Όσα θέλετε να ξέρετε για το παιδί σας στην εφηβεία

Όσα θέλετε να ξέρετε για το παιδί σας στην εφηβεία

Όλοι οι γονείς ανησυχούν για τα παιδιά τους την περίοδο της εφηβείας –είναι φυσιολόγο. Καθώς, όμως, μέτρο στην ανησυχία δε μπορεί να μπει, μπορούν να μπουν προτεραιότητες στα θέματα για τα οποία πραγματικά έχει νόημα να ανησυχεί ένας γονιός, τα οποία μερικές φορές διαφέρουν πολύ από αυτά που φαντάζεται.

Ο συγγραφέας R. Bradley Snyder, μετά από χρόνια μελέτης της εφηβικής συμπεριφοράς, αναφέρει στο βιβλίο του The 5 Simple Truths of Raising Kids ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για το τι πραγματικά συμβαίνει στο μυαλό των περισσότερων εφήβων και ποιες από τις σκέψεις ή τις ιδέες τους θα έπρεπε να ανησυχούν ή όχι έναν γονιό.

Περιμένουν για να κάνουν σεξ

Πριν πανικοβληθείτε με την σκέψη ότι το παιδί σας σκέφτεται να κάνει σεξ, η λέξη-κλειδί που πρέπει να κρατήσετε είναι ότι «περιμένει». Σε αντίθεση με τους φόβους σας, οι περισσότεροι μαθητές Γυμνασίου περιμένουν να μεγαλώσουν κι άλλο για να κάνουν σεξ, ενώ ο αριθμός αυτών που κάνουν σεξ από μικρή ηλικία μειώνεται κάθε χρόνο συστηματικά (σύμφωνα τουλάχιστον με επίσημα στοιχεία από έρευνες που έγιναν στην Αμερική). Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι ακόμα κι αν κάνουν σεξ, οι έφηβοι είναι περισσότερο προσεκτικοί από... τους γονείς τους, αναφορικά με θέματα αντισύλληψης και καλής υγιεινής.

Λένε «όχι» στα ναρκωτικά και στο αλκοόλ

Η χρήση ναρκωτικών ουσιών μειώνεται με σταθερούς ρυθμούς από την δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα –κάτι που δυστυχώς, λένε οι έρευνες, δεν φαίνεται να ισχύει και για την ηλικιακή ομάδα 18-26 ετών. Το αλκοόλ είναι περισσότερο δημοφιλές για τους έφηβους. Μάλιστα, μόνο 3 στους 10 μαθητές Γυμνασίου αναφέρουν ότι δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ στη ζωή τους αλκοολούχο ποτό. Και πάλι, όμως, οι αριθμοί σήμερα είναι καλύτεροι σε σχέση με αυτούς πριν δύο δεκαετίες, κάτι που σίγουρα έχει να κάνει και με το γεγονός ότι οι γονείς είναι πλέον πολύ καλύτερα ενημερωμένοι για τους κινδύνους του αλκοόλ στην υγεία του παιδιού. Στην Ελλάδα, ωστόσο, ένα μεγάλο πρόβλημα αναφορικά με τις κακές συνήθειες των εφήβων παραμένει το κάπνισμα, στο οποίο έχει παρατηρηθεί παρά ελάχιστη μείωση τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, ενώ αύξηση παρουσιάζεται στη χρήση κάνναβης.

Αποφεύγουν τη βία

Μπορεί το bullying στα σχολεία να έχει γίνει «μόδα» τα τελευταία χρόνια, οι έφηβοι όμως σήμερα δεν είναι τόσο βίαιοι όσο ήταν κατά τις δεκαετίες 1980-1990, όταν συγκεντρώνονταν σε συμμορίες μόνο και μόνο για να «παίξουν ξύλο». Επίσης, είναι ελάχιστοι αυτοί που κυκλοφορούν εκτός σπιτιού με οτιδήποτε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο, ενώ σπάνια θα προσπαθήσουν να λύσουν τις διαφορές τους με γρονθοκοπήματα. Φυσικά, πάντα θα υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά σε γενικές γραμμές όσο λιγότερο εξοικειώνονται με τη βία τα παιδιά, τόσο λιγότερο θα την αναπαράγουν.

Τα πάνε καλύτερα στο σχολείο

Πριν βιαστείτε να αναφερθείτε στις κατά πολύ μειωμένες βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων, φέτος αλλά και τα τελευταία χρόνια, που οδηγούν τις βάσεις των σχολών σε συνεχή πτώση, σκεφτείτε και την άλλη όψη του νομίσματος: Το επίπεδο δυσκολίας των σχολικών μαθημάτων έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με αυτό προ 20ετίας, ενώ είναι γεγονός ότι σήμερα καταλήγουν να σπουδάζουν όλο και περισσότερα παιδιά, συγκριτικά με την εποχή που οι γονείς τους ήταν σε αυτή την ηλικία. Άλλωστε, παρακολουθώντας την οικονομική κατάσταση της χώρας τα τελευταία χρόνια, τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά δίνουν πλέον πολύ μεγάλη σημασία στην εκπαίδευσή τους, προκειμένου να στοχεύσουν για ένα καλύτερο επίπεδο ζωής.

Γίνονται εθελοντές

Μην το γελάτε: Αν παρατηρήσετε ποιας ηλικιακής ομάδας είναι τα άτομα που σπεύδουν κάθε τόσο να συμβάλλουν σε δενδροφυτεύσεις, καθαρισμούς παραλιών και δράσεις για αδέσποτα ζώα, θα δείτε ότι στην πλειοψηφία τους είναι έφηβοι. Μάλιστα, οι σημερινοί έφηβοι είναι πολύ καλύτερα ενημερωμένοι σε θέματα ανακύκλωσης και προστασίας περιβάλλοντος, ενώ έχουν άποψη αναφορικά με το ποια προϊόντα πρέπει ή δεν πρέπει να αγοράζουν όταν βγαίνουν για ψώνια, χρησιμοποιώντας κοινωνικο-πολιτικά κριτήρια.

Περνούν χρόνο με τους γονείς τους

Σας κάνει εντύπωση; Κι όμως, οι έφηβοι σήμερα περνούν πολύ περισσότερο χρόνο με τους γονείς από όσο περνούσαν οι γονείς με τους παππούδες τους. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι έφηβοι που δεν διστάζουν να δηλώσουν ότι τους αρέσει να περνούν χρόνο με τους γονείς τους και θα ήθελαν να το κάνουν ακόμα πιο συχνά. Οι έφηβοι, ακόμα κι αν δεν το παραδεχθούν ποτέ ευθέως, ενδιαφέρονται και σέβονται για τις απόψεις των γονιών τους και αποζητούν την καθοδήγησή τους σε διάφορα θέματα, από ζητήματα ηθικής και συμπεριφοράς, έως μουσικές προτιμήσεις.

v