Παιδικός βήχας: Τι φταίει, γιατί επιμένει και πώς θα τον αντιμετωπίσετε

Παιδικός βήχας: Τι φταίει, γιατί επιμένει και πώς θα τον αντιμετωπίσετε

Αμέτρητα παιδιά υποφέρουν την εποχή αυτή από έντονο βήχα, ο οποίος πολλές φορές είναι ανησυχητικά ενοχλητικός και επίμονος, σε βαθμό που μπορεί να επηρεάζει τον ύπνο ή και το φαγητό του. Πρόκειται για απλό σύμπτωμα κάποιας ίωσης ή για κάποια χρόνια πάθηση και τι πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί; Ο πνευμονολόγος κ. Μιλτιάδης Μαρκάτος εξηγεί και δίνει κατευθύνσεις.

Βήχας: Απλή ίωση ή κάτι περισσότερο;

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο βήχας των παιδιών, ιδιαίτερα κατά την περίοδο έξαρσης των ιώσεων όπως αυτή που διανύουμε, οφείλεται σε κάποια λοίμωξη της αναπνευστικής οδού (είτε από κοινό κρυολόγημα είτε από ιούς που προκαλούν λαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα, βρογχιολίτιδα, κοκίτη ή πνευμονία). Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, συγκεκριμένα, εμφανίζουν συχνά λαρυγγίτιδα, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονο «βαθύ» βήχα, βραχνάδα στη φωνή και συχνά συριγμό στην αναπνοή. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρο.
Αν πρόκειται για μία τυπική ίωση που «περνά» το παιδί, ο βήχας θα συνοδεύεται από συμπτώματα όπως πυρετός, ρινική συμφόρηση ή καταρροή και θα σταματήσει με το πέρας αυτής (μετά από 5-7 ημέρες). Αν το παιδί είναι μικρότερο των 2 ετών, ωστόσο, αυτός μπορεί να διαρκέσει παραπάνω λόγω ανωριμότητας του αναπνευστικού συστήματος.

Ο βήχας, ωστόσο, ιδιαίτερα αν γίνεται χρόνιος, μπορεί να οφείλεται σε αλλεργικά αίτια ή και σε παιδικό άσθμα, μία από τις συχνότερες ασθένειες στα παιδιά, η οποία μάλιστα έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Σε πολλές περιπτώσεις, αλλεργικά αίτια οδηγούν σε παιδικό άσθμα, η εκδήλωση του οποίου, άλλωστε, οφείλεται στην αλληλεπίδραση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Αν, λοιπόν, ο βήχας του παιδιού είναι παρατεινόμενος, σύμφωνα με τον κ. Μαρκάτο, μπορεί αφορμή να έχει δώσει μεν μία ίωση αλλά αιτία μπορεί να είναι κάποια αλλεργία από την οποία υποφέρει το παιδί (π.χ. έκζεμα, αλλεργική ρινίτιδα, τροφική αλλεργία, περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα, ατμοσφαιρικοί ρύποι, καπνός τσιγάρου).

Τα συνήθη συμπτώματα του παιδικού άσθματος είναι ο βήχας (είτε «ξερόβηχας» είτε βήχας με «βράσιμο») ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες (ή μετά από άσκηση, γέλιο ή κλάμα), ο συριγμός, η δύσπνοια, το αίσθημα σύσφιξης ή πόνου στο στήθος. Η δε συχνότητα του βήχα αυτού μπορεί να ποικίλλει από μικρά επεισόδια βήχα μία με δύο φορές την εβδομάδα ή και έντονα επεισόδια ειδικά τη νύχτα, συχνότερα από δύο φορές την εβδομάδα. Επίσης, οι εποχές που το παιδικό άσθμα κάνει εντονότερα την εμφάνισή του είναι το φθινόπωρο (με την έναρξη των σχολείων) και η άνοιξη.

Διαβάστε αναλυτικά πληροφορίες για το παιδικό άσθμα σε παλαιότερο άρθρο του Mama365.

