Μωρό: Πώς να καταλάβετε τη γλώσσα σώματός του

Μωρό: Πώς να καταλάβετε τη γλώσσα σώματός του

Πολλοί νέοι γονείς αστειεύονται ευχόμενοι το μωρό να ερχόταν με ένα εγχειρίδιο. Κι αυτό γιατί πολλές φορές είναι δύσκολο να μάθουν να αναγνωρίζουν τα σήματα που το μωρό στέλνει με το σώμα του. Η αναπτυξιολόγος του Πανεπιστημίου του Michigan δρ. Katherine L. Rosenblum λέει ότι δεν πειράζει αν κάποιες φορές οι γονείς δεν πιάνουν το νόημα κάποιων κινήσεων του μωρού, «αρκεί να συνεχίσουν να προσπαθούν». Και εξηγεί πώς μεταφράζονται κάποιες συγκεκριμένες καταστάσεις και εκφράσεις του μωρού, με τις οποίες οι περισσότεροι γονείς συνήθως μπερδεύονται.

Το τριών εβδομάδων μωρό σας χαμογελά

Σκέφτεστε: Το μωρό μου με αγαπάει!

Τι πραγματικά συμβαίνει: Πριν τις έξι εβδομάδες, τα χαμόγελα αυτά των μωρών συνήθως συνδέονται από κάποια ευχάριστη φυσική αίσθηση –ή μπορεί απλά να είναι απελευθέρωση ενέργειας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να φτάσει τουλάχιστον έξι έως δώδεκα εβδομάδων το μωρό για να αρχίσει να εκδηλώνει κοινωνικά χαμόγελα –π.χ. ως ανταπόκριση σε ένα χαμόγελο κάποιου μεγάλου. Ακόμα και τότε ένα μωρό μπορεί να χαμογελάσει στον οποιονδήποτε. Γύρω στους 4 μήνες, όμως, το μωρό αναπτύσσει «επιλεκτικό κοινωνικό χαμόγελο», που σημαίνει ότι κρατά τα καλύτερα χαμόγελά του για τα αγαπημένα του πρόσωπα (δηλαδή εσάς!).

Το δύο μηνών μωρό σας δεν σταματά να κλαίει

Σκέφτεστε: Κάτι δεν πάει καλά...

Τι πραγματικά συμβαίνει: Το μαντέψατε. Το μωρό σας αισθάνεται δυσάρεστα για κάποιον λόγο. Για ένα μικρό μωρό, η παραμικρή ενόχληση, ακόμα και το ταμπελάκι στο ρούχο του που το γρατζουνά, μπορεί να προκαλέσει ακατάπαυστο κλάμα. Μπορεί, όμως, να υποφέρει και από υπερδιέγερση: Αν, για παράδειγμα, παίζετε μαζί του και αρχίσει να κοιτάζει αλλού, να γυρίζει το κεφάλι στο πλάι, να χάνει την οπτική επαφή, μπορεί να χρειάζεται λίγο χρόνο ηρεμίας, οπότε αφήστε το απλά να ξεκουραστεί στην αγκαλιά σας. Οι ειδικοί εξηγούν ότι από τη στιγμή που ένα μωρό θα αρχίσει να κλαίει, δε μπορεί να βάλει φρένο στα συναισθήματά του. Πρέπει, λοιπόν, να το αφήσετε να ηρεμήσει και να ανακτήσει δυνάμεις για να επανέλθει στη φυσική του κατάσταση.

Το 6 μηνών μωρό σας φλυαρεί ακατάπαυστα

Σκέφτεστε: Μου μιλάει!

Τι πραγματικά συμβαίνει: Τα μωρά παίζουν με τις φωνητικές τους χορδές. Υπάρχουν δύο περιοχές στον εγκέφαλο, οι οποίες ελέγχουν την ομιλία. Η μία είναι πρωτόγονη και η άλλη είναι πιο ώριμη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στην ηλικία αυτή εκδηλώνονται πλήρως όλες οι πρωτόγονες ικανότητες του μωρού και έτσι αρχίζει να βγάζει διάφορους ήχους και να δοκιμάζει τον τονισμό, μιμούμενο τον τρόπο που μιλούν οι ενήλικες. Όταν το μωρό θα πλησιάζει στον πρώτο χρόνο, θα αρχίσουν να παίρνουν θέση οι πιο ώριμες γλωσσικές ικανότητες και έτσι θα είναι σε θέση να συνδέει λέξεις με αντικείμενα. Ακόμα κι αν αυτά που θα μουρμουρίζει δεν θα αποτελούν κωδικό μιας συγκεκριμένης φράσης, π.χ. «θέλω κι άλλο γάλα», θα αποτελούν πάντως σημαντικό βήμα στην ανάπτυξή του. Οι αναπτυξιολόγοι συμβουλεύουν τους γονείς να ανταποκρίνονται στη φλυαρία του μωρού και να το παροτρύνουν να συνεχίσει να βγάζει ήχους που θα αποτελέσουν τη βάση ενός λεκτικού δούναι και λαβείν.

Το 9 μηνών μωρό σας πετάει το πιάτο του στο πάτωμα

Σκέφτεστε: Μισεί τη μαγειρική μου.

Τι πραγματικά συμβαίνει: Εκτός κι αν μαζί με το πιάτο, βγάζει και τη γλώσσα και φτύνει το φαγητό του, το πιθανότερο είναι ότι γεύμα που του έχετε ετοιμάσει είναι μια χαρά. Απλά το μωρό σας είναι περίεργο: Τα μωρά, λένε οι ειδικοί, λατρεύουν να πετούν πράγματα για να βλέπουν τι θα συμβεί. Αν δεν αντέχετε άλλο να μαζεύετε πιάτα και φαγητά από το πάτωμα, γεμίστε ένα χάρτινο κουτί με κομμάτια υφάσματος και δώστε το στο μωρό, να ευχαριστηθεί πέταγμα με την ψυχή του!

Πηγή: Parents.com

v