Crash test στις δημοφιλέστερες μεθόδους αποτρίχωσης

Crash test στις δημοφιλέστερες μεθόδους αποτρίχωσης

To καλοκαιράκι πλησιάζει και η λέξη «θάλασσα» μπαίνει όλο και πιο συχνά στις συζητήσεις για το τι θα κάνουμε το σαββατοκύριακο. Μαζί της φέρνει, όμως, τη λέξη «αποτρίχωση» και το κλασικό γυναικείο ερώτημα επανέρχεται δριμύτερο: το ξυραφάκι είναι πάντα η εύκολη λύση, είναι όμως η ιδανική;

Δείτε αναλυτικά όλες τις μεθόδους που υπάρχουν για να απαλλαγείτε από την ανεπιθύμητη τριχοφυία, πόσο κοστίζουν, αλλά και πόσο αποτελεσματική είναι η καθεμία.

Μιλώντας για τρίχες

Οι τρίχες στο σώμα μας χωρίζονται σε παχιές και χνοώδεις, και ο ρυθμός αύξησής τους διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπo. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την αυξομείωσή τους είναι το είδος της τρίχας, το σημείο του σώματος και η εποχή (το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται πιο γρήγορα). Το χρώμα τους εξαρτάται από κοκκία χρωστικής που υπάρχουν στη φλοιώδη στιβάδα της τρίχας, από τη διάχυτο χροιά του πρωτοπλάσματος των κυττάρων μας και από την ύπαρξη ή μη αέρα μεταξύ των κυττάρων της τρίχας. Έτσι, αναλόγως με τον συνδυασμό των παραγόντων, δημιουργούνται ξανθές, ανοιχτές ή σκούρες καστανές, μαύρες, κόκκινες και λευκές τρίχες.

Τέλος, το ανθρώπινο τρίχωμα μπορεί να έχει και διαφορετικές μορφές (σγουρή, κυματιστή, ίσια), ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ενδοκρινείς αδένες (που είναι υπεύθυνοι για τα γένια στους άντρες, το τρίχωμα του εφηβαίου και των μασχαλών). Η τελική διαμόρφωση συμβαίνει στην εφηβεία. Από τότε και μετά, το ζήτημα των περισσότερων γυναικών (και αρκετών αντρών) είναι πώς θα απαλλαγούν από όλες αυτές τις τρίχες.

Ξυραφάκι

Οικονομικός, γρήγορος και με άμεσα αποτελέσματα τρόπος αποτρίχωσης, τα οποία όμως είναι και εξαιρετικά προσωρινά. Οι τρίχες ξαναβγαίνουν σε 2-3 ημέρες, οπότε το ξύρισμα πρέπει να επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε δεύτερη ημέρα.

Τι να προσέξετε: Για να προστατευτείτε από τραυματισμούς και κοψίματα, χρησιμοποιήστε το ξυραφάκι πρώτα με τη φορά που φυτρώνουν οι τρίχες, και έπειτα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αν οι τρίχες βγαίνουν ανάποδα, αποφύγετε εντελώς το «κόντρα» ξύρισμα. Αν είναι πολύ σκληρές, μαλακώστε τις πριν από το ξύρισμα με τη μαλακτική των μαλλιών. Τέλος, μην περνάτε πολλές φορές το ξυραφάκι από το ίδιο σημείο, για να μην ερεθίσετε το δέρμα.

Ηλεκτρικές ξυριστικές μηχανές

Οι γυναικείες μηχανές είναι αντίγραφα των αντρικών, λειτουργούν είτε με ρεύμα είτε με μπαταρίες, και έχουν δύο ή τρεις λεπίδες. Είναι εύχρηστες και η αποτρίχωση ολοκληρώνεται σχετικά σύντομα, ενώ είναι οικονομικές (αν εξαιρεθεί η εφάπαξ αγορά της μηχανής). Οι τρίχες καθυστερούν να βγουν τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

Τι να προσέξετε: Αποφύγετε το «κόντρα» ξύρισμα που ερεθίζει το δέρμα και μπορεί να κάνει τις τρίχες να φυτρώσουν ανάποδα. Καθώς με το ένα χέρι θα περνάτε τη μηχανή πάνω στο δέρμα, καλό είναι με το άλλο χέρι να τεντώνετε την περιοχή που αποτριχώνετε. Αν χρησιμοποιείτε μηχανή, μην χρησιμοποιείτε και ξυράφι, αφού η επιδερμίδα χρειάζεται χρόνο για προσαρμοστεί σε κάθε μέθοδο.

