10 τρόποι για να πείσετε το παιδί να φάει λαχανικά

10 τρόποι για να πείσετε το παιδί να φάει λαχανικά

Θεωρητικά, η μισή διατροφή των παιδιών πρέπει να αποτελείται από λαχανικά και φρούτα. Σωστά ακούσετε. Όχι hamburger, όχι χοτ ντογκ, όχι φτερούγες κοτόπουλου αλλά μπρόκολο, σπανάκι και λαχανάκια Βρυξελλών. Ωστόσο όλες οι μητέρες γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να πείσεις ένα παιδί ότι πρέπει να φάει λαχανικά. Δείτε 10 μυστικά για να τα καταφέρετε.

Σύμφωνα με έρευνα του Ohio State University, την οποία επικαλείται το CNN, μόλις το 22% των παιδιών ηλικίας μεταξύ 2 και 5 ετών τρέφονται σωστά όσον αφορά στην κατανάλωση λαχανικών ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες τα ποσοστά μειώνονται: 16% μεταξύ των παιδιών ηλικίας 6-11 και 11% μεταξύ των παιδιών ηλικίας 12-18.

Δεν υπάρχει ένα μαγικό ξόρκι για να κάνετε τα παιδιά να φάνε λαχανικά, μπροείτε όμως να δοκιμάσετε τις εξής συμβουλές:

«Πιάστε τα» στην πείνα

Αν πεινάνε, θα φάνε. Πριν το δείπνο ή το μεσημεριανό, σερβίρετε ένα «χρωματιστό» πιάτο λαχανικών με καρότα, αγγούρια, πιπεριές μαζί με μία σάλτσα σαλάτας χαμηλών λιπαρών.

Θεσπίστε τον κανόνα «όχι ευχαριστώ»

Πείτε στο παιδί σας ότι αν δεν θέλει να φάει κάτι, θα πρέπει πρώτα να το δοκιμάσει κι αν δεν του αρέσει, τότε να το αφήσει. Με αυτόν τον τρόπο, έστω κι αν τελικά δεν το φάει, θα συνηθίσει την γεύση των λαχανικών και κάποια στιγμή θα αρχίσει να τα τρώει από μόνο του.

Επινοήστε ιστορίες

Για να φάει σπανάκι, πείτε του ότι το τρώει ο Ποπάι για να γίνει δυνατός, για να φάει καρότα πείτε του ότι αυτά τρώει και ο Spiderman, για να φάει ψάρι πείτε του ότι αν το κάνει θα βλέπει καλύτερα κ.ο.κ.

Ψωνίστε μαζί με το παιδί

Πηγαίντε στο σουπερμάρκετ μαζί με το παιδί και αφήστε το να διαλέξει εκείνο λαχανικά και φρούτα. Αφήστε το να θαυμάσει τα χρώματα και τις οσμές τους και πείτε του να διαλέξει αυτό ό,τι προτιμάει.

Μαγειρέψτε μαζί

Παροτρύνετε το παιδί να προσθέσει κάποιο υλικό την ώρα που μαγειρεύετε τα λαχανικά του και αφήστε το να πιστεύει ότι τα έφτιαξε μόνο του. Σίγουρα θα θελήσει να δοκιμάσει το «έργο» του.

Βραδιά χορτοφάγων

Μια φορά στο τόσο κάντε μια «χορτοφαγική βραδιά». Μαγειρέψτε burger λαχανικών, χούμους, μανιτάρια κτλ. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρχει «συναγωνισμός» και αναγκαστικά θα φάει, το παιδί λαχανικά.

Κρύψτε τα

Μπορείτε να βάλετε τη φαντασία σας να δουλέψει αλλά υπάρχουν και ειδικές συνταγές για το πώς να κάνετε «πουρέ» ή να μεταμορφώσετε τα λαχανικά στο πιάτο του παιδιού.

Κάντε τα λαχανικά την εύκολη επιλογή

Τοποθετήστε τα λαχανικά σε ευκόλως προσβάσιμα σημεία ή ακόμα και μέσα σε σακούλες από πατατάκια! Βρείτε το σημείο που επισκέπτεται το παιδί σας όταν έχει λιγούρες και αντικαταστήστε τα κρουασάν με λαχανικά και φρούτα.

Τα εργαλεία της κουζίνας

Ποιο παιδί δεν αγαπά τα εργαλεία; Ακόμα κι αν πρόκειται για τις συσκευές της κουζίνας. Αφήστε το να χρησιμοποιήσει το μπλέντερ για να φτιάξει χυμό από φρούτα ή λαχανικά, υπό την επίβλεψή σας φυσικά.

Δωροδοκήστε τα

Δεν θέλει να φάει τα λαχανικά του; Κανένα πρόβλημα. Κόψτε του το επιδόρπιο. Ακούγεται αυστηρό αλλά τα λαχανικά –σε αντίθεση με τα γλυκά- είναι απαραίτητα στη διατροφή του παιδιού. Αν δεν «δουλέψει» τίποτα άλλο, τότε θα πρέπει να βρείτε κάτι να το εκβιάσετε.

Πηγή: cnn.com

 

v