Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του να γεννηθεί ένα μωρό πρόωρο

Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του να γεννηθεί ένα μωρό πρόωρο

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες καταγράφουν γιατί είναι τόσο σημαντικό να προσπαθούν οι γιατροί να βοηθούν τα πρόωρα έμβρυα να παραμένουν στη μήτρα για όσο περισσότερο γίνεται.

Σύμφωνα με αναθεώρηση εννέα μελετών σε ιδιαίτερα πρόωρα μωρά, τα οποία γεννήθηκαν μεταξύ 22ης και 25ης εβδομάδας κύησης, οι ερευνητές βρήκαν ότι σε σύγκριση με τελειόμηνα μωρά, τα πρόωρα έμβρυα έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν νευρολογικά προβλήματα σε ηλικία 4 έως 8 ετών.

Κι αυτή δεν είναι η πρώτη ένδειξη ότι τα πρόωρα μωρά έχουν αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα υγείας, πριν ακόμα ολοκληρωθεί η ανάπτυξή τους. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν, για παράδειγμα, ότι μωρά που γεννιούνται νωρίτερα έχουν χειρότερες επιδόσεις στην ανάγνωση και τα μαθηματικά, σε σύγκριση με τα τελειόμηνα. Αντίστοιχα αποτελέσματα έδειξε και μελέτη του 2011, αναφορικά με θέματα μνήμης και διάσπασης προσοχής.

Το γεγονός ότι οι επιπτώσεις της πρόωρης γέννησης διαρκούν μέχρι την ενηλικίωση είναι ανησυχητικό, καθώς τα άτομα αυτά δε μειονεκτούν μόνο στις γνωστικές λειτουργίες αλλά έχουν και μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε μικρή ηλικία (59% παραπάνω πιθανότητες απότα τελειόμηνα). Και παρά το ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στη φροντίδα των πρόωρων μωρών, οι κίνδυνοι για μετέπειτα προβλήματα υγείας δεν έχουν μειωθεί. Το 2012 ομάδα ερευνητών από το University College London Institute for Women's Health ανάφερε ότι τα ποσοστά θανάτων και προβλημάτων υγείας για τα πολύ πρόωρα μωρά δεν έχουν αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες.

Μπορεί τα παραπάνω αποτέλεσμα να μην είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τους γονείς που αποκτούν πολύ πρόωρα μωρά, ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι, καθώς πρόκειται για πολυετείς μελέτες, αυτές δίνουν το πλεονέκτημα της πρόληψης. Έτσι, οι γιατροί μπορούν να γνωρίζουν ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα πρόωρο νεογέννητο, π.χ. κάποια ασθένεια των πνευμόνων, κάποια αιμορραγία στον εγκέφαλο, ή κάποια σοβαρή λοίμωξη, και έτσι μπορούν να την προλάβουν ή να την αντιμετωπίσουν εγκαίρως και με τον σωστό τρόπο.

Και ακριβώς χάρη σε αυτή τη γνώση, προσπαθούν οι επιστήμονες να βρίσκουν τρόπους ώστε να αποτρέπονται οι πρόωροι τοκετοί και έτσι να μειώνονται οι σοβαρότεροι και πιο μακροχρόνιοι κίνδυνοι.

Πηγή: healthland.time

v