Θήλαστρο: Τα είδη, η σωστή χρήση και το κόστος αγοράς και ενοικίασης

Θήλαστρο: Τα είδη, η σωστή χρήση και το κόστος αγοράς και ενοικίασης

Μια γυναίκα που γίνεται μητέρα έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από νέες καταστάσεις, με τον θηλασμό να αποτελεί σημαντική προτεραιότητα. Λύση ή έστω σημαντική βοήθεια στον θηλασμό δίνει το θήλαστρο, η επιλογή και χρήση του οποίου δεν είναι πάντα απλή υπόθεση.

Τι είναι το θήλαστρο

Πρόκειται για έναν μηχανικό τρόπο συλλογής του γάλακτος και χρησιμοποιείται είτε όταν η μητέρα αδυνατεί να θηλάσει από μόνη της είτε όταν χρειάζεται, για οποιονδήποτε λόγο, να αποχωριστεί το νεογνό, συχνότερα στην περίπτωση που η μητέρα θέλει να επιστρέψει στη δουλειά της.

Πόσα είδη υπάρχουν

Υπάρχουν τρία είδη θηλάστρου. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα χειροκίνητα (τιμές 30-60 ευρώ), τα οποία έρευνες έχουν δείξει ότι τραυματίζουν συχνά το στήθος, ενώ δεν έχουν και το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Δυστυχώς, μεγάλο μέρος των γυναικών τα χρησιμοποιούν λόγω αφενός άγνοιας, αφετέρου - σχετικά - μικρού κόστους. Η δεύτερη κατηγορία είναι τα μηχανικά θήλαστρα (100-400 ευρώ), που έχουν καλύτερο αποτέλεσμα από τα χειροκίνητα, ενώ ταυτόχρονα κινούνται σε προσιτά οικονομικά πλαίσια. Η τρίτη κατηγορία είναι τα επαγγελματικά θήλαστρα, τα οποία όμως μόνο ενοικιάζονται (~2 ευρώ τη μέρα). Τα τελευταία έχουν την καλύτερη και ασφαλέστερη απόδοση, καθώς ενεργοποιούν περισσότερο το στήθος, είναι ωστόσο σημαντικά ακριβότερα. Σε κάθε περίπτωση, κανένα θήλαστρο δεν μπορεί να αντικαταστήσει το μωρό και τον τρόπο που αυτό θηλάζει φυσικά.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Το θήλαστρο βοηθά να αυξηθεί η παραγωγή γάλακτος και να «κατεβάσει» μια μητέρα γάλα πιο γρήγορα. Το μειονέκτημα είναι, όμως, ότι, όταν γίνεται χρήση του θηλάστρου, η μητέρα χάνει την αυτοπεποίθησή της στη διαδικασία του θηλασμού, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί ίσως από το βρέφος. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ο τραυματισμός στην περιοχή του στήθους και στις θηλές. 

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο θήλαστρο

Μια γυναίκα δεν μπορεί πάντα να επιλέξει μόνη της το θήλαστρο, γι' αυτό καλό θα ήταν να ακολουθήσει την καθοδήγηση ενός συμβούλου θηλασμού. Από εκεί και έπειτα, αν για παράδειγμα η μητέρα γεννήσει πρόωρα, τότε καλό θα ήταν να νοικιάσει επαγγελματικό θήλαστρο. Αν χρειάζεται να πάει στη δουλειά, τότε το μηχανικό θα είναι πιο χρήσιμο. Αν δεν έχει πολύ γάλα για να «κατεβάσει», τότε ο σύμβουλος θηλασμού θα πάρει το ιστορικό της και θα κρίνει ανάλογα για το ποιο να της προτείνει.

Πώς καθαρίζεται το θήλαστρο

Το θήλαστρο είναι καλό να πλένεται εξονυχιστικά και να αποστειρώνεται. Επίσης, πρέπει να ξεπλένεται το γάλα που έχει κολλήσει πάνω του, καθώς αποτελεί πηγή μικροβίων. Τα επαγγελματικά θήλαστρα μπορούν να δανειστούν σε άλλες μητέρες, ενώ τα μηχανικά δεν πρέπει να δανείζονται μιας και υπάρχει κίνδυνος λοιμώξεων.

Με ποιον τρόπο αποθηκεύεται το γάλα

Το καλύτερο είναι το γάλα, αφού αντληθεί, να προσφέρεται κατευθείαν στο βρέφος. Αν η μητέρα, πάντως, θέλει να αποθηκεύσει το γάλα, μπορεί να το διατηρήσει στο ψυγείο, μέσα σε μπιμπερό, έως και 5 μέρες ή να το καταψύξει έως και 6 μήνες μέσα σε γυάλινο αποστειρωμένο μπουκάλι. Το γάλα μπορεί να μείνει σε θερμοκρασία δωματίου έως και 6 ώρες.

Η ομάδα του Mama365.gr έψαξε και βρήκε:

Ανναφέρουμε ενδεικτικά κάποια θήλαστρα νέας γενιάς που κυκλοφορούν στην αγορά (μηχανικά και επαγγελματικά):

Το ameda elite breast pump είναι θήλαστρο διπλής άντλησης, κατάλληλο για επαγγελματική χρήση. Διαθέτει σύστημα συλλογής γάλακτος με ενσωματωμένο και πατενταρισμένο διάφραγμα σιλικόνης (πατέντα), το οποίο δημιουργεί ένα "φράγμα", προστατεύοντας την αντλία και το μητρικό γάλα από πιθανούς ιούς και μικρόβια (πιστοποίηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων FDA). Είναι εύκολο στη μεταφορά κι έχει δυνατότητα ενοικίασης.

Τιμή: 50 ευρώ το μήνα (ενοικιάζεται)

Το symphony είναι θήλαστρο νέας γενιάς, κάνει άντληση 2 φάσεων, στην αρχή γρήγορες θηλαστικές κινήσεις (120 το λεπτό) με μικρή ένταση για να διεγείρει το αντανακλαστικό της καθόδου του γάλακτος και στη συνέχεια δουλεύει με 60-78 θηλαστικές κινήσεις το λεπτό και ανάλογα μεταβαλλόμενη ένταση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μονή ή/και διπλή άντληση. Kατάλληλο για καθημερινή άντληση όλων των γευμάτων (όταν το μωρό είναι πρόωρο ή νοσηλεύεται) και μακροχρόνια χρήση. 

Tιμή: 63 ευρώ το μήνα (ενοικιάζεται)

To amida lactaline personal ο μικρότερο ηλεκτρικό θήλαστρο διπλής άντλησης για απόλυτη ευχέρεια κινήσεων. Έχει χωριστή και συνεχόμενη ρύθμιση του κενού και της συχνότητας, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες και απαιτήσεις της μητέρας. Το διπλό σετ άντλησης υψηλής υγιεινής (που συμπεριλαμβάνεται στη συσκευασία) μειώνει τον χρόνο άντλησης έως και 50%. Λειτουργεί και με μπαταρία. Είναι εύκολο στη χρήση, αθόρυβο και έχει χαμηλό κόστος συντήρησης.

Τιμή: 180 ευρώ (για αγορά, δεν ενοικιάζεται)

v