5 γλυκά για το Πάσχα

5 γλυκά για το Πάσχα

Αφιερώστε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο σας, κατά τις διακοπές του Πάσχα, για να ετοιμάσετε για τα αγαπημένα σας πρόσωπα πεντανόστιμα και ολόφρεσκα γλυκά, σύμφωνα με την παράδοση και το πνεύμα των ημερών.

Αντιγράψτε 5 λαχταριστές συνταγές και πείτε μας τη γνώμη σας!

Πασχαλινά κουλουράκια (πανεύκολα)

Τι θα χρειαστείτε
500 γρ. βούτυρο (300 γρ. γάλακτος και 200 γρ. μαργαρίνη)
300 γρ. ζάχαρη άχνη
3 αυγά
1.025 γρ. αλεύρι μαλακό
30 γρ. μπέικιν πάουντερ
2-3 βανίλιες
105 γρ. γάλα εβαπορέ που διαλύουμε σε 20 γρ. νερό

Τι θα κάνετε: Προσθέτετε σε μια λεκάνη ένα-ένα τα υλικά και ανακατεύετε καλά με τα χέρια. Τελευταίο βάζετε το αλεύρι και σιγά-σιγά, γιατί μπορεί να μη το πάρει όλο. Έπειτα πλάθετε το μείγμα σε κουλουράκια. Τα βάζετε σε ένα ταψί και μετά στο φούρνο για 20' στην 1η θέση (τη χαμηλότερη) στους 180 βαθμούς, στο πάνω-κάτω.
(συνταγή από sintagespareas.gr)

Πασχαλινό τσουρέκι με σοκολάτα

Τι θα χρειαστείτε
6 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλ. ζάχαρη
1 ½ φλ. γάλα χλιαρό
150 γρ. λιωμένο Βιτάμ
400 γρ. κουβερτούρα σοκολάτα
1 αυγό
½ κ.γλ αλάτι
16 γρ. μαγιά ξερή ( σε πούδρα)

Τι θα κάνετε: Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύετε το αλεύρι, το αλάτι, την ζάχαρη. Κάνετε μια λακουβίτσα στο μίγμα και προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο (όχι ζεστό), το αυγό ελαφρά χτυπημένο και το χλιαρό γάλα. Ανακατεύετε το μίγμα σιγά-σιγά και το ζυμώνετε μέχρι να αποκτήσετε ζύμη εύπλαστη. Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει σε λαδωμένο σκεύος και τη σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη για 1 ½ ώρα σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.

Μετά ανοίγετε  τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο φύλλο 1 εκ .περίπου, διαστάσεων ανάλογα με τις διαστάσεις της φόρμας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κλασική φόρμα για κεικ με τρύπα 28 εκ. Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και την αφήνετε να κρυώσει ελαφρά. Στρώνετε τη λιωμένη σοκολάτα πάνω στο φύλλο. Τυλίγετε σε ρολό από τη στενή πλευρά του φύλλου. Βάζετε το ρολό στη φόρμα και ενώνετε καλά τις άκρες να κολλήσουν. Σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και αφήνετε για 1 ώρα ακόμη να φουσκώσει μέσα στη φόρμα.  Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα, το πρώτο μισάωρο αερόθερμο και μετά πάνω κάτω.  Όταν κρυώσει το ξεφορμάρετε και το πασπαλίζετε με κακάο σκόνη και ζάχαρη άχνη.
(συνταγή από madata.gr)

Mazurek (Πασχαλινό γεμιστό κέικ από την Πολωνία)

Τι θα χρειαστείτε
Για τη ζύμη
300 γρ. αλεύρι
200 γρ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη
1 κρόκο αυγού
2 κ.τ.σ. κρέμα γάλακτος

Για την επικάλυψη (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κάποια αγοραστή πραλίνα σοκολάτας)
400 γρ. μαύρη σοκολάτα
200 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά βούτυρο
Αμύγδαλα ή άλλοι ξηροί καρποί καβουρδισμένοι

