Kανόνες καλής συμπεριφοράς στην παραλία με το παιδί

Kανόνες καλής συμπεριφοράς στην παραλία με το παιδί

Εν όψει των καλοκαιρινών μας εξορμήσεων σε πισίνες, παραλίες και παιδικές χαρές, καλό είναι να γνωρίζουμε κάποιους κανόνες δεοντολογίας που θα εξασφαλίσουν την διασκέδαση αλλά και την ασφάλεια όλης της οικογένειας.

Από τα πιο ενοχλητικά πράγματα στις διακοπές κάποιου είναι ένα παιδί (ή ένας γονιός) που δεν «παίζει» σύμφωνα με τους κανόνες και δεν σέβεται τους γύρω του. Όλοι θέλουμε στις διακοπές να είμαστε χαλαροί και ανέμελοι –και εμείς, και τα παιδιά μας και ο κόσμος γύρω μας. Γι'αυτό ας μην ξεχνάμε τα παρακάτω:

Άγρυπνο μάτι

Το σημαντικότερο που πρέπει να κάνουν οι γονείς με μικρά παιδιά κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι να τα έχουν συνέχεια στο νου τους. Χρειάζονται μόλις κλάσματα του δευτερολέπτου για να συμβεί κάποιο ατύχημα. Αν, για παράδειγμα, το παιδί σας στην παραλία αρχίσει να τσακώνεται με ένα άλλο παιδί για το ποιος θα πάρει τα κουβαδάκια, πρέπει να επέμβετε πριν η κατάσταση εξελιχθεί σε πραγματική μάχη.

Επίσης, πριν ξεκινήσετε για την παιδική χαρά, θυμίστε στα παιδιά σας να μη μιλούν με αγνώστους και να κινούνται πάντα μέσα στο οπτικό σας πεδίο.

Τέλος, αν βρεθείτε μαζί σε κάποια πισίνα, ακόμα κι αν γνωρίζουν κολύμπι, να είστε βέβαιοι ότι ανά πάσα στιγμή τα βλέπει προσεκτικά κάποιος ενήλικας.

Λέγοντας «όχι»

Το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους πρέπει να είναι διασκεδαστικό και φιλικό. Όταν τα παιδιά γίνονται εριστικά ή επιθετικά, μπορεί να προκληθούν προβλήματα –ειδικά σε ένα περιβάλλον όπως η πισίνα, όπου ακόμα και το αθώο παιχνίδι μπορεί να γίνει επικίνδυνο.

Τα παιδιά πρέπει να έχουν συνείδηση για τον προσωπικό χώρο του καθενός και να σταματούν όταν κάποιος τους λέει «όχι».

Πρέπει, ακόμα, να καταλαβαίνουν ότι το να περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους για να κάνουν τσουλήθρα είναι εξίσου σημαντικό με το να μοιράζονται τα παιχνίδια της παραλίας με άλλα παιδιά.

Κάνοντας νέους φίλους

Η παραλία και οι παιδικές χαρές είναι από τα συνηθέστερα μέρη όπου τα παιδιά κάνουν νέους φίλους. Παροτρύνετε, λοιπόν, τα παιδιά σας να χαμογελούν και να συστήνονται όταν βρίσκονται με άλλα παιδιά της ηλικίας τους. Μπορούν, μάλιστα, να τα καλέσουν να παίξουν μαζί κρυφτό ή να χτίσουν ένα κάστρο στην άμμο. Κάποιες από τις καλύτερες φιλίες δημιουργούνται στις καλοκαιρινές διακοπές, όταν τα παιδιά εκφράζονται πιο εύκολα, έξω από τους περιορισμούς του σχολικού οικοσυστήματος.

Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση

Η ζέστη και η κούραση μπορούν να καταβάλουν τα μικρά παιδιά στις διακοπές, ιδιαίτερα όταν είναι απορροφημένα στο διασκεδαστικό παιχνίδι τους. Έτσι, φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας στην παιδική χαρά ή την παραλία νερό και χυμούς. Αποφύγετε τα αναψυκτικά και άλλα ποτά με ζάχαρη, γιατί δεν ξεδιψούν τα παιδιά.

Το νερό θα βοηθήσει τα παιδιά να αναπληρώσουν τα υγρά που έχουν χάσει, θα τα αναζωογονήσει και θα αποτρέψει τον κίνδυνο θερμοπληξίας ή αφυδάτωσης.

Ζητήματα τουαλέτας

Όταν βρίσκεστε στην εξοχή ή στο μέρος όπου κάνετε διακοπές χρήσιμο είναι να εντοπίσετε εγκαίρως τις κοντινότερες τουαλέτες –ή τους θάμνους πίσω από τους οποίους θα μπορέσει το παιδί να κάνει πιπί!

Όταν κολυμπάτε στην πισίνα μην ενθαρρύνετε το παιδί να ουρήσει εκεί –πείτε του να πάει στην τουαλέτα πριν μπει στην πισίνα ή βγαίνοντας από αυτήν. Επίσης, καλό είναι το παιδί να μην ουρεί ούτε στη θάλασσα, καθώς υπάρχει κίνδυνος ουρολοίμωξης. Αν το παιδί δεν έχει εκπαιδευτεί να χρησιμοποιεί το γιογιό, φορέστε του πάνα-μαγιό στην θάλασσα ή την πισίνα.

Αν πάλι βρίσκεστε στην παιδική χαρά ή στο πάρκο, καταφύγετε στον θάμνο μόνο αν δεν υπάρχει δημόσια τουαλέτα κοντά.

Αναλάβετε τις ευθύνες σας

Είτε πρόκειται για το άδειο μπουκάλι του αντηλιακού είτε για το σακουλάκι με τα πατατάκια, μην αφήνετε τίποτα από αυτά στο μέρος όπου διασκεδάσατε με τα παιδιά. Φεύγοντας από την παιδική χαρά, την παραλία ή την πισίνα πάρτε μαζί και όλα τα σκουπίδια σας, καθώς και όλα σας τα παιχνίδια και υπάρχοντα.

Επίσης, όταν εσείς ή τα παιδιά θέλετε να φάτε ένα σνακ κάντε το στην περίμετρο του χώρου όπου βρίσκεστε, π.χ. σε ένα παγκάκι ή στην ξαπλώστρα σας, και μάθετε στα παιδιά να χρησιμοποιούν τον σκουπιδοτενεκέ.

Πηγή: Modernmom

v