Πόσο κοστίζει πραγματικά το να έχεις μωρό;

Πόσο κοστίζει πραγματικά το να έχεις μωρό;

Σύμφωνα με δημογραφικά στοιχεία της χώρας μας, τα οποία δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, οι γεννήσεις τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από το 2010 και μετά, έχουν μειωθεί δραματικά, φτάνοντας στα επίπεδα γεννήσεων του 1940.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την οικονομική κρίση, η οποία άλλωστε έχει αποτρέψει πολλά ζευγάρια και από το να παντρευτούν –πόσο μάλλον το να κάνουν παιδί. Παράλληλα, αύξηση έχει σημειωθεί και στις διακοπές κυήσεων, για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Είναι, όμως, τόσο μεγάλο το κόστος που επιφέρει ένα νέο μέλος στην οικογένεια; Πόσο κοστίζει πραγματικά το να έχεις παιδί; Τα «βάλαμε κάτω» και τα υπολογίσαμε, όχι για να σας αποτρέψουμε, αλλά για να σας βοηθήσουμε να κάνετε έναν καλό προϋπολογισμό πριν υποδεχθείτε το μωράκι σας! Περιμένουμε τις δικές σας απόψεις στο τέλος του κειμένου...

Το πρώτο μεγάλο έξοδο: Ο τοκετός

Αποφασίσατε να γεννήσετε σε δημόσιο μαιευτήριο; Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πληρώσετε απολύτως τίποτα. Τίποτα δεν θα πληρώσετε στο νοσοκομείο, αν μείνετε σε 6κλινο δωμάτιο, το οποίο καλύπτεται πλήρως από τα ταμεία. Από πεντάκλινο "και πάνω" υπάρχει χρέωση, μικρή μεν η οποία όμως στο μονόκλινο ή το lux δωμάτιο, το οποίο διαθέτουν κάποια δημόσια μαιευτήρια, φτάνει περί τα 50 ευρώ ημερησίως. Επίσης, υπάρχει η "αμοιβή" του γυναικολόγου –αν έχετε κάποιον δικό σας και δεν αρκεστείτε στον εφημερεύοντα- η οποία συχνά είναι υψηλότερη αν πρόκειται να γεννήσετε με καισαρική, τουτέστιν περί τα 500 με 600 ευρώ, ανάλογα με τον γιατρό, αλλά και του αναισθησιολόγου -εφόσον χρειαστεί- περί τα 100 ευρώ.

Αν, από την άλλη, αν η γέννα πραγματοποιηθεί σε ιδιωτικό μαιευτήριο, πέρα από την αμοιβή του γιατρού, η οποία συνήθως κυμαίνεται στις 2.000-2.500 ευρώ, της μαίας, η οποία σπάνια είναι λιγότερα από 200 ευρώ, και του αναισθησιολόγου (αν χρειαστεί) που είναι γύρω στα 500 ευρώ, θα χρειαστεί να πληρώσετε τουλάχιστον 1.000-1.200 ευρώ σε τετράκλινο, με φυσιολογικό τοκετό για 3 διανυκτερεύσεις (η χρέωση δε για μονόκλινο δύσκολα θα κοστίσει λιγότερα από 4.000 ευρώ –ανάλογα, πάντα, με την κλινική).

Μωρό στο σπίτι

Αφού, λοιπόν, συνέλθετε από τα -λίγα ή πολλά- έξοδα του τοκετού, ξεκινούν τα μεγάλα έξοδα «του σπιτιού», τα οποία αφορούν πάντα το πρώτο μωρό της οικογένειας. Θα πρέπει, λοιπόν, να υπολογίσετε ένα καλό budget για τα πολύ απαραίτητα:

-Κούνια ή κρεβάτι: Οι τιμές στις βρεφικές κούνιες ξεκινούν από 80 ευρώ ενώ μπορούν να φτάσουν και τα 250, ανάλογα με το τι θα επιλέξετε. Υπολογίστε άλλα 50 με 70 ευρώ για ένα καλό βρεφικό στρωματάκι. Αν επιλέξετε να αγοράσετε κούνια-κρεβάτι, από αυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι το παιδί να γίνει 5-6 ετών, αυτό δεν θα σας κοστίσει λιγότερα από 500 ευρώ.

-Αλλαξιέρα: Σκεφτείτε αν θα χρειαστείτε κάποια αλλαξιέρα συρταριέα που θα τοποθετήσετε στο δωμάτιο του μωρού ή μία απλή αλλαξιέρα για το μπάνιο. Στην πρώτη περίπτωση που πρόκειται για κανονικό έπιπλο, μπορείτε να βρείτε στο ΙΚΕΑ με 180 ευρώ. Αν επιλέξετε μία απλή πλαστική αλλαξιέρα, την οποία μπορείτε να τοποθετήσετε π.χ. πάνω από τη συρταριέρα θα βρείτε και με 20 ευρώ, ενώ αν θέλετε αλλαξιέρα-μπανάκι (πολύ βολικό ένα έχετε χώρο στο μπάνιο), υπολογίστε τουλάχιστον 80 ευρώ.

-Καρότσι: Άλλο ένα πολύ μεγάλο έξοδο είναι το «μεταφορικό μέσο» του μωρού σας. Εδώ οι επιλογές είναι αμέτρητες, ανάλογα με τις ανάγκες σας και τα χρήματα που διατίθεστε να ξοδέψετε. Αν, για παράδειγμα, επιλέξετε ένα σύστημα 3-σε-1, με καρότσι, κάθισμα αυτοκινήτου και πορτ μπεμπέ, δύσκολα θα βρείτε κάποιο με λιγότερα από 700 ευρώ, ενώ ένα απλό καρότσι για μωρό ξεκινά από τουλάχιστον 150 ευρώ.

