5 συνταγές θαλασσινών για κάθε γούστο

5 συνταγές θαλασσινών για κάθε γούστο

Η εποχή για ουζάκι και θαλασσινά σε παραλιακά ταβερνάκια αρχίζει -επιτέλους- να απομακρύνεται. Δείτε 5 πεντανόστιμες συνταγές για να βάλετε τα θαλασσινά στο οικογενειακό τραπέζι.

Γαρίδες με ούζο και κρέμα γάλακτος

Γαρίδες με ούζο και κρέμα γάλακτος

Τι θα χρειαστείτε:

1 κιλό γαρίδες tiger
1 κουταλια ελαιόλαδο
1 ντομάτα
1 κρεμμυδι
200 ml ούζο
300 ml κρέμα γάλακτος
200 γρ. φέτα
1/2 κύβο λαχανικών
μια πρέζα πιπέρι άσπρο (προαιρετικό)
αλάτι αν χρειαστεί

Τι θα κάνετε: Πλένετε καλά τις γαρίδες, βγάζοντας και το εντεράκι. Βάζετε σε ένα βαθύ τηγάνι το λάδι και σωτάρετε το κρεμμύδι και τη ντομάτα τα οποία έχετε ψιλοκόψει. Ρίχνετε τις γαρίδες και τις φέρνετε 2-3 βόλτες μέχρι να πάρουν ροζ χρώμα.  Μετά προσθέτετε το ούζο και αφήνετε να βράσει μέχρι να μείνει με πολύ λίγο ζουμάκι. Ρίχνετε τον κύβο και την κρέμα γάλακτος. Μόλις αρχίσει να παίρνει βράση ρίχνετε το πιπέρι και την φέτα κομμένη σε μικρά κυβάκια. Αφήνετε μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα και να λιώσει η φέτα, δοκιμάζετε αν θέλει αλάτι.

Συνταγή/φωτογραφία: sintagespareas.gr

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό

Τι θα χρειαστείτε:

1 χταπόδι φρέσκο περίπου 1.000-1.200 γραμμ.
2 ξερά κρεμμύδια
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα μπαχάρι
1 πρέζα γαρίφαλο
1 κούπα τριμμένες ντομάτες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
500 γραμμ. κοφτό μακαρονάκι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι
μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Τι θα κάνετε: Καθαρίζετε το χταπόδι. Πλένετε καλά το χταπόδι και το κόβετε σε μπουκιές. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και αφήνετε το κρεμμύδι να μαραθεί ελαφρά, χωρίς να πάρει χρώμα, για λίγα λεπτά. Τότε προσθέτετε το χταπόδι και το σοτάρετε για λίγα λεπτά ώσπου να αλλάξει χρώμα και να κοκκινίσει ελαφρά. Πασπαλίζετε με τα μπαχαρικά και ανακατεύετε να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέτετε τον πελτέ και τον τρίβετε στην κατσαρόλα, να ψηθεί και να μοσχομυρίσει η ντομάτα. Σβήνετε τα υλικά με το κρασί και ντεγκλασάρετε (τρίβετε) τη βάση της κατσαρόλας. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ για λίγα λεπτά, προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες, καθώς και αρκετό νερό, που να σκεπάζει τα υλικά μας. Αφήνετε το φαγητό σκεπασμένο να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι. Τότε προσθέτετε το κοφτό μακαρονάκι και αν χρειάζεται λίγο επιπλέον νερό (για να βράσει το ζυμαρικό). Σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά για 10΄-12΄, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να βράσει το ζυμαρικό και να μείνει το φαγητό με λίγο ζουμάκι. Δεν πρέπει να είναι τελείως στεγνό. Αλατοπιπερώνετε προς το τέλος του βρασμού (ειδικά αν το χταπόδι σας είναι φρέσκο, μπορεί και να μη χρειαστεί να αλατίσετε. είναι αρκετά αλμυρά καμιά φορά. Αντίθετα, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε μία πρέζα ζάχαρη για να ισορροπήσουν οι γεύσεις).

Συνταγή/φωτογραφία: argiro.gr

Καλαμάρια γεμιστά

Καλαμαράκια γεμιστά

Τι θα χρειαστείτε:

2 ½ κ. μεγάλα καλαμάρια
4 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
600 γρ. ρύζι
2 φλιτζάνια τσαγιού
ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κ. ντομάτες τριμμένες
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι κουκουνάρι
1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
αλάτι/πιπέρι
οδοντογλυφίδες

