Τι θα σταματήσετε να κάνετε τώρα που γίνατε γονείς

Τι θα σταματήσετε να κάνετε τώρα που γίνατε γονείς

Οι κακές λέξεις, οι απρεπείς συζητήσεις, τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια είναι κάποια μόνο από αυτά που οι νέοι γονείς πρέπει να αφήσουν πίσω, στην παλιά τους ζωή.

Αθυρόστομη οδηγός

Έχει βρεθεί ότι τα μικρά παιδιά σήμερα «πιάνουν» τις κακές λέξεις σε πολύ μικρότερη ηλικία, με αποτέλεσμα να τις επαναλαμβάνουν με την πρώτη ευκαιρία –ειδικά όταν αντιλαμβάνονται ότι κερδίζουν την προσοχή μας έτσι. Προσέξτε, λοιπόν, την γλώσσα σας όταν οδηγείτε και προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε λιγότερο προσβλητικές λέξεις για να ξεσπάσετε τα νεύρα σας όταν έχετε το παιδί στο πίσω κάθισμα.

Καθαρό αυτοκίνητο

Παραμένουμε στο θέμα «αυτοκίνητο» και επιβεβαιώνουμε όταν μπαίνουν σε αυτό παιδιά τα σκουπίδια πολλαπλασιάζονται με ανησυχητικό ρυθμό. Όσο κι αν πασχίζετε να καθαρίζετε ψίχουλα, μικροσκουπιδάκια και πάσης φύσης παιχνίδια, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να πάρετε απόφαση πως είναι χαμένος κόπος. Ίσως είναι προτιμότερο να δίνετε κάτι παραπάνω μία φορά τον χρόνο για βιολογικό καθαρισμό.

«Ευαίσθητες» συζητήσεις

Τα παιδιά αρκεί να ακούσουν έναν ψίθυρο των μεγάλων για να απαιτήσουν να μάθουν όλη τη συνέχεια: «Ποιος χωρίζει; Γιατί; Θα χωρίσετε και εσείς;» Αν θέλετε να αποφύγετε ένα τέτοιο σενάριο, προτιμήστε να μην ξεκινάτε τέτοιες συζητήσεις μπροστά στο παιδί ή αν πρέπει οπωσδήποτε να πείτε κάτι εκείνη τη στιγμή, πείτε το στα Αγγλικά (μέχρι τουλάχιστον να μάθει και το παιδί σας τη γλώσσα).

Τακτοποιημένο σπίτι

Τον πρώτο καιρό με το μωρό θα θεωρήσετε ότι δεν είναι δύσκολο να διατηρήσετε το σπίτι σας τακτοποιημένο. Καθώς αυτό θα μεγαλώνει, όμως, και θα μεταφέρει τα παιχνίδια του από δωμάτιο σε δωμάτιο χωρίς ποτέ να μαζεύει τίποτα, θα πάρετε απόφαση πώς είτε όλη μέρα θα μαζεύετε παιχνίδια μέχρι τελικής πτώσης είτε για μερικά χρόνια το σπίτι σας θα θυμίζει παιδότοπο.

Παρέα με φίλους που δεν «σκαμπάζουν»

Είναι πολύ πιθανό πολλοί από τους φίλους σας που δεν έχουν παιδιά να μη μπορούν να συμμετέχουν στον καινούργιο τρόπο ζωής σας. Ίσως να μην ενδιαφέρονται για το μωρό σας ή να μην έχουν ιδέα πώς να του φερθούν. Δώστε τους μία ευκαιρία να δοκιμάσουν, με τις δικές σας κατευθύνσεις, όμως αν νιώθετε περίεργα κάθε φορά που βρίσκεστε μαζί τους και δεν χαίρεστε πια τόσο, ίσως έχει έρθει η στιγμή να χωρίσουν οι δρόμοι σας.

Κρίνοντας τα παιδιά άλλων

Ως ενήλικες συχνά κρίνουμε τους άλλους πριν καλά-καλά τους γνωρίσουμε, π.χ. βάσει της εμφάνισης, της προφοράς ή της συμπεριφοράς τους. Τα παιδιά δεν το κάνουν αυτό –το μόνο που τα νοιάζει είναι να παίξουν με άλλα παιδιά. Εκτός, αν μάθουν από εμάς να το κάνουν και γίνουν, έτσι, επικριτικά ή ακόμα και όψιμοι ρατσιστές.

Yπερήφανοι για βοήθεια (;)

Πολλές νέες μαμάδες αρέσκονται να δείχνουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα. Ωστόσο, το να δεχόμαστε βοήθεια όταν την έχουμε ανάγκη μας κάνει καλύτερους γονείς, γιατί έτσι νιώθουμε υποστήριξη και ως εκ τούτου χαρά. Μη νιώθετε ενοχές όταν ζητάτε από έναν φίλο ή συγγενή να σε βοηθήσει σε κάτι. Κάποια στιγμή θα το ανταποδώσετε, ενώ, ειδικά οι πιο κοντινοί σας άνθρωποι, θα χαρούν να συμμετέχουν στη ζωή σας με το παιδί.

Πάρτι και ξενύχτια

Θα πρέπει να είναι μία πολύ ιδιαίτερη περίσταση για να ξενυχτίσετε μέχρι αργά και να πιείτε μέχρι τελικής πτώσης, όταν έχετε παιδί. Ωστόσο, τις φορές που θα σας δίνετε η ευκαιρία να το κάνετε, επειδή π.χ. θα έχετε δώσει το παιδί στη μητέρα σας, θα το ευχαριστιέται πραγματικά. Ακόμα, με τις λιγότερες βραδινές εξόδους εξοικονομείτε και χρήματα!

Μαλλί στην τρίχα

Πάνε οι εποχές που αλλάζατε χρώμα στο μαλλί και χτένισμα κάθε μήνα και που αφιερώνατε ώρες μπροστά στον καθρέφτη για να στιλιζάρετε τις τούφες σας. Το ιδανικό μαλλί για μαμάδες είναι αυτό που στεγνώνει ωραία και χωρίς σεσουάρ, που είναι κομμένο έτσι ώστε να «κάθεται» καλά από μόνο του και που δεν σας ζεσταίνει όταν κάνετε δουλειές ή θηλάζετε.

Αποχαιρετώντας την τελειότητα

Οι περισσότερες μαμάδες τείνουν να δίνουν έμφαση στα λάθη που κάνουν με το μεγάλωμα του παιδιού τους και ποτέ στα σωστά. Η Madonna έδωσε μία πολύ σοφή απάντηση σε αυτό το θέμα: «Η μητρότητα με έκανε να συνειδητοποιήσω πως το να κάνεις τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος ξεκινά από το σπίτι σου». Να θυμάστε ότι για το παιδί σας το σπίτι του είναι το καλύτερο μέρος στον κόσμο και ότι εσείς είστε ο ίδιος του ο κόσμος. Όταν είστε γονείς, το να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε πραγματικά αρκεί.

Πηγή: iVillage

v