Ποδήλατο: Οικονομία, αδυνάτισμα και υγεία

Ποδήλατο: Οικονομία, αδυνάτισμα και υγεία

Οι ποδηλάτες χωρίζονται σε διάφορες ομάδες. Κάποιοι κάνουν ποδηλασία σε βραχώδη μονοπάτια, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη τους ˙ άλλοι το χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους ˙ υπάρχουν αυτοί που το κάνουν για να αθληθούν και άλλοι για να αδυνατίσουν. Ελπίζουμε να ανήκετε σε κάποια από αυτές τις ομάδες. Αν όχι, ίσως το ξανασκεφτείτε. Η ποδηλασία αποτελεί μία από τις καλύτερες δραστηριότητες για τη βελτίωση της υγείας.

Τα οφέλη στην υγεία και στην... τσέπη

Καρδιαγγειακό σύστημα: Η ποδηλασία, ως αερόβια άσκηση έχει τεράστια αποτελέσματα στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης ενώ προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Μυϊκό σύστημα: Έχετε δει ποτέ ποδηλάτη με ατέλειες στο σώμα; Δεν είναι τυχαίο. Η ποδηλασία τονώνει όλο το μυϊκό σύστημα και κυρίως γλουτούς, μηρούς, γάμπες. Επίσης σε σχέση με το τρέξιμο και άλλα είδη αερόβιας άσκησης, το ποδήλατο επιβαρύνει λιγότερο τις αρθρώσεις και είναι περισσότερο κατάλληλο για άτομα με παλιούς τραυματισμούς στα πόδια ή τους γλουτούς.

Λίπος και ψωμάκια: Η ποδηλασία αποτελεί κατάλληλη άσκηση για όσους θέλουν να χάσουν λίπος και θερμίδες, ειδικά όταν γίνεται σε ρυθμό πιο γρήγορο από αυτόν της απλής βόλτας και για πάνω από 20'. Αντίστοιχα βοηθά στη διατήρηση του βάρους σε χαμηλά επίπεδα. Το καλύτερο ακόμα και για αρκετές ώρες μετά το ποδήλατο, θα συνεχίσετε να καίτε θερμίδες καθώς αυξάνεται ο μεταβολισμός.

Οι θερμίδες που καίει κανείς με το ποδήλατο, εξαρτώνται από την ταχύτητα, το επίπεδο δυσκολίας, τον χρόνο ποδηλασίας αλλά και το βάρος του ποδηλάτη. Σε γενικές γραμμές ένα άτομο περίπου 54 κιλών καίει περίπου 420 θερμίδες ανά ώρα σε μέτριο ρυθμό ποδηλασίας και 630 θερμίδες σε έντονο ρυθμό. Ένα άτομο 70 κιλών θα κάψει 520 θερμίδες ανά ώρα σε μέτριο ρυθμό και 782 θερμίδες ανά ώρα σε γρήγορο ρυθμό.

Μακροζωία: Το ποδήλατο ενσωματωμένο στον τρόπο ζωής, έχει βρεθεί ότι συνδέεται με την μακροζωία.

Συντονισμός: Η ποδηλασία βελτιώνει τον νευρομυϊκό συντονισμό. Αυτό σημαίνει – με απλά λόγια- ότι αυξάνεται η ταχύτητα που θα φτάσει μια εντολή από τον εγκέφαλο στο μυ καθώς και η ταχύτητα που θα αντιδράσει ο μυς.

Πνευματική υγεία: Όπως και το τρέξιμο έτσι και το ποδήλατο βελτιώνει την πνευματική υγεία και ισορροπία. Ταυτόχρονα μειώνει το στρες και το άγχος.

Ανοσοποιητικό σύστημα: Τα οφέλη στο ανοσοποιητικό σύστημα από την ποδηλασία είναι τεκμηριωμένα. Μπορεί μάλιστα να σας προστατεύσει από ορισμένες μορφές καρκίνου, αυξάνοντας την καταπολέμηση των κυττάρων που προκαλούν όγκους.

Οικονομία: Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσα ξοδεύετε σε βενζίνες; Σίγουρα ναι. Σκεφτείτε τώρα πόσα θα γλιτώνετε πηγαίνοντας με το ποδήλατο στη δουλειά (εφόσον η απόσταση και ο δρόμος το επιτρέπει). Κι αν το οικονομικό δεν σας... «αγγίζει» τότε σκεφτείτε πόσο λιγότερο επιβαρύνετε το περιβάλλον.

Διασκέδαση: Παρά τα τεράστια οφέλη της ποδηλασίας στην υγεία, υπάρχουν πολλά άτομα που το έχουν ενσωματώσει στον τρόπο ζωής τους απλώς και μόνο για λόγους... διασκέδασης.

Ευκολία: Τέλος, δεν χρειάζεται να γραφτείτε σε κάποιο γυμναστήριο, ούτε να αγοράσετε πανάκριβα όργανα γυμναστικής για να ασκηθείτε. Αποτελεί έναν «εύκολο» τρόπο γυμναστικής καθώς όποτε και όπου θέλετε, παίρνετε το ποδηλατάκι σας και πάτε μια βόλτα στη φύση ή την πόλη.

Τι να προσέξετε:

Αν έχετε ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας (ή ακόμα κι αν δεν έχετε) επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ώστε να σας συμβουλέψει και να σας πει αν αποτελεί κατάλληλο είδος άσκησης για εσάς.

Ξεκινήστε αργά και σταδιακά αυξήστε την ταχύτητα και τη συχνότητα. Μη βιαστείτε να φτάσετε στα όριά σας.

Ασφάλεια πάνω από όλα: Είναι πολύ σημαντικό, όπως και στα παιδιά έτσι και οι ενήλικες να επιλέγουν ποδήλατο με κριτήριο την ασφάλεια. Προσθέστε στο καλάθι των αγορών σας κράνος, επιγονατίδες, μπροστινά και πίσω φώτα.

Μερικές ακόμη συμβουλές:

• Μην πηγαίνετε κόντρα στο αντίθετο ρεύμα και οδηγείτε δεξιά.
• Αν οδηγείτε νύχτα να έχετε πίσω και μπροστινά φώτα.
• Βεβαιωθείτε ότι η σέλα βρίσκετε στο σωστό ύψος.
• Χρησιμοποιείτε την κόρνα όταν χρειάζεται.
• Να σέβεστε τα δικαιώματα των πεζών και τους φωτεινούς σηματοδότες.
• Να μη μιλάτε στο κινητό και να μην ακούτε μουσική με ακουστικά.
• Έχετε πάντοτε ένα κινητό για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
• Φοράτε γάντια ποδηλάτου για προστασία από τους τραυματισμούς και τις καιρικές συνθήκες.

Πού να κάνετε

Βασιλικά κτήματα, Πάρνηθα

Πάρκο Τρίτση, Ίλιον

Ζάππειο μέγαρο, Αθήνα

Γύρω από τη λίμνη του Μαραθώνα

Κτήμα Συγγρού, Μαρούσι

Πλάκα: Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Θησείο

Site για ποδηλάτες

ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ

e-biker

ΠοδηΛάτρεις

Acropolis bikes

 

Για αγορές και περισσότερες πληροφορίες για ποδηλατο - διαδρομές διαβάστε σχετικό άρθρο στο in2life.gr

v