Έρευνα αποδεικνύει πού ζουν καλύτερα οι γυναίκες

Έρευνα αποδεικνύει πού ζουν καλύτερα οι γυναίκες

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η Ισλανδία εκτιμήθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Forum (WEF) ως η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό ισοτιμίας ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.

Τα ποσοστά δείχνουν ότι η Ισλανδία είναι η χώρα όπου οι γυναίκες απολαμβάνουν μεγαλύτερη ισότητα στην εκπαίδευση και στον τομέα της υγείας. Είναι επίσης η χώρα όπου οι γυναίκες έχουν τη μεγαλύτερη δυνατότητα για να συμμετέχουν στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου. Στην κορυφή βρίσκονται και οι γείτονες Σκανδιναβικές χώρες.

Στο σύνολο, εκτιμήθηκε πως το χάσμα αναφορικά με το πώς αντιμετωπίζονται σε διάφορους τομείς τα δύο φύλα μειώθηκε μέσα στο 2013, καθώς 86 από τις 113 χώρες που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα εμφάνισαν βελτίωση σε θέματα ισοτιμίας. Ωστόσο, ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές αναμένονται κατά τα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα, στο παγκόσμιο top-10 ισοτομίας επτά χώρες είναι ευρωπαϊκές (δείτε ποιες παρακάτω). Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι η Μ. Βρετανία βρίσκεται στη θέση 18 και η Αμερική μόλις στην 23η θέση. Η Ελλάδα τοποθετείται κάπου στη μέση, ανάμεσα στις 113 χώρες.

Οι χώρες που "κερδίζουν" σε θέματα ισοτιμίας των δύο φύλων:

1. Ισλανδία
2. Φιλανδία
3. Νορβηγία
4. Σουηδία
5. Φιλιππίνες
6. Ιρλανδία
7. Νέα Ζηλανδία
8. Δανία
9. Ελβετία
10. Νικαράγουα

Πηγή: bbc.co.uk

v