5 ζουμερές συνταγές για γλυκά με μέλι

5 ζουμερές συνταγές για γλυκά με μέλι

Μμμέλι! Τι πιο... γλυκό από ένα γλυκό με μέλι; Δείτε πέντε πρωτότυπες συνταγές για γλυκά που βασίζονται στο μέλι και κάντε την οικογένεια να γλύφει τα δάχτυλά της!

Κέικ με μέλι και κανέλα

Υλικά:

2 φλ. αλεύρι
1 1/2 φλ. ζάχαρη
1 φλ. ελαιόλαδο
1 βανίλια
4 αυγά
2 κ.γ. κανέλα
2 κ.σ. μέλι
3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι:

1 1/2 φλ. νερό
1 1/2 φλ. ζάχαρη
ξύσμα από μισό λεμόνι

Εκτέλεση:

Βάζετε στο μίξερ τη ζάχαρη, τα αυγά και το λάδι και τα χτυπάτε. Έπειτα προσθέτετε σιγά-σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια, την κανέλα και το μέλι, το οποίο έχετε χτυπήσει από πριν σε ένα ποτήρι με νερό (νερό στα 3/4 του ποτηριού).

Βουτυρώνετε ένα ταψάκι και βάζετε μέσα τον χυλό. Ψήνετε, σε προθερμασμένο φούρνο, για 25-30 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο στους 180).

Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά του σε κατσαρόλα για 5 λεπτά.
Όταν ψηθεί το κέικ το αφήνετε να κρυώσει λίγο, το κόβετε σε κομμάτια και το σιροπιάζετε.

Συνταγή: www.sintagespareas.gr

Γλυκιά κολοκυθόπιτα με μέλι

(φωτο: dianadishes.wordpress.com)

Υλικά:

2 1/2 κιλά γλυκιά κολοκύθα
3/4 του φλ. βούτυρο ή λάδι
¾ του φλ. μέλι
2 κ.σ. κοπανισμένο παξιμάδι
1/2-1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γλ. κανέλα
160 γρ. καρυδόψιχα
λίγη μαύρη σταφίδα (προαιρετικά)
320 γρ. φύλλο
160 γρ. αμυγδαλόψιχα

Για το σιρόπι:

1 κούπα μέλι
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό

Εκτέλεση:

Κόβετε την κολοκύθα και τη βράζετε σε ελάχιστο νερό. Βάζετε τα κομμάτια της σε τουλπάνι για να στραγγίσει τελείως από το νερό της. Ρίχνετε σε κατσαρόλα τον πολτό της κολοκύθας, το βούτυρο ή το λάδι και το μέλι. Ανακατεύετε το μείγμα σε σιγανή φωτιά και προσθέτετε το παξιμάδι, λίγο ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, την καρυδόψιχα και λίγες σταφίδες (προαιρετικά).

Στρώνετε σε μέτριο ταψί τα μισά φύλλα ως εξής: Αλείφετε το ταψί με λιωμένο βούτυρο ή λάδι και στρώνετε δύο φύλλα. Αλείφετε το δεύτερο φύλλο με λίγο λάδι ή βούτυρο και το πασπαλίζετε με λίγη αμυγδαλόψιχα κοπανισμένη. Στρώνετε άλλα δύο φύλλα και λαδώνετε, πασπαλίζετε με αμυγδαλόψιχα. Επαναλαμβάνετε έως ότου στρωθούν τα μισά φύλλα. Κατόπιν απλώνετε επάνω το μείγμα της κολοκύθας και το σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα ενώ αλείφετε κάθε δεύτερο φύλλο και πασπαλίζετε με αμυγδαλόψιχα, όπως κάνατε στην αρχή.

Χαράζετε την πίτα «μπακλαβαδωτά» και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C επί 30'-40'.

Για το σιρόπι: Βράζετε για 5' το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό και ρίχνετε το σιρόπι στην πίτα όταν αυτή μισοκρυώσει. Τη σερβίρετε κρύα.

Συνταγή: www.pastrychef.gr

Παγωτό σεμιφρέντο με μέλι

Υλικά:

3 αυγά
150 γραμμ. ανθόμελο
1 λίτρο κρέμα γάλακτος
1 κ.γ. ανθόνερο

Εκτέλεση:

Ξεχωρίζετε τα ασπράδια από τους κρόκους. Βάζετε τους κρόκους και το μέλι σε μεταλλικό μπολ και αυτό με τη σειρά του πάνω από κατσαρόλα με νερό που βράζει (μπεν μαρί). Μαγειρεύετε για 8΄-10΄ ανακατεύοντας συνέχεια, ώστε τα παραπάνω να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Αποσύρετε την κρέμα από τη φωτιά, τη μεταφέρετε σε άλλο μπολ και, μόλις κρυώσει, ρίχνετε το ανθόνερο και με τη βοήθεια ενός μίξερ χτυπάτε καλά το μείγμα, μέχρι να γίνει αφράτο.

Σε άλλο μπολ χτυπάτε τα ασπράδια και την κρέμα γάλακτος ώσπου να γίνουν σαντιγί. Αναμειγνύετε την κρέμα και τη σαντιγί και μοιράζετε το μείγμα σε ατομικά φορμάκια. Τα σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη και τα βάζετε στην κατάψυξη για όλη τη νύχτα.