Κερί

Η αποτρίχωση με κερί είναι από τις πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς μεθόδους, ενώ οι τρίχες αργούν να ξαναβγούν τουλάχιστον για 20 ημέρες, αφού οι τρίχες αφαιρούνται από τη ρίζα. Χρειάζεται, ωστόσο, δεξιοτεχνία και ψυχική δύναμη (ποια δεν το ξανασκέφτεται πριν τραβήξει την ταινία;), και επειδή πολλές από εμάς δεν έχουμε ούτε το ένα ούτε το άλλο, επισκεπτόμαστε ινστιτούτα αισθητικής. Αν μπορείτε να την εφαρμόσετε μόνη σας, αποδεικνύεται ιδιαίτερα οικονομική. Σε ένα ινστιτούτο αισθητικής, η αποτρίχωση των ποδιών κοστίζει περίπου 30 ευρώ, των μασχαλών περίπου 15 ευρώ και του μπικίνι περίπου 20-25 ευρώ).

Τι να προσέξετε: Το βασικό μειονέκτημά της είναι ότι πρόκειται για σχετικά επώδυνη μέθοδο, ειδικά τις πρώτες φορές, ενώ πολύ συχνά δημιουργεί ερεθισμό και κοκκινίλες στο δέρμα που μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ώρες μέχρι και 2-3 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι την ημέρα που θα κάνετε αποτρίχωση, δεν θα μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στη θάλασσα. Τέλος, οι τρίχες θα πρέπει να έχουν αρκετά μεγάλο μήκος για να αποτριχωθούν εντελώς, που σημαίνει ότι θα μεσολαβήσει μεγάλο διάστημα «αφροντισιάς» μέχρι την επόμενη αποτρίχωση.

Χαλάουα

Η χαλάουα, που κατάγεται από την αρχαία Αίγυπτο, είναι μείγμα ζάχαρης και νερού (ή χυμού λεμονιού). Απλώνεται σε χλιαρό δέρμα και έπειτα τραβιέται, όπως το κερί, αποσπώντας απότομα τις τρίχες. Χρησιμοποιείται για αποτρίχωση σώματος, αλλά και προσώπου. Πρόκειται για οικονομική μέθοδο, ενώ τα αποτελέσματά της διαρκούν περίπου δεκαπέντε ημέρες. Επιπλέον, επειδή φτιάχνεται από εντελώς φυσικά συστατικά, συνήθως δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Αν δεν ξέρετε πώς να φτιάχνετε μόνη σας χαλάουα, απευθυνθείτε σε κάποιο ινστιτούτο αισθητικής.

Τι να προσέξετε: Όπως και το κερί, έτσι και η χαλάουα προκαλεί πόνο (ειδικά αν έχετε έντονη τριχοφυΐα), ο οποίος όμως σταδιακά συνηθίζεται. Οι τρίχες πρέπει και σε αυτή την περίπτωση να έχουν μεγάλο μήκος για να τις «πιάσει» η χαλάουα.

Αποτριχωτικές κρέμες

Είναι ευρέως διαδομένες γιατί είναι εύκολες στη χρήση και έχουν γρήγορα αποτελέσματα, ειδικά για έκτακτες περιστάσεις που απαιτούν αποτρίχωση «της τελευταίας στιγμής». Περιέχουν χημικές ουσίες που «καίνε» τις τρίχες και τις αποδυναμώνουν, οπότε σε λίγα λεπτά μετά την εφαρμογή τους, θα δείτε τις τρίχες να μαλακώνουν και να απομακρύνονται από το δέρμα με μία απλή σπάτουλα. Η μέθοδος είναι εντελώς ανώδυνη, δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία και το δέρμα σπάνια ερεθίζεται (εκτός αν εμφανιστεί αλλεργία), αντιθέτως μένει λείο και απαλό.

