5 πρακτικές συμβουλές για να διώξετε άμεσα το στρες

5 πρακτικές συμβουλές για να διώξετε άμεσα το στρες

Όσο κι αν προσπαθείτε να τα έχετε όλα υπό έλεγχο, έρχονται κάποιες στιγμές μέσα στη μέρα που νιώθετε τις παλάμες σας να ιδρώνουν, την καρδιά σας να χτυπά πιο δυνατά και το βλέμμα σας να θολώνει. Λέγεται στρες. Κι αν δεν μάθετε να το αντιμετωπίζετε άμεσα, μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν. Δείτε 5 απλές τεχνικές που υπόσχονται να διώξουν το στρες σε λίγα μόνο λεπτά:

Φάτε μία καραμέλα μέντας!

Έρευνα του Wheeling Jesuit University, της Δυτικής Virginia, έδειξε ότι όταν ψέκασαν αυτοκίνητα επαγγελματιών οδηγών, που περνούν πολλές ώρες στην κίνηση, με άρωμα μέντας, τα επίπεδα άγχους και κούρασης μειώθηκαν σημαντικά. Ένα σακουλάκι με μερικές καραμελίτσες μέντας στην τσάντα σας, λοιπόν, είναι ό,τι πρέπει για τις στιγμές που νιώθετε να... πήζετε (είτε στην κίνηση είτε οπουδήποτε αλλού!).

Κλείστε τις ειδήσεις

Έχετε βάλει το λάδι να ζεσταίνεται, χτυπάει το τηλέφωνο, τα κρεμμύδια που θα τσιγαρίζατε είναι για πέταμα (και δεν έχετε άλλα) και στις ειδήσεις ακούτε μόνο για αύξηση φόρων, απεργιακές κινητοποιήσεις, δολοφονίες και ακραία καιρικά φαινόμενα. Πώς ακριβώς σας βοηθά η ενημέρωση εκείνη την ώρα; Ισραηλινή μελέτη του 2012 έδειξε ότι η έκθεση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τις ώρες που βρίσκεστε έτσι κι αλλιώς υπό πίεση μπορεί να εκτινάξει τα επίπεδα στρες του οργανισμού, αλλά και να εντείνει ενδεχόμενους χρόνιους πόνους από τους οποίους μπορεί να υποφέρετε. Κλείστε, λοιπόν, τηλεόραση και ραδιόφωνο και περιμένετε μέχρι το βράδυ, την ώρα που θα χαλαρώνετε, για να ενημερωθείτε.

Αναπνεύστε!

Πριν μερικά η σύμβουλος τεχνολογικών συστημάτων Linda Stone παρατήρησε ότι κάθε φορά που καθόταν στον υπολογιστή της για να διαβάσει emails κρατούσε την ανάσα της. Παρατήρησε, μάλιστα, ότι το ίδιο συνέβαινε σε περισσότερους από 200 φίλους και γνωστούς της που χρησιμοποιούσαν smartphones και υπολογιστές –ξεχνούσαν να αναπνεύσουν από τη στιγμή που θα συνδέονταν με την συσκευή τους. Η Stone, η οποία ονόμασε το φαινόμενο άπνοια οθόνης, λέει ότι μπορεί να μειώσει την ικανότητα ανταπόκρισης του οργανισμού, να αυξήσει το άγχος, να επηρεάσει τη διαδικασία χώνεψης, αλλά και τη συνολική υγεία του ατόμου, αν συμβαίνει σε καθημερινό επίπεδο.

Σε συνεργασία με την διευθύντρια της Columbia University Clinic for Anxiety and Related Disorders, κατέληξε, λοιπόν, η Stone πως ο καλύτερος τρόπος να αναπνέουμε, ειδικά όταν δουλεύουμε είναι να εκπνέουμε στον διπλάσιο χρόνο από αυτόν που εισπνέουμε και φυσικά να μην ξεχνάμε να το κάνουμε. Λέει, επίσης, η ίδια ότι είναι προτιμότερο να σβήνουμε και να αρχειοθετούμε τα emails μας και μετά να τα ανοίγουμε για να τα διαβάσουμε.

Δείτε σε παλαιότερο άρθρο του Mama365 πώς θα αναπνέετε σωστά. 

Φάτε σνακ με ξηρούς καρπούς

Το ιδανικό σνακ για τη δουλειά και για τις ώρες που προσπαθείτε να φέρετε εις πέρας μία εργασία με πολλές παραμέτρους, η οποία σας κουράζει και σας στρεσάρει, είναι ένα μπολάκι με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η απλή γλυκόζη που περιέχουν οι σταφίδες μπορεί να αντιμετωπίσει τις αρνητικές αλλαγές με δημιουργεί στον εγκέφαλο η κούραση και το στρες και να φέρει ισορροπία στις παρορμήσεις σας.

Σωστά διαλείμματα

Όταν κάνουμε διάλειμμα από την δουλειά μας για να χαλαρώσουμε, πολλές φορές κάνουμε τα εξής δύο λάθη: Σπαταλάμε πολλή ενέργεια προσπαθώντας να μη σκεφτόμαστε όλα αυτά που πρέπει να κάνουμε ή συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε τη δουλειά που μας περιμένει όταν επιστρέψουμε. Αυτό, φυσικά, δεν είναι διάλειμμα. Οι ειδικοί συνιστούν, όταν έρχεται η ώρα του διαλείμματος, να βρίσκουμε έναν χώρο από τον οποίον να μπορούμε να παρατηρούμε τον κόσμο γύρω μας και απλά να χαθούμε στις εικόνες και τους ήχους του. Κάτι σαν διαλογισμός, δηλαδή, αλλά στο... γρήγορο!

Πηγή: Oprah.com

v