Τι θα κάνετε: Ζυμώνετε το αλεύρι, το βούτυρο, τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος και τον κρόκο σε μια λεία ζύμη. Σκεπάζετε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και την τοποθετείτε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Ανοίγετε 2 ίδια ορθογώνια, πάχους περίπου 1 εκ. το καθένα. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα βάλετε σε ένα ταψί και να τα κόψετε μετά.Τρυπάτε τη ζύμη με ένα πιρούνι, ψήνετε για 15 λεπτά στους 200 °C σε προθερμασμένο φούρνο.

Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε κάποια διακοσμητικά σχέδια ως εξής: Φτιάχνετε στο ένα απ' αυτά (αυτό που θα μπει επάνω) τα διακοσμητικά σχέδια που θέλετε, με ζύμη λεπτή τουλάχιστον 0,5 εκ., όπως φιλαράκια, διαγώνιες γραμμές ή ό,τι άλλο σας εμπνέει.

Λιώνετε τη σοκολάτα σε ένα μπεν-μαρί, προσθέτετε το βούτυρο με την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε για 15 λεπτά. Ρίχνετε το μισό μείγμα σοκολάτας στο ένα ορθογώνιο, βάζετε το άλλο επάνω του και προσθέτετε την υπόλοιπη σοκολάτα από πάνω. Αν έχετε φτιάξει κάποια διακόσμηση και δεν θέλετε να καλυφθεί, βάζετε σοκολάτα μόνο μέσα. Τέλος, διακοσμείτε με τους ξηρούς καρπούς.
(συνταγή από glykokyriakis.gr)

Κρητικά λυχναράκια

Τι θα χρειαστείτε
Για το ζυμάρι
1 ποτήρι ελαιόλαδο
2 αβγά
3 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 μπέικιν πάουντερ
1 ποτήρι γάλα
1 ποτήρι ζάχαρη
Αλεύρι τόσο όσο χρειάζεται για να γίνει μια πολύ μαλακή ζύμη (περίπου 1 κιλό για τα παραπάνω υλικά)

Για τη γέμιση
1½ κιλό φρέσκια μυζήθρα
2 αβγά
½ ποτήρι ζάχαρη

Τι θα κάνετε: Ζυμώνετε τα υλικά της ζύμης και την αφήνετε σκεπασμένη μία ώρα περίπου για να ξεκουραστεί. Ετοιμάζετε την γέμιση ανακατεύοντας τα υλικά σχηματίζοντας μικρά μπαλάκια. Ανοίγετε φύλλο με τον πλάστη περίπου 1½ εκατοστά πάχος και κόβετε στρογγυλά κομμάτια με ένα ποτήρι (ανάποδα). Απλώνετε πάνω τα μπαλάκια της γέμισης και, για να δώσετε το γνωστό σε όλους σχήμα (λυχναράκια), τσιμπάτε γύρω-γύρω τη ζύμη με τον δείκτη και τον αντίχειρα. Τελειώνοντας χτυπάτε όσα αυγά χρειάζεται για να αλείψετε τα λυχναράκια. Έπειτα τα πασπαλίζετε με κανέλα και σουσάμι. Ψήνετε σε φούρνο με θέρμανση αέρος στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 20 λεπτά.
(συνταγή από kritikessintages.wordpress.com)

Σοκολατένια αυγουλάκια με γέμιση mousse αχλαδιού

Τι θα χρειαστείτε
4 σοκολατένια αυγουλάκια (τύπου “kinder έκπληξη”)
50 γρ κουβερτούρα
3 κ.σ. ψημένο και θρυμματισμένο φουντούκι
120 ml φρέσκια κρέμα γάλακτος (ρευστή)
300 γρ αχλάδια
150 ml κρασί μοσχάτο
20 γρ ζάχαρη
κανέλα σε σκόνη (προαιρετική)

Τι θα κάνετε: Ξεφλουδίζετε τα αχλάδια, τα καθαρίζετε, τα κόβετε σε κυβάκια (των 2 – 2 ½ εκατοστών ακμής) και τα βάζετε σε τηγάνι, μαζί με το κρασί και τη ζάχαρη. Τα αφήνετε σε μέτρια φωτιά έως ότου εξατμισθεί το κρασί. Αποσύρετε και αφήνετε να χλιάνουν.