Τι να προσέξετε: Με τις αποτριχωτικές κρέμες οι τρίχες δεν αφαιρούνται από την ρίζα, επομένως η τριχοφυία επανέρχεται πολύ γρήγορα. Επίσης, μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή «λεύκανση» της περιοχής όπου εφαρμόστηκαν.

Θερμόλυση – Ηλεκτρόλυση

Με την πρώτη μέθοδο, διοχετεύεται, μέσω μίας πολύ λεπτής αποστειρωμένης βελόνας, ένα είδος ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής συχνότητας για δύο δευτερόλεπτα στον θύλακα της τρίχας, η οποία στη συνέχεια αφαιρείται πανεύκολα με ένα τσιμπιδάκι, Στη δεύτερη, ο θύλακας της τρίχας νεκρώνεται με ηλεκτρισμό, ακόμα και όταν η αιχμή της βελόνας δεν πέφτει ακριβώς πάνω του. Η ηλεκτρόλυση, λοιπόν, είναι λίγο πιο απλή στην εφαρμογή της, γιατί δεν απαιτεί τόση λεπτομέρεια. Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, τα αποτελέσματα είναι μόνιμα.

Τι να προσέξετε: Και οι δύο διαδικασίες είναι σχετικά επίπονες. Επίσης, συνιστώνται για αποτρίχωση στο πρόσωπο ή στο μπικίνι και όχι σε μεγάλες επιφάνειες (π.χ. στα πόδια). Έχουν σχετικά υψηλό κόστος και απαιτούν περισσότερες από μία επισκέψεις. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο από έμπειρα κέντρα αισθητικής. Το κόστος, π.χ., για αποτρίχωση άνω χείλους ξεκινά από 15 ευρώ για ένα 10λεπτο, ενώ υπολογίστε άλλα 5 ευρώ ανά 5λεπτο για κάθε επιπλέον συνεδρία.

Ριζική αποτρίχωση με λέιζερ

Πρόκειται για την πιο σύγχρονη μορφή οριστικής αποτρίχωσης. Μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε κέντρα αισθητικής με έμπειρο προσωπικό στον χειρισμό του μηχανήματος και συνιστάται για γυναίκες με αυξημένη τριχοφυΐα. Η μέθοδος στοχεύει στην καταστροφή του βολβού της τρίχας στον θύλακα, ώστε να μη μπορεί να δημιουργηθεί και να φυτρώσει νέα τρίχα. Για να επιτευχθεί, δεν αρκεί μία επίσκεψη, όμως με το πέρας των απαραίτητων συνεδριών, το αποτέλεσμα είναι μόνιμο. Ειδικά αν η γυναίκα έχει λευκό δέρμα και μαύρες τρίχες, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.

Τι να προσέξετε: Η διαδικασία είναι ανώδυνη. Εφαρμόζεται σε όλες τις περιοχές του σώματος και το πρόσωπο και δεν προκαλεί καμία παρενέργεια, ενώ από την πρώτη επίσκεψη οι ορατές τρίχες εξαφανίζονται εντελώς από το δέρμα. Οι επόμενες τρίχες θα ξαναβγούν ύστερα από 2 περίπου μήνες. Για να μην τις ξαναδείτε ποτέ στα μάτια σας, θα χρειαστείτε τουλάχιστον 3-4 συνεδρίες. Το βασικό μειονέκτημα της μεθόδου είναι το πολύ υψηλό κόστος της. Αν και εξαρτάται από την περιοχή που θα επιλέξετε να αποτριχώσετε, για μία συνεδρία στα πόδια, υπολογίστε περίπου 180-200 ευρώ.

*Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες το Ινστιτούτο Αισθητικής Tormalina’s Beauty.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v