Απιστία: Τι την προκαλεί και τι σημαίνει για τη σχέση

Απιστία: Τι την προκαλεί και τι σημαίνει για τη σχέση

Τι είναι αυτό που οδηγεί κάποιον να κάνει σεξ εκτός γάμου; Τι μπορεί να σημαίνει για την προσωπικότητα του ατόμου αυτού και τι για την ίδια τη συζυγική σχέση; Και τελικά, πόση ικανοποίηση μπορεί να προσφέρει το «απαγορευμένο», όταν ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της αποκάλυψης; Δείτε τι λέει η ειδικός.

Η σημασία της μοιχείας ανά εποχή

Η μοιχεία είναι τόσο παλιά όσο και ο θεσμός του γάμου και της οικογένειας. Και το κατά πόσο αυτή μπορεί να γίνει αποδεκτή ποικίλλει από εποχή σε εποχή, αλλά και από κοινωνία σε κοινωνία. Οι αρχαίοι Έλληνες, για παράδειγμα, τιμωρούσαν τη γυναίκα που θα απιστούσε ακόμα και με την ποινή του θανάτου, όχι όμως και τον άνδρα, ενώ από τις αρχές της σύστασης του νεοελληνικού κράτους, και τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 1950, η μοιχεία ήταν ποινικό αδίκημα. Αποποινικοποιήθηκε οριστικά από το 1982 και μετά, ενώ πλέον μπορεί να επιφέρει λύση στον γάμο μόνο αν κριθεί ότι από αυτήν έχουν διαταραχθεί τόσο σοβαρά οι συζυγικές σχέσεις ώστε η κατάσταση να είναι αφόρητη για τον εξαπατημένο σύζυγο.

Όλα αυτά, βέβαια, στην Ελλάδα, γιατί στην υπόλοιπη Ευρώπη και την Αμερική η μοιχεία έχει αποποινικοποιηθεί (με την κυριολεκτική και μεταφορική έννοια) ήδη από την σεξουαλική απελευθέρωση της δεκαετίας του 1960, όταν κυριάρχησαν οι ιδέες της πολυγαμικής φύσης του ανθρώπου αλλά και της ελεύθερης διαχείρισης της σεξουαλικότητάς του. Το αποτέλεσμα; Πολλές νέες ερωτικές εμπειρίες, πολλά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και πολλά περισσότερα διαζύγια, με λιγότερες όμως τύψεις. Τελικά, το ευχαριστήθηκαν πραγματικά οι κατά καιρούς άπιστοι;

Γιατί σεξ εκτός γάμου;

Στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο του «Το ανδρικό και το γυναικείο κεράτωμα», ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Καμπουράκης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το ανδρικό κεράτωμα αφορά το επι-ζην. Το γυναικείο αφορά το ευ-ζην. Το πρώτο είναι ζητιανιά ζωής, ενώ το δεύτερο επιλογή ζωής...», εννοώντας ότι οι άνδρες αποφασίζουν να απιστήσουν για να νιώσουν επιβεβαίωση, να αποδείξουν σε περισσότερες γυναίκες τη σεξουαλική υπεροχή τους. Οι γυναίκες, όμως, οδηγούνται σε μία τέτοια πράξη από ξεκάθαρη επιλογή για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Το ερώτημα που γεννάται, όμως, εδώ είναι αυτό της ηθικής. Τι σημαίνει για τον χαρακτήρα του ατόμου το να κάνει σεξ εκτός γάμου; Επιπλέον, τι μπορεί να σημαίνει για την ίδια τη σχέση του ζευγαριού, καθώς και για το μέλλον της;

Η άποψη της ειδικού

Ο κάθε άνθρωπος κάνει διαφορετικές ηθικές και συναισθηματικές επιλογές, ανάλογα με τις αξίες, τις πεποιθήσεις και τον χαρακτήρα του. Αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι η παρουσίαση και ανάλυση των λόγων που μπορούν να οδηγήσουν το άτομο σε συγκεκριμένες σεξουαλικές επιλογές, οδηγώντας το σε καλύτερη επίγνωση και συνειδητοποίηση της συμπεριφοράς του, λέει η ψυχοθεραπεύτρια κ. Χριστίνα Βλαχοπούλου.

Κάποιοι από τους λόγους που μπορούν να οδηγήσουν στην απιστία είναι η κακή επικοινωνία, η έλλειψη αγάπης και η μοναξιά που βιώνει ένας άντρας η μια γυναίκα στον γάμο. Όταν οι ανάγκες του ατόμου δεν καλύπτονται, αυξάνονται οι πιθανότητες να αναζητήσει αυτό που του λείπει σε ένα ή περισσότερα άτομα, εκτός γάμου.

Για πολλούς η απιστία λειτουργεί σαν τιμωρία για τον σύντροφο που στερεί την αγάπη και την κατανόηση. Επιπλέον, θεωρείται μια εύκολη λύση που δεν απαιτεί τον χρόνο και την προσπάθεια που απαιτεί η επίλυση των προβλημάτων μιας σχέσης.

Όμως, οι συγκρούσεις, η απώλεια επιθυμίας και η απομάκρυνση ανάμεσα σε δυο συζύγους δεν είναι πάντα η αιτία που πυροδοτεί την απιστία. Πολλοί άνθρωποι παραδέχονται ότι δεν έχουν προβλήματα στον γάμο τους. Παρόλα αυτά αν τους δοθεί η ευκαιρία για μια περιπέτεια θα ενδώσουν με την δικαιολογία ότι δεν επηρεάζει τον γάμο τους ή ότι ήταν κάτι που απλά πρόεκυψε.

Από την άλλη πλευρά, άλλοι το επιδιώκουν γιατί, όπως δηλώνουν, έλκονται από το απαγορευμένο, το διαφορετικό και τις συγκινήσεις που συνοδεύουν αυτές τις εμπειρίες.

Μια διαφορετική κατηγορία αντρών και γυναικών είναι εθισμένοι στο σεξ ή το χρησιμοποιούν ως ένα μέσο επιβεβαίωσης για το πόσο επιθυμητοί και ξεχωριστοί είναι, υπερ-αναπληρώνοντας, με αυτό τον τρόπο, σημαντικά κενά στην ζωή και την προσωπικότητά τους.

Οφείλουμε, πάντως, να τονίσουμε ότι για οποιονδήποτε λόγο ένας άνθρωπος καταφεύγει στο σεξ εκτός γάμου, είναι αδύνατον να μην υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις και παράπλευρες απώλειες.

Το σεξ με ευκαιριακούς συντρόφους που γίνεται χωρίς συναίσθημα και πολλές φορές προφυλάξεις μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, και ανεπανόρθωτα πληγωμένα συναισθήματα. Η αποκάλυψη της απιστίας ραγίζει την εμπιστοσύνη και την ρομαντική διάσταση μιας σχέσης. Η ανακούφιση και η προσωρινή λήθη που μπορεί να προσφέρει το σεξ με κάποιον τρίτο δεν θα λύσει ποτέ τα προβλήματα ενός ζευγαριού, ούτε τα θέματα προσωπικής ανασφάλειας ενός ατόμου.

Το σεξ είναι μια μοναδική μορφή επικοινωνίας και συνεύρεσης ανάμεσα σε δυο ανθρώπους που, εκτός από ορμόνες και ένστικτα, απαιτεί ένα είδος πνευματικής, ψυχολογικής και συναισθηματικής χημείας.

v