10 συμβουλές που εξασφαλίζουν καλή υγεία

10 συμβουλές που εξασφαλίζουν καλή υγεία

Όσο κρυολογήσατε-κρυολογήσατε φέτος! Για να μην αφήσετε το νέο έτος να σας βρει με συνάχι και βήχα, ακολουθήστε τις πολύτιμες συμβουλές του συγγραφέα Gene Stone, όπως τις απέσπασε από άτομα που δεν αρρωσταίνουν -σχεδόν- ποτέ, για το βιβλίο του The Secrets of People Who Never Get Sick.

Πέτρα που κυλάει...

Το να κάθεστε για πολλές ώρες μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για την υγεία σας, ακόμα κι αν κατά τα άλλα ασκείστε. Για την ακρίβεια, έρευνα του 2009 απέδειξε ότι όσο περισσότερο χρόνο περνούν οι άνθρωποι καθισμένοι, τόσο υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας εμφανίζουν. Έτσι, αν εργάζεστε πολλές ώρες κάθε μέρα μπροστά σε υπολογιστή, προσπαθήστε τουλάχιστον κάθε 45 λεπτά να σηκώνεστε και να περπατάτε για να βοηθάτε την καλή κυκλοφορία του αίματος.

Σκωτσέζικο ντους!

Προσπαθήστε να ολοκληρώνετε το μπάνιο σας με όσο το δυνατό πιο κρύο νερό! Έρευνες έχουν δείξει ότι μερικά δευτερόλεπτα με κρύο νερό στο μπάνιο, μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος, να τονώσουν το δέρμα με αποτέλεσμα να δείχνει πιο σφριγηλό, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να βελτιώσουν τη διάθεση. Μάλιστα, μελέτη που έγινε σε κολυμβητές στο Βερολίνο έδειξε ότι η τακτική έκθεση σε παγωμένο νερό αυξάνει τα επίπεδα της γλουταθειόνης, ενός φυσικού αντιοξειδωτικού του οργανισμού που καταπολεμά τις ασθένειες.

Γερές φιλίες

Οι άνθρωποι που αναφέρουν πως περιβάλλονται από ισχυρό κοινωνικό δίκτυο έχει βρεθεί πως διαθέτουν και το πιο υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και έχει λιγότερες πιθανότητες να υποκύψουν σε μολύνσεις, σύμφωνα με το βιβλίο του Stone. Για την ακρίβεια, πρόσφατη σουηδική μελέτη απέδειξε ότι το να έχει κανείς ελάχιστους ή καθόλου στενούς φίλους αυξάνει την πιθανότητα να πάθει έμφραγμα κατά 50%. Για να αποφύγετε αυτές τις επιπτώσεις, ο Stοne προτείνει να μιλάτε καθημερινά και για ώρα με τουλάχιστον δύο φιλικά σε πρόσωπα και να προτιμάτε τις διαπροσωπικές επαφές από τα e-mails και το Facebook.

Θα θέλατε λίγο... σκόρδο;

Το σκόρδο έχει βρεθεί πως βελτιώνει την πίεση του αίματος και τα επίπεδα χοληστερόλης, ενώ καταπολεμά σε σημαντικό βαθμό τις βακτηριακές μολύνσεις. Για την ακρίβεια, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας βρήκαν πρόσφατα ότι άτομα που καταναλώνουν συχνά σκόρδο αρρωσταίνουν σχεδόν τις μισές ημέρες από άτομα που δεν καταναλώνουν ποτέ σκόρδο. Προσοχή, όμως: Μπορείτε να φάτε το σκόρδο ωμό ή μαγειρεμένο, αλλά αποφύγετε τα υποκατάστατα γιατί δεν περιέχουν τις ωφέλιμες ιδιότητες του γνήσιου σκόρδου.

Μεσημεριανή ...σιέστα!