Εν τω μεταξύ, χωρίζετε τα σοκολατένια αυγουλάκια στη μέση. Λιώνετε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα (χρησιμοποιώντας και λίγο βούτυρο για να επιταχύνετε τη διαδικασία του λιωσίματος), και με αυτή αλείφετε, με τη βοήθεια ενός μικρού πινέλου, την τομή του κάθε μισού των σοκολατένιων αυγών.

Όσο είναι ακόμη ρευστή αυτή η κουβερτούρα πάνω στα χείλη των μισών αυγών, τα τουμπάρετε πάνω σε ένα πιατάκι όπου έχετε απλώσει τα θρυμματισμένα φουντούκια. Τα αφήνετε εκεί να σκληρύνει και πάλι η κουβερτούρα και να καλυφθούν τα χείλη των αυγών με φουντούκι που θα έχει κολλήσει επάνω της. Βάζετε την υπόλοιπη ρευστή κουβερτούρα σε ένα χωνί ζαχαροπλαστικής και σχεδιάζετε πάνω σε λαδόκολλα 8 φιογκάκια. Μεταφέρετε με προσοχή τη λαδόκολλα μέσα στο ψυγείο για να κρυώσει η κουβερτούρα και να σταθεροποιηθούν τα φιογκάκια.

Βάζετε τα μαλακωμένα και αρωματισμένα κυβάκια των αχλαδιών, χλιαρά πλέον, στο μίξερ, εκτός από 3 – 4 από αυτά που θα τα κόψετε σε πολύ μικρότερα κυβάκια (ακμής λιγότερο από 1/2 εκατοστό) και θα τα κρατήσετε στην άκρη για τη διακόσμηση.

Αλέθετε τα αχλάδια έως ότου πάρετε ένα σφικτό “πουρέ” αχλαδιού.

Κτυπάτε την κρέμα γάλακτος και όταν σφίξει την ανακατεύετε, πολύ απαλά, με αυτόν τον “πουρέ”. Φροντίζετε να κρατήσουμε στην άκρη, και πάλι για τη διακόσμηση, μία κουταλιά της σούπας από αυτή τη κτυπημένη κρέμα γάλακτος.

Βάζετε την mousse στο ψυγείο να κρυώσει, για τουλάχιστον μία ώρα. Καλό είναι να βάλετε και τα 8 “στεφανωμένα” αυγουλάκια, για να μη μαλακώσει η σοκολάτα τους. Όταν έχει κρυώσει για τα καλά η mousse, γεμίζετε με αυτή τα 8 αυγουλάκια (εάν θέλετε μπορείτε να τα πασπαλίσετε και με λίγα πρόσθετα θρυμματισμένα φουντούκια),

Εάν έχετε “κρατήσει” λίγο περισσότερη κτυπημένη κρέμα γάλακτος μπορείτε να απλώσετε μία λεπτή στρώση πάνω από την mousse. Έπειτα μοιράζετε στην επιφάνειά της κρέμας λίγα από τα κρατημένα μικροσκοπικά κυβάκια αχλαδιού. Τέλος, στο πιο στρογγυλό άκρο του αυγού, τοποθετείτε όρθιο το φιογκάκι σοκολάτας.

Τοποθετείτε τα παραγεμισμένα αυγουλάκια και πάλι στο ψυγείο, έως ότου έρθει η ώρα να τα σερβίρετε.
(συνταγή από sintagespareas.gr)

v