Αγόρι ή κορίτσι; Αστικοί μύθοι περί... επιλογής φύλου

Αγόρι ή κορίτσι; Αστικοί μύθοι περί... επιλογής φύλου

Το πρώτο πράγμα που επιθυμούν τα ζευγάρια για το παιδί που ονειρεύονται να αποκτήσουν είναι να είναι υγιές. Αν, όμως, είχαν τη δυνατότητα πολλοί είναι αυτοί που θα επιδίωκαν το μωρό τους να έχει ένα συγκεκριμένο φύλο, να γεννηθεί αγόρι ή κορίτσι. Μήπως την έχουν και δεν το ξέρουν; Πολλά είναι τα "τρικς" που δοκιμάζουν τα ζευγάρια. Είναι, όμως, ασφαλή; Δείτε τις εκάστοτε θεωρίες και τι απαντούν οι ειδικοί.

Oι έρευνες

Πριν μερικούς μήνες σε επιστημονικό περιοδικό της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου δημοσιεύτηκε έρευνα η οποία υποστήριζε ότι η διατροφή της γυναίκας κατά την περίοδο πριν τη σύλληψη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το φύλο που θα έχει το μωρό. Στη διαπίστωση αυτή κατέληξαν οι επιστήμονες αφού μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 740 γυναικών λίγο καιρό πριν μείνουν έγκυοι αλλά και κατά τις πρώτες εβδομάδες της κύησης. Επεσήμαναν, λοιπόν, ότι όσο πιο πλούσια σε θερμίδες, αλάτι, λιπαρά και κόκκινο κρέας ήταν η διατροφή τους, τόσο αυξάνονταν οι πιθανότητες να κυοφορήσουν αγόρι.

Στο ίδιο συμπέρασμα είχε καταλήξει κατά την δεκαετία του '80 και ο Γάλλος γυναικολόγος dr. François Papa σε δημοσίευσή του, εξηγώντας ότι η διατροφή της γυναίκας μπορεί να επηρεάσει το περιβάλλον της μήτρας με τρόπο ώστε να την καταστήσει περισσότερο ή λιγότερο «φιλική» σε συγκεκριμένο είδος σπερματοζωαρίου, το οποίο έτσι κι αλλιώς καθορίζει το φύλο του μωρού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα σπερματοζωάρια με το χρωμόσωμα Υ είναι πιο γρήγορα από αυτά με το Χ, αλλά κυρίως είναι πιο ευαίσθητα όταν βρεθούν στο όξινο περιβάλλον των κολπικών υγρών. Και σ' αυτό το σημείο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εμπλέκεται ο ρόλος της διατροφής. Έτσι, διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και μαγνήσιο και φτωχή σε νάτριο, κάνει το περιβάλλον πιο όξινο άρα πιο εύκολα θα κινηθούν εκεί τα σπερματοζωάρια με χρωμόσωμα Χ, ενώ μία διατροφή πλούσια σε αλάτι επηρεάζει λιγότερο το pH του κόλπου, άρα ευνοείται η κίνηση του «γρήγορου» Υ.

Ο dr. Papa διευκρινίζει ότι για να έχει  η "μέθοδος" αποτέλεσμα, σε ποσοστό μάλιστα πάνω από 80%, η γυναίκα θα πρέπει να ακολουθεί τη συγκεκριμένη διατροφή για τουλάχιστον δέκα εβδομάδες πριν τη σύλληψη.

Τέλος, η επιστήμη δεν θα μπορούσε να μην έχει προχωρήσει στην επιλογή του φύλου με διαδικασίες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η εν λόγω μέθοδος που μπορεί να εμφυτεύσει ση μήτρα της γυναίκας σπερματοζωάρια με συγκεκριμένα χρωμοσώματα λέγεται προεμφυτικός έλεγχος (PGD), ωστόσο δεν πραγματοποιείται ακόμα στην Ελλάδα.  Για την ακρίβεια, όπως διευκρινίζει ο δρ. Θεοδόσης Αρκουλής, μαιευτήρας-γυναικολόγος και ειδικός στην εξωσωματική "ο νόμος 3305/2005 απαγορεύει την επιλογή φύλου για κοινωνικούς λόγους μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης προβλέποντας μέγιστα αυστηρές ποινές. Στην χώρα μας επιτρέπεται η επιλογή φύλου μόνο για ιατρικούς λόγους προς όφελος του παιδιού που θα γεννηθεί. Παραδείγματος χάριν, επιτρέπεται σε περιπτώσεις αιμορροφιλίας που κληρονομείται με φυλοσύνδετο τρόπο και παρουσιάζεται μόνο στα αρσενικά μέλη της οικογένειας. Τα θηλυκά μπορεί να είναι μόνο φορείς. Στο εξωτερικό, σε ορισμένα κράτη επιτρέπεται η επιλογή του φύλου του παιδιού, π.χ Η.Π.Α."

Τι λέει ο γυναικολόγος

Οι περισσότεροι γυναικολόγοι διαφωνούν με τη θεωρία αυτή και υποστηρίζουν πως μία τόσο αυστηρή και συγκεκριμένη διατροφή θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη για την υγεία της μητέρας αλλά και του παιδιού που θα αποκτήσει, καθώς το pH της μήτρας της θα έχει αλλοιωθεί σημαντικά. Επιπλέον, τονίζουν ότι η γυναίκα θα πρέπει να είναι εντελώς υγιής για να ακολουθήσει τέτοια διατροφή και να το κάνει μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, αυτοί που επισημαίνουν ότι η τόσο έντονη επιθυμία για ένα συγκεκριμένο φύλο και η προσπάθεια να το καταφέρει μπορούν να επηρεάσουν τόσο την ψυχολογία της γυναίκας, ώστε να δυσκολεύεται ακόμα και να τεκνοποιήσει.