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμούν αποτελεσματικά τις ασθένειες αυξάνονται όσο περισσότερο κοιμάται κανείς, ενώ αντίθετα η έλλειψη ύπνου έχει βρεθεί πως συνδέεται με την αύξηση του ασβεστίου στις αρτηρίες της καρδιάς, με κίνδυνο να προκαλούνται καρδιακά επεισόδια, καθώς και με τον περιορισμό της παραγωγής της αυξητικής ορμόνης, η οποία περιορίζει την ικανότητα του σώματος να αυτό-γιατρεύεται. Η συμβουλή του Stone είναι να επιδιώκει κανείς να κοιμάται και το μεσημέρι, ιδανικά γύρω στις 13.00 με 15.00, καθώς είναι το χρονικό διάστημα που το σώμα μας έχει περισσότερη ανάγκη από ξεκούραση.

Ένα ποτηράκι;

Η προσεκτική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τη μακροζωία και μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών κατά 14-25%, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal. Τα άτομα που πίνουν ένα-δύο ποτηράκια (κόκκινο κρασί κατά προτίμηση) εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας σε νοσοκομεία και λιγότερα προβλήματα στην υγεία τους, από άτομα που δεν πίνουν ποτέ, καθόλου αλκοόλ. Φυσικά, ο λόγος γίνεται για 1-2 ποτήρια κρασί την ημέρα ή μέρα παρά ημέρα, όχι παραπάνω!

Ώρα για γιόγκα!

Τα άτομα που ασχολούνται με τη γιόγκα ισχυρίζονται ότι οι ασκήσεις της, οι οποίες επιστρατεύουν το σώμα, την αναπνοή και το μυαλό, δυναμώνουν και εξισορροπούν το ανοσοποιητικό σύστημα, διεγείροντάς το έτσι ώστε να καταστρέφει πιο αποτελεσματικά τα μικρόβια που προκαλούν αρρώστιες. Η τακτική ενασχόληση με τη γιόγκα μπορεί, επίσης, να βελτιώσει πολύ την λειτουργία της καρδιάς, μειώνοντας την πίεση του αίματος, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Το καλό με τη γιόγκα, μάλιστα, είναι πως αν δεν έχετε χρόνο να παρακολουθήσετε μαθήματα σε κάποιο γυμναστήριο, μπορείτε να αγοράσετε σχετικά DVD και να κάνετε γιόγκα στο σπίτι.

Υπολογισμός (και μείωση) θερμίδων

Τα μικρότερα γεύματα όχι μόνο θα μειώσουν το βάρος και θα λεπτύνουν τη σιλουέτα σας, αλλά θα φέρουν σημαντικά οφέλη στη γενικότερη υγεία σας. Για την ακρίβεια, παχύσαρκα άτομα που ακολουθούν δίαιτες με περιορισμένες θερμίδες τρώνε κατά 25% λιγότερο από όσο συνήθιζαν, μειώνοντας έτσι την χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδιά τους και την πίεση στο αίμα τους. Ωστόσο, για να αποφύγετε την έλλειψη βιταμινών, φροντίστε να καταναλώνετε τροφές με υψηλή θρεπτική αξία, αποφεύγοντας τη ζάχαρη, εξασφαλίζοντας την επαρκή λήψη πρωτεΐνης και μη ξεχνώντας τα λαχανικά!

Όχι πια στρες!

Νιώθετε κούραση και εκνευρισμό; Καλά θα κάνετε να ηρεμήσετε γιατί το στρες φέρνει ασθένειες. Για την ακρίβεια, έρευνες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα στρες μπορούν να προκαλέσουν πόνο στην πλάτη, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, κατάθλιψη, φούσκωμα, κράμπες, αλλαγές στην όρεξη, ευερεθιστότητα, έξαψη, αλλεργίες, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, οι επιστήμονες λένε ότι η τακτική άσκηση, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, η χρήση κεριών αρωματοθεραπείας, ένα χαλαρωτικό μπάνιο, πού και πού, ή απλά οι συχνές συναντήσεις με φίλους για ευχάριστες κουβεντούλες μπορούν να μειώσουν θεαματικά το στρες.

Περισσότερο... γιαούρτι!

Κι όμως, τα προβιοτικά, ή αλλιώς τα «καλά» βακτήρια που περιέχονται στο γιαούρτι, έχει βρεθεί πως μπορούν να δράσουν ευεργετικά σε άτομα που υποφέρουν από γαστρεντερικά προβλήματα, σύμφωνα με τον Stone. Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι μειώνουν την πίεση του αίματος, την χοληστερόλη και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Προσπαθήστε, λοιπόν, να το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή!

v