Τι θα κάνετε: Καθαρίζετε και πλένετε καλά τα καλαμάρια. Ψιλοκόβετε τα πλοκάμια. Σε μια κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά, ρίχνετε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια να αφήσουν τα υγρά τους και ανακατεύετε για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και το τριμμένο κρεμμύδι να μαραθεί. Ρίχνετε μπόλικο αλάτι και πιπέρι και αφήνετε για 5 λεπτά. Προσθέτετε τον μαϊντανό, το κουκουνάρι, σκεπάζετε την κατσαρόλα και περιμένετε για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνετε την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύετε και αφήνετε για περίπου 15 λεπτά να βράζουν.  Ξεπλένετε το ρύζι. Χωρίζετε τη σάλτσα που μόλις ετοιμάσατε σε 2 κατσαρόλες. Στη μια προσθέτετε το ρύζι να βράσει μαζί με το περιεχόμενό της και να αποτελέσει τη γέμιση για τα καλαμάρια. Την άλλη την αφήνετε στην άκρη για να βράσετε τα γεμισμένα καλαμάρια. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει λίγο και στη συνέχεια παίρνετε ένα ένα τα καθαρισμένα καλαμάρια και αρχίζετε να τα γεμίζετε. Κλείνετε το κάθε καλαμάρι με μια οδοντογλυφίδα. Μόλις γεμίσετε όλα τα καλαμάρια, ρίχνετε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, αφήνετε να ζεσταθεί και τα σωτάρετε ένα ένα. Το κάθε καλαμάρι που σωτάρεται, το μεταφέρετε μέσα στην 2η κατσαρόλα με τη σάλτσα. Όταν βάλετε όλα τα καλαμάρια στην κατσαρόλα, αφήνετε να μαγειρευτούν για περίπου 30 λεπτά.

Συνταγή: eliasmamalakis.gr

Σουπιές με σπανάκι

Σουπιές με σπανάκι

Τι θα χρειαστείτε:

1 κιλό σουπιές
1 κιλό σπανάκι
15 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθος
1 ματσάκι μάραθος
λίγα φυλλαράκια δυόσμο
300 γρ. λάδι
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
κύμινο
χυμό από 1 λεμόνι

Τι θα κάνετε: Ζεματίζετε τις σουπιές και τις κόβετε κομμάτια κατά την αρέσκεια μας. Κατόπιν καθαρίζετε, κόβετε και πλένετε καλά τα σπανάκια. Τα ζεματίζετε κι αυτά, ίσα που τα βουτάμε στο ζεστό νερό. Τα βγάζετε και τα στραγγίζετε. Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τον μάραθο. Ρίχνετε το λαδί σε μια κατσαρόλα η ταβά και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια και τις σουπιές. Έπειτα ρίχνετε το σπανάκι. Προσθέτετε και μια κουταλιά ζωμό από τις σουπιές καθώς και το αλάτι. Μόλις πάρει βράση το περιεχόμενο της κατσαρόλας, προσθέτετε τον άνηθο και τον μάραθο. Δεν βάζετε πολύ ζωμό ή νερό γιατί τα σπανάκια βγάζουν το δικό τους και βράζουν και γρήγορα. Ρίχνετε τα μπαχαρικά και χαμηλώνετε τη φωτιά. Περιμένετε ώσπου να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει με το λάδι. Το λεμόνι το ρίχνετε 1 λεπτό πριν κατεβάσετε το λάδι από τη φωτιά. Αν Θέλετε προσθέτετε κι άλλο λεμόνι, ανάλογα με το πόσο ξυνό το Θέλετε.

Συνταγή/φωτογραφία: monastiriaka.gr

Μυδοπίλαφο

Μυδοπίλαφο

Τι θα χρειαστείτε:

1 κιλό μύδια
½ φλ. τσαγιού ούζο
2 κρεμμύδια
1 σκελ. Σκόρδο
1 φλ. τσαγιού ρύζι basmati
1 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 φλ. τσαγιού ντομάτα ψιλοκομμένη
4 κουτ. σούπας άνηθο
3 κουτ. σούπας δυόσμο
2 κουτ. σούπας κουκουνάρι καβουρδισμένο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
αλάτι
άσπρο πιπέρι

Τι θα κάνετε: Τοποθετείτε τα μύδια σε μια μεγάλη κατσαρόλα, μαζί με το ούζο και το μισό κρασί και τα βράζετε καπακωμένα για λίγα λεπτά. Τα ρίχνετε από την κατσαρόλα σε σουρωτήρι και κρατάτε το ζουμί στην άκρη. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτετε το σκόρδο ψιλοκομμένο και κατόπιν το ρύζι. Ανακατεύετε για λίγο, μέχρι να γίνει διάφανο. Στραγγίζετε το ζουμί από τα μύδια σε μια μεζούρα ή ένα φλιτζάνι. Πρέπει να είναι γύρω στα 2/3 του φλιτζανιού. Ρίχνετε το ζουμί στο ρύζι μαζί με το υπόλοιπο κρασί και συμπληρώνετε με νερό, ώστε η αναλογία νερού ρυζιού να είναι δύο προς ένα. Βράζετε το ρύζι για 12 λεπτά σε μέτρια φωτιά, σκεπασμένο. Προσθέτετε την ντομάτα τα μύδια και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα. Αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα, έχοντας το τηγάνι πάντα, σκεπασμένο, μέχρι το ρύζι να «πιει» όλα τα υγρά του. Σερβίρετε γαρνίροντας με το κουκουνάρι (αν θέλετε το καβουρδίζετε) και το φρέσκο κρεμμυδάκι κομμένο σε ροδέλες.

Συνταγή: toarkoudi.gr

v