Για το θέμα αυτό ζητήσαμε τη γνώμη του μαιευτήρα - χειρουργού γυναικολόγου κ. Αλέξανδρου Αρμενιάκου: "Όλα αυτά είναι μύθοι. Στη μήτρα εισέρχονται ισάριθμα "θηλυκά" και "αρσενικά" σπερματοζωάρια και το ποιο από αυτά θα γονιμοποιήσει το ωάριο είναι ένα εντελώς τυχαίο γεγονός".

Άλλες θεωρίες για... αγρίους

Πλύσεις με σόδα: Στη λογική της παραπάνω θεωρίας, λέγεται ότι αν η γυναίκα θέλει να αλλάξει το pH του κόλπου της και να το κάνει πιο αλκαλικό για να αποκτήσει αγόρι μπορεί να κάνει πλύσεις στον κόλπο της με διαλύματα σόδας, τα οποία μάλιστα κυκλοφορούν στα φαρμακεία.

Προσοχή στη μέρα: Μία άλλη, αμφιβόλου εγκυρότητας θεωρία, λέει ότι ρόλο στην επιλογή του φύλου παίζει και η μέρα που το ζευγάρι θα επιλέξει να έρθει σε σεξουαλική επαφή. Με ποιο τρόπο; Κατά την διάρκεια του κύκλου της περιόδου το περιβάλλον του γυναικείου κόλπου αλλάζει. Δηλαδή, κατά την ωορρηξία τα υγρά της περιοχής είναι πιο ρευστά, ευνοώντας την κινητικότητα του αρσενικού σπερματοζωαρίου. Έτσι, πριν την ωορρηξία αυξάνονται οι πιθανότητες για κορίτσι, ενώ αμέσως μετά αυξάνονται οι πιθανότητες για αγόρι.

Μέθοδος Shettles: Η μέθοδος Shettles προέρχεται από τον Αμερικανό βιολόγο Landrum Brewer Shettles και βασίζεται στη θεωρία της ταχύτητας των αρσενικών σπερματοζωαρίων αλλά και της επιβίωσης των θηλυκών (είναι παρεμφερής με την παραπάνω). Σύμφωνα με τη μέθοδο, καθώς τα σπερματοζωάρια ζουν συνήθως μέχρι και 3 μέρες σε γόνιμα κολπικά υγρά (σπάνια μέχρι 5), επαφή μέχρι 2-3 μέρες πριν την ωορρηξία αυξάνει τις πιθανότητες για κορίτσι, γιατί το αργοκίνητο Χ χρωμόσωμα είναι ήδη στη μήτρα και περιμένει το ωάριο να «κατέβει» για να το γονιμοποιήσει. Αν η επαφή γίνει μόνο τη μέρα της ωορρηξίας, και αφού το ωάριο έχει «κατέβει» αυξάνονται οι πιθανότητες για αγόρι.

Ο Shettles, λοιπόν, έλεγε ότι για να αποκτήσει ένα ζευγάρι κορίτσι πρέπει να έχει επαφές κάθε μέρα από το τέλος της περιόδου μέχρι δυόμιση με τρεις μέρες πριν την ωορρηξία. Τότε πρέπει να σταματά τις ελεύθερες επαφές, μέχρι και μερικές ημέρες μετά την ωορρηξία. Αντίθετα, για να συλλάβει αγόρι πρέπει να έχει επαφές όχι νωρίτερα από 24 ώρες πριν την ωορρηξία και 12 ώρες μετά την ωορρηξία.

Ρόλο, βάσει της ίδιας θεωρίας, παίζει και η στάση στο σεξ. Αν το ζευγάρι θέλει κορίτσι, πάντα σύμφωνα με τον Shettles, να προτιμά ιεραποστολική στάση, χωρίς βαθιά εισχώρηση στον κόλπο. Εκεί υπάρχουν περισσότερα οξέα που εμποδίζουν τα αρσενικά σπερματοζωάρια. Βαθιά εισχώρηση συνιστάται αν το ζευγάρι θέλει αγόρι.

Τέλος, "ο οργασμός φέρνει αγόρια", σύμφωνα με τον Shettles, αφού κατά τον οργασμό εκκρίνονται ουσίες που κάνουν το περιβάλλον του κόλπου πιο αλκαλικό και έτσι πιο φιλικό στα αρσενικά σπερματοζωάρια.

«Τα αγόρια γεννιούνται στα λάχανα και τα κορίτσια στα τριαντάφυλλα»: Η έκφραση αυτή κρύβει την δική της -αμφισβητήσιμη- αλήθεια για το πότε μπορεί να γεννηθεί αγόρι ή κορίτσι και βασίζεται στο σεληνιακό ημερολόγιο το οποίο γνώριζαν οι παλιοί για να ξέρουν πότε να καλλιεργήσουν τη γη ή να βάλουν τα αυγά για επώαση. Η στατιστική, βέβαια, έρχεται να στηρίξει κάπως τη συγκεκριμένη θεωρία: Τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο (όταν βγαίνουν τα λάχανα) γεννιούνται στατιστικά περισσότερα αγόρια, ενώ τον Μάιο (όταν ανθίζουν τα τριαντάφυλλα) γεννιούνται περισσότερα κορίτσια.

v