Τα πιο απολαυστικά παγωμένα γιαούρτια της πόλης

Τα πιο απολαυστικά παγωμένα γιαούρτια της πόλης

Τα frozen yoghurts αποτελούν την τελευταία λέξη στη "μόδα" των... επιδορπίων. H ειδικός εξηγεί κατά πόσο αυτά είναι υγιεινά και παρακάτω παρουσιάζουμε 5 διευθύνσεις για να τα απολαύσετε εσείς και τα παιδιά.

Τι λέει η ειδικός

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η διατροφολόγος κ. Αλεξάνδρα Δαμβουνέλη, το παγωμένο γιαούρτι είναι μια υγιεινή επιλογή αρκεί να μην προστίθεται ζάχαρη (πολλά καταστήματα προσθέτουν σιρόπι αγαύης –agave
syrup- που είναι υγιεινή επιλογή) και το γάλα και το γιαούρτι που χρησιμοποιούνται να είναι χαμηλών λιπαρών (γάλα έως 1.5% λιπαρά και γιαούρτι έως 2% λιπαρά). Με τις προϋποθέσεις αυτές κάθε μερίδα περίπου 200γρ έχει περίπου 120 θερμίδες.

Είναι χαμηλό σε λίπος, αποτελεί πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, ασβεστίου, και ανάλογα µε την πρώτη
ύλη που χρησιμοποιείται μπορεί να περιέχει και προβιοτικά. Επίσης τις περισσότερες φορές δεν περιέχει γλουτένη και η περιεκτικότητα του σε λακτόζη είναι μικρή (σημαντικό για όσους έχουν δυσανεξία). Μπορεί να καταναλωθεί από διαβητικούς (με την προϋπόθεση πάντα ότι δεν περιέχει ζάχαρη), είναι ιδανικό για άτομα που προσέχουν το βάρος τους, άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη και στη λακτόζη.

Θα πρέπει να γίνει προσεκτική επιλογή των toppings, διαφορετικά μπορεί να αυξηθεί κατά πολύ το θερμιδικό περιεχόμενο (πχ με μπισκότα, σιρόπι, σοκολάτα). Ένα εξαιρετικά θρεπτικό επιδόρπιο που μπορεί να αντικαταστήσει το γλυκό είναι παγωμένο γιαούρτι με ξηρούς καρπούς, δημητριακά, μέλι ή φρούτα. Άριστες επιλογές είναι τα φρούτα και ειδικά τα φρούτα του δάσους που περιέχουν λιγότερα σάκχαρα σε σχέση με άλλα φρούτα όπως σταφύλια, μάνγκο κτλ.

Είναι μεν μια υγιεινή επιλογή αλλά δε σημαίνει ότι είναι απαραίτητα και διαιτητική. Για κάποιον ο οποίος βρίσκεται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους θα πρέπει να αρκεστεί σε μια μερίδα των 200γρ (το μικρό μέγεθος) όσο δηλαδή ένα κεσεδάκι κλασσικού στραγγιστού γιαουρτιού, μία φορά την εβδομάδα. Με τη σωστή ποσότητα και την προσεκτική επιλογή των toppings έχουμε ένα νόστιμο, γλυκό επιδόρπιο με λίγες θερμίδες, λίγα λιπαρά και υψηλή θρεπτική αξία.

Γευστικοί και υγιεινοί συνδυασμοί

Φυσικά, αν στο παγωμένο γιαούρτι του παιδιού σας προσθέσετε σοκολατένια μπισκότα, κομματάκια και σιρόπια σοκολάτας, smarties κ.λ.π. παύει πλέον να αποτελεί ένα υγιεινό snack και αυτόματα αποκτά τις θερμίδες ενός κανονικού παγωτού –ή και περισσότερες.

Φροντίστε λοιπόν να επιλέγετε θρεπτικά και όσο το δυνατόν πιο φυσικά συνοδευτικά για να γεμίσετε το παιδικό κυπελάκι, όπως τα παρακάτω:

-Φρέσκα φρούτα (μπανάνα, μάνγκο, φράουλα, ακτινίδιο, βατόμουρο, ανανά), τα οποία μπορείτε να περιλούσετε με τρίμμα μαύρης σοκολάτας.

-Αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί (σταφίδες, αμύγδαλα, καρύδα), τα οποία μπορείτε να περιχύσετε με μέλι.

-Δημητριακά χωρίς σοκολάτα, π.χ. δημητριακά με μέλι, στα οποία μπορείτε να προσθέσετε μία κουταλιά γλυκού του κουταλιού.

