Πώς να απαλλαγείτε οριστικά από ημικρανίες και πονοκεφάλους

Πώς να απαλλαγείτε οριστικά από ημικρανίες και πονοκεφάλους

Τα παυσίπονα θα ανακουφίσουν τον περιστασιακό πονοκέφαλο. Όμως αν υποφέρετε σε εβδομαδιαία ή και καθημερινή βάση, όπως συμβαίνει στο 60% των Ελλήνων, χρειάζεστε πιο μόνιμες και αποτελεσματικές λύσεις. Δείτε κάποιες δοκιμασμένες στρατηγικές που αποδεδειγμένα μπορούν να μειώσουν ή και να τερματίσουν τους χρόνιους πονοκεφάλους.

Ανοίξτε τα παράθυρα

Όταν ένα σπίτι δεν αερίζεται, τα εσωτερικά επίπεδα μούχλας, αρωμάτων, καπνού και άλλων ερεθιστικών μπορούν να χειροτερέψουν πολύ τους πονοκεφάλους των πιο ευαίσθητων ατόμων. Ανοίξτε, λοιπόν, μερικά παράθυρα για να καθαρίσει η ατμόσφαιρα από αυτές τις ουσίες και να ανανεωθεί ο αέρας.

Τσιμπολογήστε λίγο τζίντζερ

Προσθέστε μισή κουταλιά φρέσκου τζίντζερ στην ημερήσια διατροφή σας (π.χ. στο μαγείρεμα ή ως ρόφημα) και οι χρόνιοι πονοκέφαλοί σας μπορεί να μειωθούν σε διάστημα μίας εβδομάδας. Το τζίντζερ περιέχει μία ουσία, η οποία, σύμφωνα με Δανούς επιστήμονες, έχει ισχυρές αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες, παρόμοιες με αυτές της ασπιρίνης.

Ποιοτικά γυαλιά ηλίου

Ένας στους τρεις πονοκεφάλους προκαλείται -ή χειροτερεύει- από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία. Σύμφωνα με ερευνητές του UCLA, όταν το δυνατό φως «χτυπά» τον ευαίσθητο αμφιβληστροειδή, ενεργοποιεί τα κέντρα πόνου του εγκεφάλου. Φροντίστε, λοιπόν, να φοράτε ποιοτικά γυαλιά ηλίου κάθε φορά που βγαίνετε στον ήλιο.

Εισπνεύστε αιθέριο έλαιο μανταρινιού

Αφιερώστε ένα λεπτό, τρεις φορές την ημέρα, για να χαλαρώσετε και να εισπνεύσετε το ερεθιστικό αλλά και γλυκό ταυτόχρονα άρωμα του αιθέριου ελαίου μανταρινιού και μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο πονοκεφάλων λόγω στρες σε διάστημα μίας εβδομάδας, λένε επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Stanford. Τα αρωματικά παράγωγα του μανταρινιού ανακουφίζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, χαλαρώνουν τους μύες του αυχένα και του κεφαλιού και ενισχύουν την παραγωγή του γάμμα-αμινοβουτυρικού οξέος στον εγκέφαλο, το οποίο προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο.

Αποφύγετε τα πολλά βότανα

Αν λαμβάνετε ήδη φαρμακευτικά παυσίπονα για τον πονοκέφαλο, πριν δοκιμάσετε διάφορα βότανα που υπόσχονται να τον ανακουφίσουν (π.χ. ginkgo, τζίνσενγκ και βαλεριάνα), ζητήστε τη γνώμη του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας. Έχει βρεθεί ότι πολλά από αυτά τα βότανα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα άλλα παυσίπονα και να κάνουν τον πονοκέφαλο ακόμα χειρότερο.

Ζέσταμα πριν τη γυμναστική

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Columbia, περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες που υποφέρει από πονοκεφάλους, έχει τέτοιο σύμπτωμα έως και πέντε ώρες μετά την γυμναστική, αν δεν έχει κάνει πρώτα ζέσταμα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι απότομες αλλαγές στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να προκαλέσουν επίπονο πρήξιμο στα εγκεφαλικά αιμοφόρα αγγεία. Για να αποφύγετε το πρόβλημα αφιερώστε τουλάχιστον δέκα λεπτά στο ζέσταμα και αυξήστε σταδιακά την ένταση της γυμναστικής.

Περισσότερα χορτοφαγικά γεύματα

Όταν οι γυναίκες γεμίζουν τα πιάτα τους με φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τροφές ολικής άλεσης, οι πονοκέφαλοί τους μπορεί να μειώνονται έως και 70%, ενώ οι «επιθέσεις» είναι κατά 66% πιο σύντομες και λιγότερο επίπονες, σύμφωνα με αμερικανούς γιατρούς. Όλοι αυτοί οι υγιεινοί υδατάνθρακες περιέχουν εκατοντάδες αντι-φλεγμονώδεις ουσίες, οι οποίες μειώνουν την τάση του οργανισμού να ξεκινήσει έναν πονοκέφαλο.

