Πώς να φτιάξετε 5 φυσικά αρωματικά χώρου

Πώς να φτιάξετε 5 φυσικά αρωματικά χώρου

Είτε επειδή δεν σας αρέσει το πώς μυρίζουν τα τεχνητά αρώματα, είτε επειδή υποφέρετε από αλλεργίες και άσθμα, είτε απλά επειδή είστε λάτρεις του οικολογικού τρόπου ζωής και στη ζωή σας θέλετε όσο γίνεται λιγότερες χημικές ουσίες, το σπίτι σας θέλετε να ευωδιάζει φυσικά!

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι σας αρέσει η μυρωδιά που αφήνει το τσιγαρισμένο σκόρδο ή -χειρότερα- το ψάρι στον φούρνο. Και μερικές φορές τα ανοιχτά παράθυρα για ρεύμα δεν αρκούν. Τι μπορείτε να κάνετε; Να φτιάξετε μόνοι σας φυσικά αρωματικά χώρου, χρησιμοποιώντας ό,τι πιο ευωδιαστό παρέχει απλόχερα η φύση και να δημιουργήσετε, έτσι, υπέροχη ατμόσφαιρα στο σπίτι.

Φυσικά αρωματικά χώρου: Οι πρώτες ύλες

Για να φτιάξετε μόνοι σας αρωματικά χώρου αρκούν είδη που θα βρείτε στο μανάβικο της γειτονιάς σας ή ακόμα και στον κήπο σας. Σκοπός σας, άλλωστε, δεν είναι να ξοδέψετε μία περιουσία σε αιθέρια έλαια και σπάνια βότανα, αλλά να μπορείτε ανά πάσα στιγμή, εύκολα και γρήγορα, να αρωματίζετε το σπίτι σας ευχάριστα. Δείτε, λοιπόν, τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στα αρωματικά σας:

Κίτρο: Το κίτρο έχει την ιδιότητα όχι μόνο να μυρίζει υπέροχα αλλά και πιο έντονα από άλλα εσπεριδοειδή, ενώ το άρωμά του διαρκεί περισσότερη ώρα, προσφέροντας στον χώρο αίσθηση φρεσκάδας. Αν δεν βρείτε κίτρο ή δεν ενθουσιάζεστε με το άρωμά του, χρησιμοποιήστε λεμόνι και πορτοκάλι, τα οποία έχουν αντίστοιχες ιδιότητες.
Βότανα: Οποιοδήποτε βότανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αρωματικό χώρου, όμως αυτά με την μεγαλύτερη διάρκεια είναι τα βότανα με τα έντονα, ξυλώδη αρώματα, όπως το δενδρολίβανο και το θυμάρι.

Πευκοβελόνες ή κλαδιά κέδρου: Υπάρχουν πολλά αρωματικά δέντρα, όμως το πεύκο και ο κέδρος αναδίδουν ασύγκριτη φρεσκάδα.

Εκχυλίσματα: Τα εκχυλίσματα βανίλιας ή αμυγδάλου βελτιώνουν σημαντικά τη μυρωδιά ενός χώρου. Το εκχύλισμα μέντας αναδίδει ευχάριστο, δροσερό άρωμα. Αντί για εκχύλισμα βανίλιας, πάντως, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει ολόκληρο σπόρο του φυτού βανίλια –είναι ακριβότερος αλλά μυρίζει πραγματικά υπέροχα! (Αγοράστε το online από το Amazon).

Μπαχαρικά: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά τριμμένα ή ολόκληρα. Αν τα βάλετε ολόκληρα, η σύνθεση θα δείχνει πιο όμορφη και μπορείτε να τοποθετήσετε το αρωματικό χώρου σε εμφανές σημείο. Από μπαχαρικά μπορείτε να επιλέξετε ξυλαράκια κανέλας και αποξηραμένα γαρύφαλλα, των οποίων η αρωματική ισχύς είναι μεγαλύτερη. Μάλιστα, τα ξυλαράκια κανέλας μπορούν να ξεπλυθούν και να χρησιμοποιηθούν ξανά –θα αποδώσουν εξίσου δυνατό άρωμα!

