Θείος γυνανικοκτόνου: «όλοι δέρνουμε τις γυναίκες μας, ας μην κρυβόμαστε»

Θείος γυνανικοκτόνου: «όλοι δέρνουμε τις γυναίκες μας, ας μην κρυβόμαστε»

Βρισκόμαστε στην δίκη του γυναικοκτόνου από την Αλεξανδρούπολη που δολοφόνησε την γυναίκα του, την 29χρονη Τζεβριέ, στις 2 Ιουνίου του 2022.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου, κι ενώ η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, παίρνει τον λόγο ο θείος του γυναικοκτόνου, ως μάρτυρας υπεράσπισης και λέει πως «όλοι τις δέρνουμε τις γυναίκες μας, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας». Πρόσθεσε, μάλιστα, έτσι για να το ελαφρύνει λίγο, «δεν είπαμε να τις σκοτώσουμε αλλά εννοείται ότι τις δέρνουμε», με την πρόεδρο να του δίνει πληρωμένη απάντηση: 

«Σήμερα είναι η τυχερή σας μέρα που δεν κάθεστε κατηγορούμενος αλλά αν μάθω ξανά ότι δείρατε τη γυναίκα σας θα πάτε κατηγορούμενος», είναι τα λόγια του προέδρου σύμφωνα με τη δικηγόρο. «Ο μάρτυρας μάλλον θεώρησε ότι είναι σε καφενείο και εξέφρασε απόψεις οι οποίες ευτυχώς φτάσαμε στο 2022 και με τη συμπαράσταση και το κίνημα όλων μας εξαλείφονται», πρόσθεσε η κα Ανάσογλου.

Η δίκη στο Ορκωτό Κακουργιοδικείο Ορεστιάδας κράτησε 10- 11 ώρες και η έδρα δεν δέχθηκε κανένα ελαφρυντικό περί πρότερου εντίμου βίου του κατηγορούμενου συζύγου της, ο οποίος στην απολογία του ισχυρίσθηκε ότι βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ ενώ είχε κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών. Τελικά, στον 31χρονο συζυγοκτόνο της Αλεξανδρούπολης επιβλήθηκαν ισόβια χωρίς κανένα ελαφρυντικό.

«Όλοι δέρνουμε τις γυναίκες μας, ας μην κρυβόμαστε»

Όταν ακούγεται μέσα σε δικαστήριο η φράση «όλοι δέρνουμε τις γυναίκες μας, ας μην κρυβόμαστε», και μάλιστα μετά από ένα ματωμένο 2021 με 16 γυναικοκτονίες, κάτι πάει πολύ λάθος! Όλα δείχνουν πως άνθρωποι σαν τον θείο, είναι αδύνατον να καταλάβουν το αυτονόητο: πως η σύζυγος δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, η γυναίκα δεν είναι αντικείμενο και η σχέση των δύο φύλων δεν είναι αγώνας εξουσίας. 

Η απόφαση του κακουργιοδικείου ίσως είναι ο μοναδικός τρόπος να τους αποσαφηνίσει πως όλοι αυτοί που δέρνουν τις γυναίκες τους και όλοι εμείς που ξεπλένουν γυναικοκτονίες, τελικά θα τιμωρηθούν. «Το άλλο μισό της βαρβαρότητας είναι να την ανέχεσαι», λένε, αλλά το πρώτο μισό της είναι σιγουρά να τη δικαιολογείς.
v