10 βήματα για να έχετε περισσότερη ενέργεια

10 βήματα για να έχετε περισσότερη ενέργεια

Το ξέρουμε: Έχετε κουραστεί να είστε κουρασμένοι. Κάθε πρωί που ακούτε το ξυπνητήρι κάνετε σκέψεις δολοφονικές ενώ ο καλύτερός σας φίλος είναι η καφεΐνη. Τι μπορείτε όμως να κάνετε; Δείτε 10 πρακτικούς τρόπους για να αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας και να απολαμβάνετε τη μέρα σας περισσότερο!

Πάρτε έναν υπνάκο

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα συγκέντρωσης αξιοποιήστε 20 λεπτά από τον (όποιο) ελεύθερο χρόνο σας για να κοιμηθείτε. Το μυστικό είναι να βάλετε ξυπνητήρι στα 20-30 λεπτά έτσι ώστε ο ύπνος να μην σας παρασύρει. Αν κοιμηθείτε περισσότερο, αφενός θα γλυκαθείτε και θα θέλετε να το πάτε σερί, αφετέρου θα χάσετε τη μισή σας μέρα. Προσπαθήστε να κοιμηθείτε το μεσημέρι καθώς αν κοιμηθείτε το απόγευμα, θα αντιμετωπίζετε δυσκολίες στον βραδινό σας ύπνο.

Ασκηθείτε

Να ασκηθείτε ενώ αισθάνεστε κουρασμένοι; Βεβαίως! Έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας μεταξύ των ατόμων που αντιμετωπίζουν χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την κόπωση. Ακόμα κι αν δεν έχετε το χρόνο για γυμναστήριο, ένας περίπατος ή τρέξιμο των 15 λεπτών την ημέρα μπορεί να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα. Προσπαθήστε όμως να ασκείστε τουλάχιστον τρεις ώρες πριν πέσετε για ύπνο, διαφορετικά θα έχετε αϋπνίες.

Πίνετε περισσότερα υγρά

Η αφυδάτωση μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι. Πίνετε πολλά υγρά και κυρίως νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν το νερό δεν είναι του στυλ σας, τότε δοκιμάστε να πίνετε γάλα, τσάι ή και υγρές τροφές όπως σούπες.

Ακούστε μουσική

Η «ανεβαστική» μουσική είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να έχετε περισσότερη ενέργεια. Δοκιμάστε να ακούτε την αγαπημένη σας μουσική κάθε πρωί που ξυπνάτε, στη δουλειά (εφόσον είναι δυνατό) και στο γυμναστήριο και θα αισθάνεστε λιγότερη κούραση και βαρεμάρα ακόμα και αν παραμένετε κουρασμένοι.

Αποβάλλετε τις αρνητικές σκέψεις

Έρευνες έχουν δείξει ότι το μυαλό μας κάνει περίπου 60.000 σκέψεις την ημέρα, εκ των οποίων οι 50.000 είναι αρνητικές. Όταν πιάνετε τον εαυτό σας να σκέφτεται απαισιόδοξα απλά αλλάξτε το. Κάντε θετικές σκέψεις, αποσπάστε την προσοχή σας από αυτό που σας απασχολεί και σκεφτείτε πράγματα όπως: «Σε τι με βοηθάει το να σκέφτομαι αρνητικά; Πόσο άσχημα είναι πραγματικά τα πράγματα; Πόσο θα με επηρεάσει αυτό που με απασχολεί;». Το να διαχειρίζεστε πιο αισιόδοξα τα πράγματα θα μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες) και η μέρα θα κυλήσει με περισσότερη ενέργεια και όρεξη.

Πάρτε αναπνοές

Όταν βιώνουμε μια αγχώδη περίοδο, οι αναπνοές μπορούν να γίνουν σύμμαχος ή εχθρός. Η λάθος αναπνοή προκαλεί κόπωση λόγω έλλειψης οξυγόνου στα κύτταρα. Εστιάστε στις αναπνοές σας και προσπαθήστε να είστε ήρεμοι και ψύχραιμοι.

Διαλογιστείτε

Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για να ενισχύσετε το επίπεδο ενέργειάς σας είναι ο διαλογισμός. Μειώνει τον καρδιακό ρυθμό σας, κάνει την ένταση περισσότερο διαχειρίσιμη και προσφέρει μια έκρηξη ενδορφινών, η οποία αυξάνει την εγρήγορση. Αφιερώστε μερικά λεπτά της ημέρας μακριά από την τεχνολογία και εστιάστε την αναπνοή σας ή ακολουθήστε μαθήματα γιόγκα.

Κόψτε τη ζάχαρη

Ο λόγος για τον οποίο τα απογεύματα μας πιάνει μια λιγούρα για γλυκό είναι ότι η αύξηση των σακχάρων στο αίμα προσφέρει μια ξαφνική έκρηξη ενέργειας. Ωστόσο η ενέργεια αυτή θα φύγει αμέσως μόλις υποχωρήσουν τα σάκχαρα, αφήνοντάς σας σε χειρότερη κατάσταση από πριν. Εστιάστε σε σνακ που περιέχουν φρούτα (η φυσική ζάχαρη στα φρούτα μεταβολίζεται πιο αργά), πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και υδατάνθρακες από προϊόντα ολικής άλεσης.

Βιταμίνες

Το διαρκές αίσθημα κόπωσης μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη βιταμινών. Θειαμίνη, B6, B12 και η ριβοφλαβίνη είναι όλα μέρος της παραγωγής ενέργειας του σώματός σας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και δείτε αν έχετε έλλειψη κάποια βιταμίνης. Διαβάστε σε παλαιότερο άρθρο του Mama365 τα συμπτώματα της έλλειψης βιταμινών και πώς να τα αντιμετωπίσετε.

Αποφύγετε τους μεμψίμοιρους

Δεν υπάρχει κάτι που να εξουθενώνει περισσότερο από τους "κουραστικούς" ανθρώπους. Πρόκειται για άτομα που επικοινωνούν μαζί σας μόνο όταν θέλουν κάτι από εσάς και εμφανίζονται με μια λίστα απαιτήσεων ή για άτομα μεμψίμοιρα, απαισιόδοξα και γκρινιάρικα. Βγάλτε από τη ζωή σας ανθρώπους που σας προκαλούν αρνητικά συναισθήματα.

v