Τσάι από φύλλα βερμπάσκο

Πίνετε μισό λίτρο αυτού του ροφήματος σε καθημερινή βάση και θα μειώσετε την φλεγμονή των μυών του κεφαλιού αλλά και την τάση των αιμοφόρων αγγείων να ερεθίζονται, με αποτέλεσμα να ανακουφιστείτε από τους πονοκεφάλους σε διάστημα περίπου 10 ημερών, λένε ερευνητές του Πανεπιστημίου Stanford. Το φυτό βερμπάσκο, γνωστό και ως φλόμος, είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Αν σας φανεί λίγο πικρό στη γεύση, προσθέστε απλά λίγη ζάχαρη ή μέλι στο ρόφημα.

Εξισορροπήστε τα οιστρογόνα σας

Περίπου 60% των γυναικών υποφέρουν από τους χειρότερους πονοκεφάλους λίγο πριν τους έρθει περίοδος, γιατί τα οιστρογόνα τις ώρες εκείνες κάνουν βουτιά στο κενό! Λαμβάνοντας αντισυλληπτικά, λένε ερευνητές του Πανεπιστημίου Yale, θα μπορέστε να εξισορροπήσετε τα οιστρογόνα σας καθ'όλη τη διάρκεια του μήνα. Φυσικά, ρωτήστε πρώτα τον γυναικολόγο σας.

Σηκωθείτε με το ξυπνητήρι

Ευχαριστηθείτε τον ύπνο σας, αλλά μην μένετε για ώρα στο κρεβάτι. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας λένε ότι το 79% των πασχόντων από πονοκεφάλους είναι πιο επιρρεπές όταν περνούν πολλές ώρες στο κρεβάτι. Προσπαθήστε, λοιπόν, να κοιμάστε συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα –όσες εσείς έχετε ανάγκη.

Αντιμετωπίστε το ροχαλητό σας

Αν ροχαλίζετε έντονα, μπορεί να υποφέρετε από άπνοια ύπνου, με αποτέλεσμα να μην οξυγονώνεται καλά ο εγκέφαλός σας, συσσωρεύοντας διοξείδιο του άνθρακα, και να ξυπνάτε με πονοκέφαλο. Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο αναφέρετέ το στον γιατρό σας, γιατί η άπνοια ύπνου θεραπεύεται και έτσι μπορείτε να ανακουφιστείτε οριστικά.

Λάβετε μελατονίνη

Ακόμα κι αν δεν υποφέρετε από άπνοια ύπνου, θα μπορούσατε ωστόσο να πάρετε κάποιο φυσικό βοήθημα για τον ύπνο –πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία, ασθενείς επιρρεπείς στις ημικρανίες λάμβαναν 3mg μελατονίνης 30 λεπτά πριν κοιμηθούν κάθε βράδυ και η συχνότητα αλλά και ένταση των πονοκεφάλων μειώθηκε στο μισό. Σε έναν στους τρεις, μάλιστα, οι πονοκέφαλοι σταμάτησαν οριστικά σε διάστημα τριών μηνών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ορμόνη μελατονίνη βοηθά τους ανθρώπους να κοιμούνται καλύτερα και έτσι να αποφεύγουν τους πονοκεφάλους.

Χρόνος για τον εαυτό σας

Αφιερώστε στον εαυτό σας τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά για να χαλαρώνετε και να «αδειάζετε» το μυαλό σας και οι πονοκέφαλοι μπορεί να μειωθούν στο μισό, λένε ερευνητές του Πανεπιστημίου της Utah. Αυτό συμβαίνει επειδή με την χαλάρωση πέφτουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες που προκαλούν πονοκεφάλους. Ένα αφρόλουτρο, μαθήματα γιόγκα ή απλά ένας σύντομος μεσημεριανός ύπνος μπορούν πραγματικά να σας χαλαρώσουν.

Δαμάστε τον επαναλαμβανόμενο πόνο

Αν υποφέρετε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα από πονοκέφαλο, είναι πιθανό να αντιμετωπίζετε αυτό το είδος πονοκεφάλου που επανέρχεται όταν φεύγει η επήρεια του παυσίπονου. Ρωτήστε τον γιατρό σας τι άλλα παυσίπονα, ή συνδυασμό αυτών, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε.

Πότε πρέπει να δείτε γιατρό

Αν τίποτε από τα παραπάνω δεν σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το πρόβλημα των πονοκεφάλων, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Τα πράγματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά αν οι πονοκέφαλοι διαρκούν από 4 έως 72 ώρες, αν τους νιώθετε «παλλόμενους», αν χειροτερεύουν όταν κάνετε απότομες κινήσεις (π.χ. αν σκύψετε να πιάσετε κάτι) ή αν έχετε ευαισθησία στο φως, τους ήχους ή σας έρθει ναυτία.

Πηγή: iVillage

v