Πόσο επηρεάζουν την υγεία του παιδιού σας τα βιολογικά προϊόντα;

Πόσο επηρεάζουν την υγεία του παιδιού σας τα βιολογικά προϊόντα;

Αρκετές οικογένειες έχουν βρεθεί στο δίλημμα για το αν τελικά αξίζει να αγοράζουν βιολογικά προϊόντα ή όχι. Η τιμή τους είναι πολύ υψηλότερη από τα μη βιολογικά προϊόντα και αυτό κάνει πιο δύσκολη την απόφαση αγοράς. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας.

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Stanford στην Καλιφόρνια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οργανικά προϊόντα δεν προσφέρουν επιπλέον διατροφικά πλεονεκτήματα από τα μη βιολογικά προϊόντα, τουλάχιστον όσον αφορά στις βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά, τις πρωτεΐνες και τα λιπίδια. Ωστόσο, αυτό που ισχύει είναι ότι τα επίπεδα των φυτοφαρμάκων στα βιολογικά προϊόντα είναι μικρότερα, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για τα παιδιά. 

Tα παιδιά μικρότερης ηλικίας είναι ευαίσθητα στις χημικές ουσίες που περιέχονται στα φυτοφάρμακα. Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να έχουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, τροφές πλούσιες σε ίνες, χαμηλές σε λιπαρά και τροφές που να περιέχουν ασβέστιο, σίδηρο καθώς επίσης και άλλες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, χωρίς τον κίνδυνο των φυτοφαρμάκων.

Επομένως, ορισμένα βιολογικά προϊόντα μπορεί να αποτελέσουν ασφαλέστερη επιλογή για τα παιδιά. Καλό είναι να ξέρουν οι γονείς πότε αξίζει να επιβαρύνουν την τσέπη τους και πότε όχι.

Ποια προϊόντα δεν χρειάζεται να αγοράζουμε βιολογικά:

Η φλούδα προστατεύει ορισμένα φρούτα και λαχανικά και επομένως δεν χρειάζεται να είναι βιολογικά. Αυτά είναι: 

Φρούτα: Aβοκάντο, μπανάνες, ανανάς, μάνγκο, παπάγια

Λαχανικά: Σπαράγγια, μπρόκολο, λάχανο, κρεμμύδι

Προϊόντα που είναι καλύτερο να αγοράζετε βιολογικά:

Κάποια φρούτα και λαχανικά λόγω της πιθανής εκτεταμένης έκθεσης σε φυτοφάρμακα είναι καλύτερα να προτιμούνται τα βιολογικά. Αυτά είναι:

Φρούτα: Ροδάκινα, μήλα, νεκταρίνια, φράουλες, κεράσια, σταφύλια, αχλάδια, βατόμουρα, δαμάσκηνα, πορτοκάλια, μανταρίνια, πεπόνια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ, καρπούζια και μύρτιλλα.

Λαχανικά: Πιπεριές, σέλινο, μαρούλι, σπανάκι, πατάτες, καρότα, πράσινα φασόλια, αγγούρια, κουνουπίδι, μανιτάρια, ντομάτες και γλυκοπατάτες

Πηγή: iVillage, greenpolis

v