«Συνταγές» για φυσικά αρωματικά χώρου

Υπάρχουν αμέτρητες συνταγές για φυσικά αρωματικά χώρου, ανάλογα με τις ευωδιές που προτιμά ο καθένας για το σπίτι του. Παρακάτω, όμως, θα δείτε κάποιες «κλασικές» και δοκιμασμένες που αναδίδουν υπέροχα αρώματα.
Γενικές οδηγίες παρασκευής: Αναμείξτε όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε σε ένα δοχείο, καλύψτε τα με νερό και ζεστάνετε το μείγμα. Πώς θα το ζεστάνετε;

-Σε κατσαρολάκι, πάνω στο μάτι της κουζίνας: Απλά αναμείξτε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, φέρτε τα σημείο βρασμού και μετά αφήστε το μείγμα να σιγο-βράζει σε χαμηλή φωτιά. Πολύ σύντομα θα αρχίσει να μυρίζει όλο το σπίτι. Προσέξτε να μην «στεγνώσει» το μείγμα πριν γεμίσετε με αυτό το βαζάκι σας, το οποίο θα τοποθετήσετε όπου εσείς θέλετε.

-Σε κατσαρολάκι μπεν-μαρί: Αντί να το βράσετε, μπορείτε να τοποθετήσετε το μείγμα σε μπεν-μαρί και να το αφήσετε να ζεσταθεί εκεί για αρκετή ώρα. Όσο πιο πολλή ώρα το αφήσετε, μάλιστα, τόσο περισσότερη ώρα μετά θα μυρίζει το σπίτι σας. Στη συνέχεια, το τοποθετείτε αν θέλετε σε γυάλινα βάζα που θα μοιράσετε σε όλο το σπίτι.
-Σε συσκευή για φοντύ: Αν έχετε συσκευή για φοντύ μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να αφήσετε το μείγμα σας να ζεσταίνεται εκεί για ώρες, π.χ. σε ένα πάρτι ή ένα οικογενειακό δείπνο.

-Θερμαινόμενη βάση: Τέλος, αν θέλετε να έχετε ένα τέτοιο αρωματικό στο γραφείο σας, ενώ εργάζεστε, μπορείτε να προμηθευτείτε μία θερμαινόμενη βάση κούπας, πάνω στην οποία θα τοποθετήσετε ένα κεραμικό μπολ με το μείγμα, το οποίο θα παραμείνει ζεστό και μυρωδάτο για ώρες. Δείτε μία τέτοια θερμαινόμενη βάση-usb εδώ.

Πορτοκάλι, κανέλα και γαρύφαλλο

Αναδίδει υπέροχο άρωμα που διαρκεί για μέρες και μπορεί να τοποθετηθεί σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Μάλιστα, αν ξαναζεσταίνετε το μείγμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα διατηρήσετε το άρωμά του περισσότερες ημέρες.

Λεμόνι, δενδρολίβανο και βανίλια

Διακριτικό, γλυκόξινο και δροσερό αναδίδει τελικά υπέροχη φρεσκάδα στον χώρο.

Λάιμ, θυμάρι, μέντα και εκχυλίσματα βανίλιας

Ο συνδυασμός αυτός έχει τρομερά δροσερό και ευχάριστο άρωμα, το οποίο «κορυφώνεται» χάρη στη μέντα.

Πορτοκάλι, τζίντζερ (φρέσκο ή τριμμένο) και εκχύλισμα αμυγδάλου

Συνδυάζοντας τα παραπάνω θα έχετε ένα γλυκό, ζεστό άρωμα στο σπίτι.

Κλαδάκια ή βελόνες από πεύκο ή κέδρο, δαφνόφυλλα και μοσχοκάρυδο

Ο συνδυασμός των παραπάνω αποδίδει ένα σύνθετο, ιδιαίτερο άρωμα, ιδανικό για καθιστικό ή χώρο εργασίας. Αν έχετε ένα ολόκληρο μοσχοκάρυδο, τρίψτε ή ξύστε την εξωτερική του επιφάνεια με ένα μαχαίρι, για να απελευθερώσετε το άρωμά του. Και μετά ρίξτε όλον τον καρπό μέσα στο βαζάκι για πιο εντυπωσιακή εμφάνιση.

Έξυπνες ιδέες!

-Μπορείτε να γεμίσετε με τα μείγματα γυάλινα βάζα, να τα διατηρήσετε στο ψυγείο και να τα ζεσταίνετε κάθε φορά που θα θέλετε να αρωματίσετε το σπίτι.

-Μπορείτε, επίσης, εφόσον τα τοποθετήσετε σε όμορφα γυάλινα βάζα, να τα δωρίσετε σε φίλους! Θα ενθουσιαστούν με την ιδέα.

-Το κάθε μείγμα συνήθως μπορεί να χρησιμοποιηθεί 2-3 φορές ακόμα. Ακόμα κι αν το νερό έχει θολώσει και στερέψει, αν συνεχίζει να μυρίζει ωραία, συμπληρώστε φρέσκο νερό και ξαναζεστάνετε.

Πηγή: theyummylife

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v