Τα άτομα που πρέπει να βγάλετε από τη ζωή σας

Τα άτομα που πρέπει να βγάλετε από τη ζωή σας

«Κράτα τους φίλους σου κοντά και τους εχθρούς σου ακόμα πιο κοντά», λέει ο Michael Corleone στην ταινία «Ο Νονός»*. Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να αντιπαρέλθουμε σε μια τόσο διαδεδομένη θεωρία.

Όταν είσαι μαφιόζος, πολιτικός, επιχειρηματίας, έχεις πολλά να κερδίσεις από μια τέτοια τακτική. Όταν όμως είσαι ένας απλός καθημερινός άνθρωπος που θέλει μόνο να είναι ευτυχισμένος, το να κρατήσεις κοντά σου ανθρώπους που σε πηγαίνουν πίσω και όχι μπροστά, έστω κι αν δεν τους θεωρείς αναγκαστικά «εχθρούς» σου μπορεί να έχει άσχημες επιπτώσεις στην ψυχολογία σου. Αν υπάρχουν στη ζωή σας άνθρωποι που παίρνουν περισσότερα από όσα δίνουν, τότε ίσως ήρθε η ώρα να... χωριστούν οι δρόμοι σας.

Οι κουτσομπόλες του γραφείου

Μερικές φορές, είναι ωραίο να κάνεις ένα διάλειμμα για να σχολιάσεις κάτι που έκανε κάποιος συνάδελφος. Μήπως όμως αυτό συμβαίνει πολύ συχνά;

Το κουτσομπολιό του γραφείο μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για εσάς. Η ακεραιότητά σας αμφισβητείται μπροστά στα μάτια των ανωτέρων και των συναδέλφων σας. Επιπλέον το πιο εύκολο είναι να παρασυρθείτε από τη συζήτηση και να σας ξεφύγει κάτι που δεν πρέπει. Όταν αυτό γίνει σπασμένο τηλέφωνο, θα την πληρώσετε εσείς και ενδεχομένως η κατάσταση να εξελιχθεί πολύ άσχημα.

Ο πρώην που θέλει σεξ

Σίγουρα, είναι ωραίο να έχεις μια καβάτζα για σεξ ανά πάσα στιγμή. Αλλά πόση αξία δίνει στη ζωή σας; Ένας πρώην μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην ευτυχία σας. Θα πρέπει να σκεφτείτε: Σας αφήνει να προχωρήσετε; Μήπως αν κόψετε τις επαφές αθ μπορέσετε να βρείτε πιο εύκολα κάτι καινούργιο στη ζωή σας;

Η μεμψίμοιρη

Διαρκώς παραπονιέται για τα πάντα, είναι απαισιόδοξη και γκρινιάζει πολύ! Δεν τη συμπαθείτε αλλά κρατάτε επαφές, περισσότερο επειδή τη λυπάστε. Κάτι τέτοιο δεν είναι καλό ούτε για εσάς αλλά ούτε και για εκείνη. Οι γυναίκες επηρεάζονται πολύ από τα συναισθήματα των γύρω τους. Για το λόγο αυτό, το να έχετε έναν άνθρωπο απαισιόδοξο και μεμψίμοιρο στη ζωή σας, θα φέρει αρνητική ενέργεια και σε εσάς.

Ο απόμακρος

Λέει ότι περνάει τέλεια μαζί σας αλλά δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει μαζί σας σε κάτι πιο σοβαρό ή ούτε καν να σας αφήσει να έχετε την οδοντόβουρτσά σας σπίτι του. Μάλλον έχει έρθει η ώρα να του εξηγήσετε ότι σας αξίζει να είστε «η μία και μοναδική» και αν όχι για εκείνον, τότε για κάποιον άλλο.

Αν κάθεστε με έναν άνθρωπο που δεν σας παίρνει στα σοβαρά, τότε θα σας ρίξει την αυτοπεποίθηση ενώ έτσι, υποτιμάτε τον εαυτό σας.

Ο διπρόσωπος

Σας χαμογελάει διαρκώς και έχει επισημάνει αρκετές φορές πόσο σας αγαπάει και πόσα σημαίνει η φιλία σας για εκείνον. Πάντα όμως σας φαινόταν προσποιητή η συμπεριφορά του και τελικά τον πιάσατε να σας λέει ψέματα για κάτι πολύ σημαντικό. Μην περιμένετε άλλο. Μέχρι να πάρετε απόφαση να τον κόψετε από τη ζωή σας, θα βρεθείτε με ένα μαχαίρι στην πλάτη.

Ο κακόμοιρος

Υπάρχει πάντα, ένας ξάδερφος/φίλος από το σχολείο/θείος που προσπαθεί να φτιάξει τα πάντα στη ζωή σου. Σας πιέζει να κόψετε το κάπνισμα, σας μαλώνει για τον τρόπο ζωής σας, τον τρόπο που μεγαλώνετε τα παιδιά σας... Έχει καλές προθέσεις αλλά... πόσο να τον αντέξετε; Είστε πλέον ενήλικες και μπορείτε να μάθετε μόνοι σας από τα λάθη σας.

Ο αδιάφορος

Δεν σας παίρνει ποτέ τηλέφωνο, ξεχνάει να απαντήσει στις κλήσεις σας, δεν ξέρει πότε είναι τα γενέθλιά σας κι όταν κανονίζετε δεν εμφανίζεται ή εμφανίζεται τελευταία. Άλλο κάποιος να είναι ασυνεπής κι άλλο να μην σας εκτιμάει. Προτιμήστε να περνάτε χρόνο με άτομα που σας δείχνουν το ενδιαφέρον τους για εσάς.