-Κάθισμα αυτοκίνητου: Αν, λοιπόν, επιλέξατε ένα απλό καρότσι, τότε σίγουρα χρειάζεστε κάθισμα αυτοκινήτου. Και αυτό είναι έξοδο στο οποίο δεν θα πρέπει να κάνετε εκπτώσεις, καθώς έχει να κάνει με την ασφάλεια του παιδιού σας στον δρόμο. Ένα καλό κάθισμα, λοιπόν, το οποίο θα φιλοξενήσει το μωρό σας τουλάχιστον για τους πρώτους 9 μήνες του θα σας κοστίσει περί τα 100 ευρώ. Τα καθίσματα για μεγαλύτερες ηλικίες είναι, βέβαια, πολύ ακριβότερα (περί τα 250 ευρώ).

Σύνολο βασικών εξόδων: Από 500 ευρώ.

Πάγια μηνιαία έξοδα

Στα πάγια μηνιαία έξοδα του μωρού περιλαμβάνονται οι πάνες, το γάλα του (αν δεν θηλάζετε), ο παιδίατρος, τον οποίον τον πρώτο καιρό θα πρέπει να επισκέπτεστε κάθε μήνα, και τα εμβόλια, ενώ εδώ μπορούμε να συμπεριλάβουμε και τα φορμάκια-ρουχαλάκια του, τα οποία θα χρειάζονται ανανέωση κάθε 3 με 6 μήνες, πολύ απλά επειδή το μωρό σας θα μεγαλώνει. Επίσης, σε αυτά πρέπει να υπολογίσετε τα καλλυντικά του μωρού (κρέμες αλλαγής, σαπούνια-αφρόλουτρα, ενυδατικές λοσιόν κ.λ.π.), καθώς και τα λεγόμενα «αναλώσιμα», π.χ. πιπίλες, μπιμπερό, αλλά και πετσετάκια, σελτεδάκια κ.λ.π. για το μπάνιο.

Αν ρωτούσαμε νέους γονείς πριν 2 ή περισσότερα χρόνια, θα απαντούσαν ότι τα μηνιαία έξοδα του μωρού είναι σημαντικά, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους που έχουν οι πάνες. Έτσι, πριν δύο χρόνια μία οικογένεια με ένα μωρό θα χρειαζόταν περίπου 300 ευρώ τον μήνα για όλα τα παραπάνω έξοδα (το ποσό βασίζεται σε υπολογισμό που είχα κάνει για το δικό μου μωρό τότε).

Στις μέρες μας, όμως, αφενός οι νέοι γονείς καταναλώνουν πολύ πιο έξυπνα, αφετέρου οι προσφορές στα μωρουδιακά είδη είναι πολλές και συνεχείς, ενώ και οι ίδιες οι εταιρίες με πάνες και βρεφικά είδη υγιεινής έχουν μειώσει τις τιμές τους. Σήμερα, αν ρωτήσετε ένα ζευγάρι νέων γονιών πόσα ξοδεύει κάθε μήνα μόνο για πάνες, χρησιμοποιώντας πάντα κάθε πιθανή προσφορά-έκπτωση-κουπόνι, θα σας πει ότι δεν ξεπερνά τα 35-40 ευρώ. Με τις προσφορές και στα καλλυντικά, όμως χωρίς να έχουν γίνει μειώσεις στις τιμές του γάλακτος, το μηνιαίο κόστος του μωρού σήμερα ξεκινά από 200 ευρώ.

Τι άλλο πρέπει να προσέξετε

Οι περισσότεροι νέοι γονείς αγχώνονται για τα μεγάλα έξοδα του πρώτου τους μωρού και, σα να μην έφτανε η κούραση από την έλλειψη ύπνου και τις αυξημένες υποχρεώσεις, το άγχος αυτό μπορεί να επιβαρύνει συναισθηματικά το ζευγάρι. Ακόμα χειρότερα κάνει τα πράγματα η ασυμφωνία ανάμεσα στους δύο, ως προς το τι είναι απαραίτητο να αγοραστεί για το μωρό και τι όχι. Σχεδόν όλα τα νέα ζευγάρια κάνουν παράλογες και ίσως εντελώς άχρηστες αγορές για το νέο μέλος, κάτι απολύτως δικαιολογημένο μεν (όλοι θέλουμε να χαρίσουμε τα πάντα στο μωρό μας), το οποίο όμως μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα την οικογένεια.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τόσο τα οικονομικά όσο και τα συναισθηματικά προβλήματα με τον ερχομό του μωρού σας, είναι, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η «ομαδική δουλειά». Ακόμα κι αν είναι η μαμά που μένει στο σπίτι με το μωρό και έτσι, αναπόφευκτα, αναλαμβάνει την διαχείριση των εξόδων του, είναι προτιμότερο να μην προχωρά από μόνη της σε αγορές για τις οποίες δεν έχει συνεννοηθεί πρώτα με τον μπαμπά. Η καλή επικοινωνία και η καλή διάθεση είναι, και σε αυτή την περίπτωση, το μυστικό για να αντεπεξέλθετε σε κάθε εμπόδιο!

v