέπει να εμείς να διαχειριζόμαστε τα ψέματά τους.

Τα παιδιά λένε ψέματα για διάφορους λόγους:

-Από φόβο, π.χ. για τις συνέπειες κάποιας πράξης τους. Στην περίπτωση αυτή οι γονείς θα πρέπει να σκεφτούν αν οι κανόνες που έχουν θέσει στο παιδί τους είναι υπερβολικά αυστηροί κι αν το παιδί νιώθει ελεύθερο να τους μιλήσει ανοιχτά.

-Για να προστατεύσουν κάποιον άλλον.

-Επειδή έχουν έντονη φαντασία και η αλήθεια είναι βαρετή.

-Για να αποφύγουν μία δυσάρεστη ΄δουλειά’ (π.χ. ότι έπλυναν τα δόντια τους).

-Κατά λάθος. Μερικές φορές το ψέμα βγαίνει από τα χείλη των παιδιών αυτόματα, χωρίς καν να το σκεφτούν. Ειδικά αν το πιάσουν ‘στα πράσα΄ να κάνει μια ζαβολιά (π.χ. «ποιος έσπασε το βάζο;» -«όχι εγώ!»).

-Για να τα αγαπούν και να τα αποδέχονται και επειδή τα παιδιά θέλουν να εντυπωσιάζουν τους άλλους άμεσα και αποτελεσματικά.

Τεχνικές αποτροπής ψεμάτων

Όχι, δε μπορείτε να κάνετε το παιδί σας να μη λέει ψέματα, αλλά μπορείτε να χρίσετε το ψέμα ως πράξη που δεν επιβραβεύεται. Πολλές φορές τα ψέματα προκύπτουν ως μέσο αυτό-προστασίας, οπότε καλό είναι , καταρχήν, το περιβάλλον του σπιτιού να μην αναγκάζει το παιδιά να λένε ψέματα ή να υποφέρουν τις συνέπειες αυτών. Τι άλλο μπορείτε να κάνετε;

-Να μένετε επικεντρωμένοι στο τι έγινε ή ποιο είναι το πρόβλημα και όχι να αρχίσετε τις κατηγορίες.

-Να μην μπαίνετε στην διαδικασία ανάκρισης (π.χ. αφού έφυγες από το σχολείο, από ποιον δρόμο γύρισες στο σπίτι; Και τι ώρα ακριβώς ήταν;) και μην ‘στήνετε το παιδί στον τοίχο’. Σκοπός σας είναι να επικοινωνήσετε μαζί του. Η ανάκριση θα κάνει το παιδί να κλειστεί ακόμα περισσότερο στον εαυτό του.

-Δείτε την θετική πλευρά: Το ψέμα είναι μία άστοχη τεχνική επιβίωσης.

-Είναι εύκολο να «γλιστρήσει» κανείς σε ένα ψέμα και ακόμα πιο εύκολο να το διαιωνίσει, λέγοντας κι άλλα ψέματα βασισμένα στο αρχικό. Το δύσκολο είναι να «βγει» κανείς από αυτό.

-Όταν το παιδί κάνει μια σκανδαλιά, μην το παγιδεύσετε σε ένα ψέμα. Αντίθετα, δώστε του την ευκαιρία να πει την αλήθεια και να ‘βγει από πάνω’. Αντιμετωπίζοντάς το με ευθεία ερώτηση πιθανώς να οδηγήσει σε ψέμα, ενώ μιλώντας του ήρεμα για αυτό που έκανε μπορεί να οδηγήσει το παιδί να το παραδεχτεί. Για παράδειγμα, αν το παιδί έρθει στο σπίτι με μελανιασμένο μάτι και του φωνάξετε «θα σε σκοτώσω αν μάθω ότι έμπλεξες σε καβγά! Έμπλεξες σε καβγά;», αυτόματα το οδηγείτε στο να σας πει «Όχι, έπεσα πάνω σ’έναν τοίχο». Είναι προτιμότερο να του πείτε κάτι του στιλ «ωχ! Τι έπαθε το μάτι σου; Κάτσε να μου πεις».

-Η αλήθεια είναι δύσκολο να ειπωθεί. Είναι ρίσκο να αποκαλύψεις κάτι. Αν, λοιπόν, το παιδί βρει το θάρρος να σας αποκαλύψει κάποια σκανδαλιά του θα πρέπει να ευχαριστήσετε που σας είπε την αλήθεια και να το επιβραβεύσετε για την ηθική που επέδειξε. Έπειτα πρέπει να αντιμετωπίσετε την σκανδαλιά του ορίζοντας τις απαραίτητες επιπτώσεις. Πρέπει, δηλαδή, να καταλάβει ότι ήταν καλό που είπε την αλήθεια αλλά πως αυτό δεν σημαίνει ότι «την γλυτώνει» εντελώς.

-Μην μαλώνετε ποτέ το παιδί αν λέει αλήθεια.

-Πριν μιλήσετε με το παιδί σας για ένα ψέμα που είπε, βεβαιωθείτε πως πράγματι το είπε. Κατηγορώντας το άδικα ή μη πιστεύοντάς το όταν σας λέει την αλήθεια θα καταστρέψει την μεταξύ σας εμπιστοσύνη.

Πηγή: Life.familyeducation

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v