Αποτρίχωση με laser: Όσα θέλετε να ξέρετε

Αποτρίχωση με laser: Όσα θέλετε να ξέρετε

Αν μπορούσατε να αλλάξετε οριστικά ένα πράγμα στην εμφάνισή σας ποιο θα ήταν αυτό; Πολλές από εσάς θα αναφέρουν την τριχοφυΐα και θα συμφωνήσουν ίσως στο ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, από το να πρέπει να αποτριχώνεσαι από την κορυφή έως τα νύχια κάθε λίγο και λιγάκι.

Οι ξανθιές με λεπτές και αραιές τρίχες είναι οι γυναίκες που «πλήττονται» λιγότερο από την ρουτίνα του ξυρίσματος. Για τις μελαχρινές με τις «σκληρές» τρίχες, όμως, το πρόβλημα μπορεί να γίνει ανυπόφορο. Για αυτές ακριβώς, όμως, υπάρχει και η πλέον οριστική λύση: Η αποτρίχωση με laser.

Πόσο ασφαλής είναι;

Σύμφωνα με την υπεύθυνη του Ινστιτούτου Αισθητικής Tormalina’s Beauty κ. Γιώτα Κουζούνη, Η αποτρίχωση με laser αποτελεί την πιο σύγχρονη μορφή οριστικής αποτρίχωσης. Μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε κέντρα αισθητικής με έμπειρο προσωπικό στον χειρισμό του μηχανήματος και συστήνεται σε γυναίκες με αυξημένη τριχοφυΐα και δη σε γυναίκες με λευκή επιδερμίδα και σκουρόχρωμες τρίχες. Η μέθοδος στοχεύει στην καταστροφή του βολβού της τρίχας στον θύλακα, ώστε να μη μπορεί να δημιουργηθεί και να φυτρώσει νέα τρίχα.

Ως προς την ασφάλεια της μεθόδου, αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι η χρήση του laser στην ιατρική έχει εφαρμοσθεί επί δεκαετίες, μετά από σειρά μελετών σε θέματα ασφάλειας. Εφόσον, λοιπόν, το άτομο που χειρίζεται το μηχάνημα laser έχει την άδεια και την εμπειρία να το κάνει, ο κίνδυνος, όπως λέει η κ. Κουζούνη, περιορίζεται στο ελάχιστο.

Οριστική απαλλαγή από την τριχοφυΐα;

«Όποιος πει ότι η αποτρίχωση με laser μπορεί σίγουρα να σε απαλλάξει από την τριχοφυΐα για πάντα, θα πει ψέματα», λέει η κ. Κουζούνη. «Για παράδειγμα, μπορεί να έχεις κάνει laser και στην εγκυμοσύνη ή στην κλιμακτήριο, λόγω ορμονικών να διαταραχών, να αναπτύξεις τριχοφυΐα παντού, και μάλιστα σε νέες περιοχές από αυτές που είχες αποτριχώσει. Επιπλέον, τα μηχανήματα αυτά δεν υπάρχουν τόσα πολλά χρόνια ώστε οι γυναίκες που τα έχουν χρησιμοποιήσει να είναι πλέον σε μεγάλη ηλικία και να μας πουν αν έχουν απαλλαγεί οριστικά». Επισημαίνει, πάντως, ότι πρόκειται για την πιο μόνιμη μορφή αποτρίχωσης, συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη, και ότι το μόνο που μπορεί να μείνει στην επιδερμίδα στο τέλος είναι μικροσκοπικές τριχούλες, σε μορφή χνουδιού.

Παντού;

Αποτρίχωση με laser μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις περιοχές του σώματος και στο πρόσωπο, χωρίς να προκαλείται καμία παρενέργεια. Πρόκειται, άλλωστε, για μία ανώδυνη διαδικασία –«το μόνο που μπορεί να νιώσει κάποιος είναι ένα υποφερτό ‘τσίμπημα’», διευκρινίζει η κ. Κουζούνη.

«Aπό την πρώτη κιόλας επίσκεψη οι ορατές τρίχες εξαφανίζονται εντελώς από το δέρμα, ενώ οι επόμενες θα ξαναβγούν ύστερα από δύο περίπου μήνες», συμπληρώνει. Πότε, όμως θα σταματήσουμε να τις βλέπουμε; Όπως η ίδια λέει, μετά από -κατά μέσο όρο- οκτώ με δέκα συνεδρίες η τριχοφυΐα σταματά. Ωστόσο, οι περιοχές της μασχάλης και του μπικίνι, όπου η τριχοφυΐα είναι ιδανική για αποτρίχωση με laser, πιθανώς χρειαστούν λιγότερες φορές. «Φυσικά, παίζει ρόλο και το μηχάνημα: Υπάρχουν, για παράδειγμα, μηχανήματα laser με μικρές κεφαλές που δεν καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια δέρματος και έτσι χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες για να ολοκληρωθεί η θεραπεία. Γενικά, πάντως, στα σύγχρονα μηχανήματα δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές», λέει η κ. Κουζούνη.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουμε και να προσέχουμε;

Καταρχήν, ότι συνεδρίες αποτρίχωσης με laser δεν πρέπει ποτέ να γίνονται κατά την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς η ηλικιακή ακτινοβολία μπορεί να βλάψει την επιδερμίδα. Επιπλέον, ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, τα πρωινά με έντονη συννεφιά, η γυναίκα που έχει κάνει αποτρίχωση με laser στο πρόσωπο πρέπει οπωσδήποτε να φορά αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

Ακόμα, είναι σημαντικό να επιλέξει η ενδιαφερόμενη ένα ινστιτούτο ή μία κλινική με άδεια χρήσης τέτοιων μηχανημάτων και με έμπειρο, εξειδικευμένο προσωπικό. «Ένας τρόπος να ελέγξετε αν είστε ασφαλείς στο ινστιτούτο που θα επισκεφθείτε είναι να παρατηρήσετε αν σας κάθε συνεδρία θα σας ζητούν το ιστορικό σας. Γιατί, για την ασφαλή και αποτελεσματική διεξαγωγή της συνεδρίας, παίζει ρόλο αν πριν μία εβδομάδα η γυναίκα έχει λάβει αντιβίωση ή κάποιο αντισταμινικό ή ακόμα κι αν είναι αδιάθετη», συμβουλεύει η κ. Κουζούνη.

Τέλος, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, οι αισθητικοί συστήνουν κατά την διάρκεια των συνεδριών αποτρίχωσης με laser να μην χρησιμοποιεί η γυναίκα κάποια άλλη μέθοδο αποτρίχωσης, π.χ. ξυραφάκι ή κερί.

Τιμές:

Παρακάτω βλέπετε κάποιες ενδεικτικές τιμές που θα βρείτε στην αγορά ανά συνεδρία αποτρίχωσης με laser:

Πρόσωπο: 30 - 80 ευρώ

Πόδια: 120 - 180 ευρώ

Μπικίνι – brazil: 50 - 80 ευρώ

Μασχάλες: 40 - 60 ευρώ

*Ακόμα: Σε όποια κλείσει το πρόγραμμά της μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, το Tormalina’s Beauty προσφέρει έκπτωση 50% στις τιμές αποτρίχωσης με laser (ενδεκτικές τιμές μετά την έκπτωση: πόδια: 90 ευρώ, πρόσωπο 40 ευρώ).

v