Ζωγραφίστε φτιάχνοντας φυσικές μπογιές από τρόφιμα

Ζωγραφίστε φτιάχνοντας φυσικές μπογιές από τρόφιμα

Είναι μία από αυτές τις φορές που σας τελείωσαν οι μαρκαδόροι ή τους ξεχάσατε σε κάποιο σπίτι. Δείτε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρόφιμα για να ζωγραφίσουν τα παιδιά και να απολαύσουν κάτι δημιουργικό. Δημιουργώντας φυσικές μπογιές από την κουζίνα σας, τα παιδιά θα αντιληφθούν ότι τα χρώματα βρίσκονται στη φύση και θα απολαύσουν ακόμα περισσότερο τη διαδικασία της ζωγραφικής.

Τι θα χρειαστείτε

• Τρόφιμα που «βάφουν» όπως: μουστάρδα, πάπρικα, κακάο, βατόμουρα, κάρυ, πατζάρια, φραγκοστάφυλα και άλλα.
• Χαρτί ακουαρέλας
• Νερό
• Πινέλα
• Φορμάκια ψησίματος
• Κουτάλια

Τι θα κάνετε

  1. Ζητήστε από το παιδί να σας πει ποια είναι τα αγαπημένα του χρώματα. Γράψτε τα σε ένα χαρτί και εξηγήστε στο παιδί πως αντί για τις συμβατικές μπογιές θα φτιάξετε τα ίδια χρώματα χρησιμοποιώντας φαγητό.
  2. Πηγαίνετε μαζί στο σούπερ μάρκετ. Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε χρώμα, όπως αυτά που αναφέρονται παραπάνω. Δείξτε τα στο παιδί και εξηγήστε του τι χρώμα θα αποδώσει το κάθε τρόφιμο. Πείτε του ακόμα πως θα χρησιμοποιήσετε το κάθε ένα από αυτά χρώματα για να φτιάξετε την δική σας ζωγραφιά. Ζητήστε από το παιδί να προβλέψει το χρώμα που θα δημιουργήσει το κάθε τρόφιμο.
  3. Τοποθετήστε ένα μικρό δείγμα του κάθε τροφίμου σε μία διαφορετική θεσούλα της φόρμας για μάφιν. Για παράδειγμα, τοποθετήστε λίγη πάπρικα σε μία θεσούλα και λίγο κακάο σε μία άλλη.
  4. Έπειτα, απλώς προσθέστε νερό. Χρησιμοποιώντας ένα ποτηράκι με μεζούρα ή μία χοντρή σύριγγα (χωρίς βελόνα)  βοηθήστε το παιδί να προσθέσει σε νερό σε κάθε μία από τις θεσούλες. Με ένα κουτάλι αναμείξτε το περιεχόμενο της κάθε θεσούλας με το νερό, ώστε να σχηματιστεί υφή μπογιάς.
  5. Χρησιμοποιώντας το πινέλο του, αφήστε το παιδί να δημιουργήσει το δικό του έργο τέχνης. Τα πάντα είναι εφικτά, από «νεκρά φύση» μέχρι «αφηρημένη τέχνη». Θυμίστε του, όμως, να χρησιμοποιεί διαφορετικό πινέλο για κάθε χρώμα ή να ξεπλένει το αρχικό του πινέλο, για να μη μπλεχτούν τα χρώματα.
  6. Μπορείτε, μάλιστα να πρωτοτυπήσετε ακόμα περισσότερο, προτείνοντας στο παιδί αντί για το συμβατικό πινέλο να χρησιμοποιήσει άλλα αντικείμενα ως πινέλα, όπως πευκοβελόνες, βάσεις γυάλινων ποτηριών ή φτερά. Βοηθήστε να κάνει μία ολόκληρη ζωγραφιά με αυτά και τις φυσικές μπογιές του!
v