Για να ξεφορμάρετε το παγωτό εύκολα, βουτάτε τα φορμάκια σε ζεστό νερό για μερικά δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα γυρίζετε ανάποδα και σερβίρετε σε ένα πιάτο.

Tip: Το σεμιφρέντο με μέλι ταιριάζει ιδανικά με τριμμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Προσθέστε τα είτε στο τέλος είτε στο μείγμα της κρέμας.

Συνταγή: www.elle.gr

Κρέμα φούρνου με μέλι

Υλικά:

400 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
300 γρ. γάλα
130 γρ. μέλι
2 αβγά, κατά προτίμηση βιολογικά
3 κρόκοι αυγών
λίγη τριμμένη λεβάντα

Για τη σος μελιού:

200 γρ. μέλι
75 γρ. νερό

Εκτέλεση:

Για της σος μελιού: Βράζετε το μέλι με το νερό για 3 λεπτά (μετράτε από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει το μείγμα). Αφήνετε τη σος να κρυώσει.

Για την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βάζετε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το μέλι και τη λεβάντα. Λίγο πριν βράσει το μείγμα, το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη για 10 λεπτά. Σουρώνετε σε ψιλό σουρωτήρι.
Σ' ένα μπολ ανακατεύετε τους κρόκους με τα αυγά και προσθέτετε σιγά-σιγά, ανακατεύοντας, το σουρωμένο, αρωματισμένο μείγμα. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170oC.

Γεμίζετε 8 ατομικά πυρίμαχα μπολ και τα βάζετε σε ένα ταψί, στο οποίο ρίχνετε νερό τόσο ώστε η στάθμη του να φτάσει τα 2/3 του ύψους των μπολ (μπεν μαρί).

Ψήνετε για 30-40 λεπτά. Ξεφουρνίζετε, αφήνετε τις κρέμες να κρυώσουν και τις σερβίρετε με τη σος μελιού.

Συνταγή: www.melisseus.gr

Σπιτικό παστέλι

Υλικά:

500γρ ανθόμελο
500γρ σουσάμι
1 φλούδα από λεμόνι ή και 1 από πορτοκάλι
1 κούπα ανθόνερο ή λίγο καλαμποκέλαιο

Εκτέλεση:

Καβουρδίζετε λίγο το σουσάμι, είτε σ΄ένα τηγάνι ανακατεύοντας , είτε σε ένα ταψί στον φούρνο παρακολουθώντας το.
Βάζετε το μέλι σε κατσαρόλα να βράσει για 10 λεπτά και το ξαφρίζετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράζει. Προσθέτετε το σουσάμι και ανακατεύετε το παχύρευστο μίγμα.

Ελέγχετε αν είναι έτοιμο το μίγμα ως εξής:

1. Ρίχνετε μια κουταλιά σε ένα μπολάκι με νερό. Αν σχηματιστεί μια ελαστική μπαλίτσα είναι έτοιμο. Αν είναι πολύ μαλακή συνεχίζετε το βράσιμο.
2. Ρίχνετε 1/2 κουταλιά σε ένα πιάτο. Αν μόλις κρυώσει (το βάζετε στο ψυγείο ή φυσάτε για να μην περιμένετε) ξεκολλήσει εύκολα, είναι έτοιμο. Μόλις είναι έτοιμο το κατεβάζετε από τη φωτιά και περιμένετε λίγο να «ανεβούν» οι φυσαλίδες πάνω.

Σε ένα ταψί απλώνετε λαδόκολλα και περιχύνετε με το ανθόνερο. Αντί για ανθόνερο μπορείτε να αλείψετε με καλαμποκέλαιο τη λαδόκολλα. Επίσης μπορείτε να πασπαλίσετε την επιφάνεια με ελαφρά καβουρδισμένο σουσάμι.
Αφαιρείτε τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού και αδειάζετε το μίγμα στο ταψί.

Με βρεγμένα χέρια το χτυπάτε με την παλάμη για να μην μείνουν κενά και το απλώνετε (με ένα μικρό λαδωμένο πλάστη) έτσι ώστε να έχει πάχος 1 εκατοστό περίπου.

Αφού κρυώσει λίγο (μετά από 10-15 λεπτά) χαράζετε με ένα λαδωμένο μαχαίρι σε λωρίδες ή ρόμβους (σαν μπακλαβά) ή τετράγωνα. Το αφήνετε να κρυώσει καλά εκτός ψυγείου.

Έπειτα χωρίζετε τα κομμάτια καλά μεταξύ τους και τα διατηρείτε σε δροσερό μέρος (όχι στο ψυγείο) σε αεροστεγές δοχείο για πολύ καιρό. Για να μην κολλάνε μεταξύ τους μπορείτε να βάζετε ενδιάμεσα κομμάτια λαδόκολλας.

Tips:
-Αν θέλετε το παστέλι να είναι πιο μαλακό προσθέστε περισσότερο μέλι.
-Βράζοντας το μέλι περισσότερο το παστέλι γίνεται πιο σκληρό. Για πιο μαλακό αποτέλεσμα βράστε λιγότερο.
-Μπορείτε να προσθέσετε 2-3 κουταλιές ζάχαρη όταν αρχίσει το βράσιμο, καθώς η ζάχαρη σφίγγει το παστέλι.

Συνταγή: www.sintagespareas.gr

v