Γλυκές και αλμυρές συνταγές με τα γιορτινά ...περισσεύματα!

Γλυκές και αλμυρές συνταγές με τα γιορτινά ...περισσεύματα!

Το γιορτινό τραπέζι γεμίζει συνήθως από πολλά φαγητά και γλυκίσματα: Γαλοπούλα, κουραμπιέδες, μελομακάρονα, ρύζι, πατάτες, σαλάτες μπαίνουν σε μεγάλα σκεύη αλλά σπάνια καταβροχθίζονται στο έπακρο. Έτσι, λοιπόν, μένουν περισσεύματα που μια νοικοκυρά καλείται να σκεφτεί πώς να επαναφέρει δημιουργικά στα επόμενα γεύματα. Μην αγχώνεστε! Σας βρήκαμε τέλειες λύσεις για να μην πετάξετε τίποτα και παράλληλα για να φάτε ό,τι απέμεινε με διαφορετικό γευστικό τρόπο.

Τρουφάκια από βασιλόπιτα

 

Yλικά:

Βασιλόπιτα 500-600γρ
130 γρ. κουβερτούρα
130 γρ. κρέμα
Λίγο κονιάκ
1 κ.σ. κακάο
Ψιλοκομμένο καρύδι
Άχνη ζάχαρη

Eκτέλεση:

Ψιλοκόβετε την κουβερτούρα και τη βάζετε σε ένα μπολ. Ζεσταίνετε την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι πολύ καλά και την αδειάζετε πάνω από την κουβερτούρα.

Ανακατεύετε το μίγμα καλά για να λιώσει η κουβερτούρα και αδειάζετε τη σοκολατένια σος πάνω από την βασιλόπιτα. Αν θέλετε, προσθέτετε λίγο κονιάκ και μία κουταλιά της σούπας κακάο.

Ζυμώνετε τα υλικά πολύ καλά με τα χέρια, ή στο μίξερ, μέχρι να γίνει ένας μαλακός πολτός. Πλάθετε μπαλάκια και τα καλύπτετε με τριμμένο καρύδι ή άχνη. Αν το μείγμα είναι πολύ μαλακό και δεν πλάθεται, το αφήνετε για λίγο στο ψυγείο να σφίξει.

Συνταγή: inewsgr.com

Πίτα με γέμιση από γαλοπούλα

Υλικά:

1 πακέτο έτοιμη ζύμη σφολιάτα
Γέμιση της γαλοπούλας
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια,ψιλοκομμένα
½ φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
1 φλιτζ. γραβιέρα, τριμμένη
1 φλιτζ. φέτα ή μυζήθρα, τριμμένη
1 μικρό ματσάκι δυόσμο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλλα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C. Σοτάρετε σε φαρδύ τηγάνι τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο ώσπου να ζεσταθούν. Προσθέτετε τη γέμιση και συνεχίζετε για 4-5 λεπτά το ανακάτεμα. Σβήνετε με το κρασί και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. Ανακατεύετε τη γέμιση καλά με όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Λαδώνετε ένα ταψί και στρώνετε μέσα το πρώτο φύλλο της σφολιάτας. Απλώνετε τη γέμιση, σκεπάζετε με το άλλο φύλλο της σφολιάτας, λαδώνετε την επιφάνειά της και ψήνετε την πίτα για 30 λεπτά, ώσπου να ροδίσει.

Συνταγή: infokids.gr

Εκμέκ με μελομακάρονα

Υλικά:

Μελομακάρονα
500 γρ. γάλα
1 φακελάκι ανθός αραβοσίτου για βράσιμο
Σαντιγί (είτε γκαρνί, είτε κρέμα γάλακτος)

Εκτέλεση:

Βάζετε τα μελομακάρονα ως βάση σε ένα πυρέξ ή ανάλογο σκεύος. Βράζετε την κρέμα με το γάλα, αλλά χωρίς να προσθέσετε ζάχαρη (εκτός και αν θέλετε να είναι αρκετά γλυκό) και τη ρίχνετε πάνω στα μελομακάρονα.

Βάζετε το πυρέξ στο ψυγείο, να κρυώσει, αφού το έχετε τυλίξει με μεμβράνη. Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος ή το γκαρνί και το προσθέτετε πάνω από το γλυκό!

Συνταγή: sintagespareas.gr

Ζεστή ρυζοσαλάτα

Υλικά:

Ρύζι που έχει μείνει
6 λουκάνικα φρανκφούρτης
1 ποτήρι αρακάς κατεψυγμένος
Φυτίνη
10 φετάκια μπέικον
Μία κονσέρβα μανιτάρια φετάκια
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Τρυπάτε τα λουκάνικα με ένα πιρούνι και τα βράζετε για 3-4 λεπτά. Τα στραγγίζετε και τα κόβετε σε λεπτές ροδέλες. Βράζετε τον αρακά σε κατσαρολάκι.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνετε αρκετή φυτίνη και τσιγαρίζετε τα λουκάνικα με το ψιλοκομμένο μπέικον ώσπου να ροδοκοκκινίσουν. Όταν έχουν πάρει χρώμα προσθέτετε τα μανιτάρια στραγγισμένα και τον αρακά. Αλατοπιπερώνετε.

Βάζετε σε ένα τηγάνι το ρύζι που έχετε από την προηγούμενη μέρα, προσθέτετε τα λουκάνικα με τα υπόλοιπα υλικά και την παρμεζάνα και ανακατεύετε καλά. Βάζετε το ρύζι με όλα τα υλικά σε ένα πυρέξ και το τοποθετείτε στο γκριλ. Σε 4-5 λεπτά το φαγητό είναι έτοιμο!

Συνταγή: greekcook.gr

Μωσαϊκό με κουραμπιέδες

Yλικά:

4 αυγά
200 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
500 γρ. βούτυρο αγελάδος (σε θερμοκρασία δωματίου)
150 γρ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. κακάο
100 γρ. κονιάκ
500 γρ. κουραμπιέδες

Εκτέλεση:

Ετοιμάζετε μπεν μαρί στερεώνοντας ένα ανοξείδωτο μπολ πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει (το νερό δεν θα πρέπει να ακουμπά τον πάτο του μπολ). Ρίχνετε μέσα στο μπολ τα αυγά και την κρυσταλλική ζάχαρη και χτυπάτε με τον αυγοδάρτη ή με μίξερ χειρός έως ότου αφρατέψουν και ασπρίσουν. Αποσύρετε και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει πολύ καλά.

Ανακατεύετε σε ένα άλλο μπολ, με τον αυγοδάρτη, το μαλακό βούτυρο με την άχνη, έως ότου γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτετε το κακάο και το κονιάκ συνεχίζοντας το ανακάτεμα, έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά. Τέλος, ενσωματώνετε το κρύο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας καλά. Σπάτε τους κουραμπιέδες σε χοντρά κομμάτια, τα ρίχνετε στο μείγμα και ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα.

Στρώνετε με μεμβράνη ένα ταψάκι ή μια φόρμα της αρεσκείας σας ή ένα βαθύ μπολ και αδειάζετε μέσα το μείγμα. Το στρώνετε ομοιόμορφα και καλύπτετε με μεμβράνη. Αφήνετε το γλυκό στο ψυγείο να σφίξει και να παγώσει πολύ καλά, για τουλάχιστον 2 ώρες. Βγάζετε και ξεφορμάρετε το μωσαϊκό σε μια πιατέλα.

Συνταγή: star.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v