Τα 5 αγαπημένα μας γιαουρτάδικα

YooMoo
(Κύπρου 51, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8985150 και  στην κεντρική πλατεία Νέας Σμύρνης)

Η δημοφιλέστερη διεύθυνση για παγωμένο γιαούρτι στα νότια προάστια έχει σήμα της την ροζ αγελάδα και στιλιστικό χαρακτηριστικό της τα ξύλινα παγκάκια στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων. Τα παγωμένα γιαούρτια YooMoo, που ‘βγαίνουν’ σε διάφορες γεύσεις, μας έρχονται ολόφρεσκα από την Ουαλία, δεν έχουν λιπαρά και γλυκόζη, ενώ είναι πλούσια σε πρεβιοτικά και προβιοτικά. Για να τα απολαύσετε θα επιλέξετε το κυπελάκι σας, ανάλογα με το μέγεθος που επιθυμείτε, και θα το γεμίσετε με την γεύση και τα toppings της αρεσκείας σας.

Yogen Fruz
(Athens Metro Mall, Μαρίνα Φλοίσβου, Νέο Ψυχικό, Βούλα, Village Park Ρέντη, Κεφαλάρι και στις Σπέτσες)

Είναι ένα από τα πρώτα yogurt bars στον κόσμο, το οποίο εγκαινιάστηκε το 1986, από δύο αδέλφια στο Τορόντο του Καναδά. Εικοσιπέντε χρόνια αργότερα, οι λαχταριστές τους συνταγές κατέφτασαν στην Αθήνα, προσφέροντας παγωμένο (αλλά όχι φρέσκο) γιαούρτι, χωρίς ή με χαμηλά λιπαρά, με ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Στα καταστήματα Yogen Fruz θα βρείτε έτοιμες γιαουρτο-προτάσεις για κάθε γούστο, ενώ έχετε την δυνατότητα να κάνετε και τους δικούς σας συνδυασμούς, ενώ τα πιτσιρίκια σας θα ενθουσιαστούν με την γεύση bubblegum.

Fresko Yogurt Bar
(Διονυσίου Αρεοπαγίτου 3, τηλ: 210 9233760)

Στην αρχή ενός από τους ομορφότερους αθηναϊκούς πεζοδρόμους, το Fresko Yogurt Bar, το ελληνικότερο του είδους του μας κακομαθαίνει με πέντε διαφορετικά είδη γιαουρτιού, όλα από Έλληνες παραγωγούς, (παραδοσιακό ελληνικό light και μη, αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο), τέσσερα είδη μελιού (από πεύκο, πορτοκάλι, έλατο και θυμάρι) και υπέροχα, χειροποίητα γλυκά του κουταλιού επίσης από Έλληνες παραγωγούς, όπως βύσσινο, κυδώνι, μύρτιλο, κεράσι, δαμάσκηνο, πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι, φράουλα και σταφύλι για toppings. Αποτελώντας έναν ακόμα λόγο για να βολτάρετε με τα πιτσιρίκια σας στην Αρεοπαγίτου, στο Fresko θα βρείτε ακόμα σπιτικά γλυκά συσκευασμένα σε βαζάκια, αλλά και smoothies γιαουρτιού με γλυκά κουταλιού.

Froyo
(Ερμού 55 και Καπνικαρέας 2 και σε Μαρούσι, Αγία Παρασκευή, Τζια και Βόλο)

Το πρώτο yoghurt bar της Αθήνας συνεχίζει να επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα, κερδίζοντας φανατικούς οπαδούς που συρρέουν στα λευκά και πράσινα τραπεζάκια του. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο γιαούρτι γαρνιρισμένο με υγιεινές προτάσεις, όπως νιφάδες ρυζιού και μούσλι, αλλά και πιο «γκράντε» απολαύσεις όπως η σοκολατόπιτα ή το Froyo Lovers με πενταπλή στρώση γεύσεων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το γιαούρτι του Froyo κατασκευάζεται στο παρασκευαστήριό του από 100% αγνά υλικά, όπως ελληνικό γάλα και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, ενώ οι θερμίδες του δεν ξεπερνούν τις 113 ανά 100 γραμμάρια.

ChillBox
(Ευαγγελιστρίας 2 και Μητροπόλεως, Μοναστηράκι και σε Αγία Παρασκευή, Κηφισιά, Μαρούσι, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ζάκυνθο και πολλά ακόμη σημεία της Ελλάδας)

Ένα ακόμα ντόπιο γιαουρτάδικο του οποίου η πρώτη ύλη φτιάχνεται από ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι και ελληνικό φρέσκο παστεριωμένο γάλα, χωρίς ζάχαρη και λιπαρά, ενώ σερβίρεται σε πρωτότυπα κυπελάκια-κύβους. Στα λαχταριστά toppings του περιλαμβάνονται φρέσκα φρούτα, δημητριακά Fitness, γλυκά του κουταλιού, μέλι, αλλά και τα λιγότερο αθώα ζαχαρωτά haribo, brownie σε κομματάκια, maltesers και σως σοκολάτας.

v