Προληπτικός έλεγχος παιδιού με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά

Προληπτικός έλεγχος παιδιού με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι μια καλή ευκαιρία για να γίνουν οι απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις στα παιδιά. Χωρίς άγχος και πάντα με ψυχραιμία, είναι καλό ο γονιός να προγραμματίζει τις επισκέψεις στον παιδίατρο ούτως ώστε το παιδί να ξεκινήσει τη σχολική του χρονιά με υγεία και καλή διάθεση.

Ο πρώτος λόγος στον παιδίατρο

Όπως αναφέρει η ειδικευμένη παιδίατρος κα. Μαρία Παπαδάκη, ο παιδίατρος είναι ο γιατρός που οι γονείς οφείλουν πρώτα να επισκεφτούν. Είναι εκείνος που θα κάνει έλεγχο για το αν έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια που συνιστώνται στην ηλικία του παιδιού.

Ο παιδίατρος θα ελέγξει επίσης αν το παιδί πάσχει από κάποιας μορφής αλλεργία, δερματίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα ή και άσθμα. Θα το εξετάσει την σπονδυλική στήλη του παιδιού για την εμφάνιση σκολίωσης ή κύφωσης (και σε περίπτωση που κρίνει, θα παραπέμψει το παιδί σε παιδοορθοπεδικό), ενώ θα δει τις αμυγδαλές του παιδιού και θα εξετάσει τα αυτιά με ωτοσκόπιο, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι η ακοή του είναι καλή (και αντίστοιχα, σε περίπτωση που κρίνει θα το παραπέμψει σε ΩΡΛ).

Ένας καλός παιδίατρος θα συζητήσει, τέλος, με τους γονείς του παιδιού για τη διατροφή που αυτό ακολουθεί καθημερινά. Κάτι τέτοιο θα δώσει στον ίδιο την ευκαιρία να κατανοήσει περισσότερα για το σώμα του παιδιού και σαφώς να επισημάνει τυχόν ελλείψεις προκειμένου το παιδί να έχει πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί, επίσης, να γίνει μια καλή σωματομετρική μέτρηση (βάρος, ύψος και περίμετρος της μέσης) προκειμένου να υπολογιστεί ο δείκτης μάζας του σώματός του.

Γερή καρδιά

Όπως αναφέρει η κα. Παπαδάκη, ο παιδίατρος θα κάνει την πρώτη εξέταση καρδιάς στο παιδί. Θα δει, δηλαδή, τον σφυγμό, την καρδιά και τις αναπνοές του. Ωστόσο, είναι καλό οι γονείς να επισκεφτούν και έναν καρδιολόγο. Αυτό γιατί ένας καρδιολόγος μπορεί να κάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπέρηχο καρδιάς, ενώ μπορεί να διαγνώσει εάν το παιδί έχει κάποιο φύσημα στην καρδιά. Σε κάθε περίπτωση είναι καλό οι εξετάσεις να επαναλαμβάνονται κάθε 2-3 χρόνια για να είναι το παιδί απόλυτα καλυμμένο.

Δόντια χωρίς τερηδόνα

Ο οδοντίατρος, από την άλλη πλευρά, μπορεί να ελέγξει τα δόντια του παιδιού για πέτρα ή τερηδόνα. Αν, μάλιστα, αυτό είναι άνω των 3 ετών, θα τα καθαρίσει και θα τα φθοριώσει. Ο οδοντίατρος θα δείξει επίσης στο παιδί πώς να βουρτσίζει καθημερινά τα δόντια του, συνήθεια που είναι σημαντικό να καθιερώνεται από μικρή ηλικία. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι καλό να επαναλαμβάνεται προληπτικά κάθε χρόνο, εκτός και αν το παιδί έχει συγκεκριμένα προβλήματα στα δόντια που απαιτούν συχνότερες επισκέψεις.

Έλεγχος στα μάτια

Ο προληπτικός έλεγχος ενός παιδιού περιλαμβάνει, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κα. Παπαδάκη, και μια επίσκεψη σε παιδοφθαλμίατρο. Τα πιο συνηθισμένα οφθαλμολογικά προβλήματα είναι ο στραβισμός, η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός. Και στην περίπτωση αυτή, είναι καλό να πραγματοποιείται επίσκεψη κάθε 1-2 χρόνια, εκτός και αν το παιδί έχει κάποια πάθηση στα μάτια που θέλει εξειδικευμένη θεραπεία.

v