Αιδοιοπλαστική: Τι είναι και σε ποια θέματα δίνει λύσεις

Αιδοιοπλαστική: Τι είναι και σε ποια θέματα δίνει λύσεις

Στον κόσμο της πλαστικής χειρουργικής, ίσως να πρόκειται για την πιο νέα προσθήκη. Η αιδοιοπλαστική μπορεί να ήταν ένα ταμπού τα προηγούμενα χρόνια, τώρα όμως κατακτά όλο και περισσότερες ενδιαφερόμενες. Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει, τι επιπτώσεις έχει και πόσο κοστίζει; Σε όλα αυτά και ακόμα περισσότερα απαντά η πλαστικός χειρουργός κ. Χριστίνα Χριστοφορίδου

Τι είναι η αιδοιοπλαστική

Η γιατρός αναφέρει πως πρόκειται για την "πλαστική" διαμόρφωση των γεννητικών οργάνων ή αλλιώς για τη σμίκρυνση των μικρών χειλιών όταν αυτά είναι υπερτροφικά, υπερμεγέθη, ασύμμετρα ή έχουν υπερμελάχρωση.

Για ποιο λόγο μια γυναίκα θα καταφύγει στην επέμβαση

Η κ. Χριστοφορίδου αναφέρει πως μια γυναίκα θα κάνει αιδοιοπλαστική από τη στιγμή που μπορεί να έχει ενοχλήσεις ή πόνους στα γεννητικά της όργανα, εφόσον μπορεί να έχει έντονους πόνους στη διάρκεια του σεξ, εάν την ενοχλούν πολύ τα στενά παντελόνια, από τη στιγμή που μπορεί να έχει μια κληρονομική προδιάθεση με υπερτροφικά χείλη, εάν μετά την εγκυμοσύνη υπάρχει χαλάρωση των γεννητικών οργάνων και λόγω της υπερμελάχρωσης που συμβαίνει με τα χρόνια. Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι η αιδοιοπλαστική γίνεται και για ψυχολογικούς λόγους, όταν μια γυναίκα δεν αισθάνεται άνετα με τα γεννητικά της όργανα και ντρέπεται να κάνει σεξ. 

Πώς γίνεται η αιδοιοπλαστική

Σύμφωνα με την κ. Χριστοφορίδου, η αιδοιοπλαστική γίνεται μέσω της χειρουργικής οδού. Μπορεί να πραγματοποιηθεί με ολική ή τοπική αναισθησία ή με μέθη, αν και η ίδια σημειώνει πως η τοπική αναισθησία είναι προτιμότερη. Αυτό γιατί με την τοπική αναισθησία δεν επιβαρύνεται ο οργανισμός και η ανάρρωση είναι πιο γρήγορη. Επίσης, η κ. Χριστοφορίδου επισημαίνει πως είναι πιο ενδεδειγμένο ο πλαστικός χειρουργός να χρησιμοποιεί laser (και όχι νυστέρι) προκειμένου να κάνει διατομή και αφαίρεση της περίσσιας του ιστού διότι έτσι υπάρχει λιγότερο οίδημα, λιγότερη αιμορραγία και καλύτερη και ταχύτερη επούλωση. Είναι σημαντικό, επίσης, να υπογραμμιστεί ότι με την επέμβαση δεν υπάρχουν ουλές, μιας και τα ράμματα κρύβονται στο εσωτερικό των χειλέων. Αυτά ακολουθούν τη φυσική γραμμή και καμπυλότητα των γεννητικών οργάνων ενώ είναι απορροφήσιμα σε δύο εβδομάδες.

Τι ακριβώς πρέπει να περιμένει μια γυναίκα από την επέμβαση

Μια γυναίκα που έχει αποφασίσει να κάνει αιδοιοπλαστική οφείλει να γνωρίζει καταρχάς τους χρόνους της διαδικασίας. Εφόσον αποφασίσει να την κάνει με τοπική αναισθησία, τότε θα πάει στην κλινική το πρωί και θα παραμείνει στο χειρουργείο για μισή με μία ώρα. Ύστερα από 1-2 ώρες θα είναι έτοιμη για να φύγει από το νοσοκομείο. Η κ. Χριστοφορίδου αναφέρει πως οι περισσότερες γυναίκες πηγαίνουν την ίδια μέρα στη δουλειά τους. Ύστερα από την επέμβαση απλώνεται στην περιοχή μια ειδική αλοιφή, μια αντιβιωτική κρέμα και μια αναπλαστική κρέμα, η γυναίκα οφείλει να πλένεται με αντισηπτικό ενώ παίρνει προληπτικά αντιβίωση για πέντε περίπου ημέρες. Θα πρέπει να κάνει αποχή από το σεξ για ένα με ενάμιση μήνα και να αποφύγει να μπει σε θάλασσα ή πισίνα για 2-3 εβδομάδες.

Είναι δημοφιλής στην Ελλάδα;

Η κ. Χριστοφορίδου αναφέρει πως η αιδοιοπλαστική έχει γίνει γνωστή στην Ελλάδα τα τελευταία 2-3 χρόνια, και λίγοι είναι οι εξειδικευμένοι γιατροί που την εκτελούν. Η ίδια επισημαίνει πως η επέμβαση οφείλει να γίνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό, μιας και αυτός είναι πιο ειδικός και γνωρίζει τόσο το τεχνικό, ιατρικό και ανατομικό κομμάτι όσο και το "καλλιτεχνικό". Ως εκ τούτου, μια γυναίκα θα πρέπει να βρει έναν πλαστικό χειρουργό με καλό βιογραφικό και εξειδίκευση στο αντικείμενο. Η αιδοιοπλαστική κοστίζει από 1.500 έως 3.000 ευρώ.

v