Πρόληψη και αντιμετώπιση παιδικού βήχα

Όπως αναφέρει ο κ. Μαρκάτος, αν ο βήχας του παιδιού προέρχεται από ιογενή λοίμωξη δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει ο γονιός, παρά συντηρητική θεραπεία, με χορήγηση βρογχοδιασταλτικών φαρμάκων εφόσον το κρίνει ο παιδίατρος (αν και στις απλές ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα, συνήθως δεν είναι απαραίτητο), και παρακολούθηση του παιδιού μέχρι να υποχωρήσουν όλα τα συμπτώματα της ίωσης.
Ανάλογα με την ίωση ο βήχας μπορεί να έχει διαφορετικούς χρόνους γι'αυτό χρειάζεται υπομονή. Οι γονείς δεν θα πρέπει να αποφασίζουν μόνοι τους και να χορηγούν στο παιδί αντιβηχικά, αντιισταμινικά ή άλλα φάρμακα, χωρίς να συμβουλευτούν γιατρό. Αυτό που μπορούν, όμως, να κάνουν είναι χορηγούν στο παιδί άφθονα υγρά, τα οποία βοηθούν στη ρευστοποίηση των εκκρίσεων (βλέννης) και την ευκολότερη αποβολή τους. Τέλος, χρήσιμο είναι να γνωρίζετε ότι τα αντιβιοτικά δεν συνιστώνται για την αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων παρά για μικροβιακές λοιμώξεις (π.χ. πνευμονία, ιγμορίτιδα).

Αν ο βήχας προέρχεται από άσθμα όμως, κάτι που μόνο παιδίατρος ειδικός για το παιδικό άσθμα ή πνευμονολόγος μπορεί να κρίνει, τότε το παιδί χρειάζεται μακροχρόνια προληπτική θεραπεία. Σύμφωνα με τον ειδικό, στην περίπτωση αυτή από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα το παιδί θα χρειαστεί να λαμβάνει για αρκετό καιρό εισπνεόμενα κορτικοειδή φάρμακα, ασφαλή για τα παιδιά, τα οποία μειώνουν την αλλεργική φλεγμονή.

Το πρόβλημα, ωστόσο, θα αργήσει να ξεπεραστεί οριστικά. Όπως εξηγεί ο κ. Μαρκάτος, καθώς το άσθμα είναι μία κατάσταση γενετική και χρόνια, τα συμπτώματα θα αρχίσουν μεν να βελτιώνονται όσο το παιδί μεγαλώνει, αλλά θα εξαφανιστούν μετά τα 7-10 χρόνια. Μπορεί να παραμείνουν σε καταστολή κατά την εφηβεία και λίγο πιο μετά, αλλά να εμφανιστούν ξανά μετά τα 20-25 χρόνια.

Εφόσον το παιδικό άσθμα αναγνωριστεί εγκαίρως και το παιδί λάβει τη σωστή θεραπεία, δεν θα έχει ποτέ κανένα άλλο πρόβλημα στη ζωή του και θα μπορεί να συμμετέχει κανονικά σε κάθε δραστηριότητα.

Ανακουφίστε το παιδί χωρίς φάρμακα

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε αν το παιδί υποφέρει από βήχα λόγω κάποιας ίωσης. Μπορείτε, ωστόσο, να του προσφέρετε προσωρινή ανακούφιση προσφέροντάς του χλιαρά υγρά, όπως γάλα ή χαμομήλι, με λίγο μέλι (αν το παιδί δεν είναι μωρό). Ακόμα, βεβαιωθείτε ότι τα ρουθούνια του είναι «καθαρά» και χρησιμοποιείτε φυσιολογικό ορό τακτικά για να απομακρύνονται οι βλέννες.

Καλό είναι, επίσης, να φροντίζετε να αερίζετε καλά το δωμάτιο του παιδιού και, εφόσον υποψιάζεστε ότι η ατμόσφαιρα μπορεί να είναι ξηρή, να χρησιμοποιήσετε κάποια συσκευή υγραντήρα ή να τοποθετήσετε στο δωμάτιο, σε ασφαλές σημείο, με λεκάνη με βραστό νερό.

v