Ακόμα πιο ασφαλής η εξωσωματική γονιμοποίηση

Ακόμα πιο ασφαλής η εξωσωματική γονιμοποίηση

Ένα υγιέστατο αγοράκι γεννήθηκε τον περασμένο Μάιο στις Η.Π.Α., μετά τη χρήση μιας νέας μεθόδου προεμφυτευτικού ελέγχου κατά τη διάρκεια εξωσωματικής γονιμοποίησης, η οποία όχι μόνο είναι ασφαλέστερη αλλά και μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ο Conor Levy, είναι το πρώτο μωρό που γεννήθηκε μετά τη νέα αυτή τεχνική που δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η οποία μπορεί να αναλύει όλα τα χρωμοσώματα του εμβρύου που έχει γονιμοποιηθεί εξωσωματικά. Με τον τρόπο αυτόν, οι γιατροί καταφέρνουν να επιλέξουν ένα έμβρυο με τις καλύτερες δυνατές πιθανότητες επιβίωσης.

Τα σημαντικά πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου

Κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση οι ανωμαλίες στο DNA ενός εμβρύου είναι αρκετά συχνό φαινόμενο, με αποτέλεσμα μόνο μία στις τρεις προσπάθειες να βαίνει επιτυχώς. Πρόκειται, μάλιστα, για ένα πρόβλημα που αυξάνεται παράλληλα με την ηλικία της γυναίκας: Το ένα τέταρτο των εμβρύων παρουσιάζει ανωμαλίες αν η γυναίκα είναι στα 30, αλλά στα 40 το ποσοστό αυτό φτάνει το 75%, με αποτέλεσμα το έμβρυο να μη μπορεί να εμφυτευτεί στη μήτρα ή κι αν εμφυτευθεί να μην καταφέρει να αναπτυχθεί σωστά.

Κάποιες κλινικές εξωσωματικής προσφέρουν ήδη κάποιας μορφής χρωμοσωμικό έλεγχο, αλλά το κόστος είναι πολύ υψηλό (περίπου 6.000 δολάρια επιπλέον στο συνολικό κόστος της εξωσωματικής στην Αμερική).

Το νέο αυτό τεστ εκμεταλλεύεται τις τρομερές εξελίξεις στην αλληλουχία του ανθρώπινου γονιδιώματος και μέσα σε 24 ώρες μπορεί να διαβεβαιώσει αν υπάρχει ο σωστός αριθμός χρωμοσωμάτων στο έμβρυο, τη δεδομένη στιγμή.

Σύμφωνα με τον Dr. Dagan Wells, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, «τα τρέχοντα τεστ επιβαρύνουν σημαντικά το μεγάλο ποσό που έτσι κι αλλιώς χρειάζεται ένα ζευγάρι για τη διαδικασία εξωσωματικής, δημιουργώντας ανασταλτικό παράγοντα. Αυτό που η δική μας τεχνική κάνει είναι να δίνει χρωμοσωμικές και άλλες βιολογικές πληροφορίες για το έμβρυο σε μειωμένο κόστος –περίπου στα 2/3 της υπάρχουσας τιμής».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι χρειάζονται περισσότερες δοκιμές για να συμπεράνει κανείς αν το νέο αυτό τεστ μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Δάκρυα χαράς

Η Marybeth Scheidts, 36 ετών, και ο άνδρας της David Levy, 41 ετών, προσπαθούσαν να αποκτήσουν παιδί φυσιολογικά τα τελευταία 4 χρόνια, ενώ είχαν δοκιμάσει και τεχνητή γονιμοποίηση.

Κατά τη διάρκεια του προεμφυτικού ελέγχου τρία από τα δεκατρία έμβρυα που παρήχθησαν ήταν υγιή. Χωρίς αυτόν τον έλεγχο το να επιλέξουν οι γιατροί το σωστό έμβρυο θα ήταν θέμα τύχης. Στην περίπτωση των Levy, όμως, επέλεξαν σωστά με την πρώτη προσπάθεια.

Όπως ανέφερε η μητέρα του Conor στο BBC News, τα χρόνια των προσπαθειών ήταν δύσκολα: «Χρειάζεται ψυχραιμία. Υπήρχαν μέρες που κατέρρεα από το κλάμα. Ήθελα να κρυφτώ στο δωμάτιό μου και να πω 'φτάνει πια!'. Το να τον βλέπω, όμως... Όλες αυτές οι προσπάθειες και τελικά κρατάμε στα χέρια μας το μωρό μας!».

Ο γιατρός της Marybeth, Dr Michael Glassner, δήλωσε ότι τέτοιες τεχνικές θα αρχίσουν να γίνονται όλο και πιο κοινές. «Πιστεύω πως σε πέντε χρόνια από σήμερα ο έλεγχος αυτός θα είναι δεδομένος», συμπλήρωσε.

Πηγή: BBC News

v