Ο παλιόφιλος

Είναι ένας φίλος από το σχολείο ή κάποια άλλη περίοδο της ζωής σας αλλά το μόνο που έχετε να συζητήσετε είναι το παρελθόν και καταλήγετε σε καφετέριες μια φορά το χρόνο να ρωτάτε εναλλάξ: «Και για πες, τι άλλα;».

Ωραίο να έχεις φίλους από τα παλιά αλλά έχει νόημα μόνο όταν μπορείτε να ανταλλάξετε και δυο κουβέντες (βρε αδερφέ). Ένα από τα ζητούμενα με τις φιλίες είναι η δημιουργία νέων αναμνήσεων και όχι μόνο η νοσταλγία των παλιών.

Η μηχανορράφος

Από το να σας ζητά να παρακολουθήσετε τον πρώην της, μέχρι τις προτάσεις της για ένα «επιχειρηματικό σχέδιο που αποκλείεται να αποτύχει», η φίλη αυτή σας βάζει συνέχεια σε μπελάδες. Μπορείτε να περάσετε το χρόνο σας με άτομα που έχουν πιο σημαντικά πράγματα να κάνουν. Θα πρέπει να σκεφτείτε «Κερδίζω κάτι από αυτή τη φιλία;»

Η προβληματική

Διαρκώς τη μαζεύετε από τα πατώματα – κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μια βραδιά έξω μαζί της είναι γεμάτη εκπλήξεις, με την κακή έννοια και η κατάσταση αυτή σας έχει κουράσει. Υποψιάζεστε δε, ότι έχει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα αλλά δεν είναι και διατεθειμένη να τα συζητήσει. Αν τις περισσότερες φορές από αυτές που βρίσκεστε αυτό που χρειάζεται είναι η βοήθειά σας, τότε μήπως σας έχει μόνο για αυτό;

Οι φίλοι σας στο Facebook

Αν περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, τότε πιθανώς να χάνετε την πραγματική ζωή. Κλείστε τον υπολογιστή, αφήστε το Chat και τα σχόλια και βγείτε για έναν καφέ με έναν πραγματικό σας φίλο.

Δεν πρέπει να είναι το like που σας κάνει να χαίρεστε αλλά ένα αληθινό άγγιγμα του ώμου, από ένα άτομο που πραγματικά νοιάζεται και θέλει να σας σταθεί στα δύσκολα.

Ο άφραγκος

Είτε πρόκειται για έναν φίλο που σας ζητά να του πληρώσετε το πρόστιμο που του ήρθε είτε ένας συγγενής που περιμένει από εσάς να του πληρώσετε τα πάντα, να θυμάστε ότι είστε άνθρωπος, όχι ATM.

Αρκετά με αυτήν την ιστορία. Απαλλαγείτε από αυτούς που σας θέλουν όταν ξεμένουν και υψώστε το ανάστημά σας ως άτομο που αναγνωρίζει την αξία των χρημάτων για τα οποία δουλεύει.

Το φλερτ

Ένας από τους δυο σας είναι παντρεμένος αλλά το φλερτ πάει κι έρχεται. «Λίγο να ξεφεύγουμε μωρέ», σκέφτεστε. Επειδή όμως το φλερτ φέρνει πάθος και το πάθος σπάνια ελέγχεται, όσο κι αν ορκίζεστε ότι μέχρι εκεί θα μείνετε, καλύτερα να μην βρεθείτε σε αυτή τη θέση εξαρχής.

Η σνομπ

Συνήθως σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας, κάνοντας σχόλια για τα ρούχα που φοράτε, το αυτοκίνητο που διαλέξατε και το χρώμα που βάψατε τα μαλλιά σας. Οι φίλοι δεν κάνουν τους φίλους να αισθάνονται λίγοι. Τα περισσότερα άτομα είναι αρκετά αυστηρά με τον εαυτό τους, δεν χρειάζονται λοιπόν κάποιους να τους επικρίνει διαρκώς.

Η θαυμάστρια

Εύχεται να είχε τα μαλλιά σας, να ήταν τόσο όμορφη όσο εσείς και να είχε την υπέροχη ζωή σας. Λίγο ανατριχιαστικό ε;

Είναι ωραίο να υπάρχει κάποιος στη ζωή σας που σας θαυμάζει αλλά συνήθως τέτοιου είδους σχέσεις καταλήγουν διαφορετικά. Μην εκπλαγείτε αν τελικά αρχίσει να κλέβει τις ιδέες σας, τα ρούχα σας ή και τον... άντρα σας!

* Η φράση συχνά αποδίδεται στον Κινέζο στρατηγό του 6ου αιώνα π.Χ., Sun Tzu, στον Μακιαβέλι και στον Πετράρχη. Ωστόσο, σύμφωνα με το Wikipedia, δεν έχουν βρεθεί δημοσιευμένες πηγές που να αναφέρουν τη φράση πριν το κάνει ο Michael Corleone στην ταινία Ο Νονός ΙΙ, των Mario Puzo και Francis Ford Coppola: "Ο πατέρας μου μού έμαθε πολλά πράγματα εδώ – μέσα σε αυτό το δωμάτιο. Μου έμαθε: «κράτα τους φίλους σου κοντά αλλά τους εχθρούς σου πιο κοντά»".

v